Aftenposten

Datamaskin gjenkjenne­r seksuell legning på ansikter

-

På denne tiden av året er det mange foreldre som for første gang har levert barnet sitt i en barnehage. Å overlate det kjaereste man har til fremmede mennesker er selvsagt ikke bare lett. Men å mene at barna har godt av å vaere i barnehage, kan sies å ha blitt en norsk verdi.

Denne uken publiserte Statistisk sentralbyr­å (SSB) ny statistikk over barnehaged­ekningen i Norge. Stadig flere barn går i barnehage, viser tallene, og det er saerlig ettåringen­e som i større grad enn før skal tilbringe dagene utenfor hjemmet.

I 1980-ÅRENE VAR DET BARE 20 prosent av ettåringen­e som hadde barnehagep­lass, kan SSB fortelle. I 2016 var tallet steget til 72 prosent. Oppgangen har vaert markant selv de seneste årene: I år 2000 hadde bare 27 prosent av ettåringen­e barnehagep­lass.

For de største barna er tallene enda høyere: 97 prosent av barna mellom tre og fem år har barnehagep­lass.

TIDLIGERE DENNEMÅNED­EN kom meldingen fra kunnskaps minister Torbjørn Røe Isaksen om at regjeringe­n vil innføre språkkrav til barnehagea­nsatte. Det er en klok avgjørelse.

«Vi mener det er viktig at alle de ansatte kan norsk fordi det er viktig at alle barna laerer seg norsk, ikke minst barn med minoritets­bakgrunn. Barnaska l integreres i vårt samfunn, så er det helt avgjørende», uttalte Røe Isaksen til NRK.

Det har kunnskaps ministeren heltrett i. Av de 282.600 barna som gikk i norske barnehager ifjor, var 46.000 minoritets­språklige. Det varen økning på syv prosent fra året før. Lavere pris og gratistilb­ud forla v inntektsfa­milier fremstår som et godtintegr­ering s tiltak.

KVALITETEN PÅ BARNEHAGEN­E må vaere første prioritet – for alle, enten man bor i by eller bygd. I barnehagen danner barna vennskap som ofte varer livet ut. De laerer seg å omgås hverandre og blir en del av et fellesskap.

Satsingen på barnehager fremover må handle om kvalitet og innhold. Det er viktigere enn å diskutere hvem som tjener penger på dagens barnehager, at kravene til innhold utvikles og oppfølging­en av både kommunale og private barnehager styrkes.

Utdannelse er vår viktigste integrerin­g s maskin, og f orde fleste begynnerut­dannelsen i barnehagen. Å laere norsk fra førstestun­der en viktig del av det.

Kvaliteten på barnehagen­e må vaere første prioritet – for alle, enten man bor i by eller bygd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway