Aftenposten

Prisen kan bli en halv milliard

-

Bygningen som huset USAs ambassade ligger an til å gå for nesten en halv milliard kroner – selv om den kan bli fredet. Interessen er enorm, ifølge megler.

– Jeg kan si at interessen er enorm og at vi har mellom to- og tresifret antall bud, sier administre­rende direktør i CBRE, John Olof Solberg til Finansavis­en.

Han har oppdraget med å selge USAs gamle ambassadeb­ygning i Henrik Ibsens gate rett ved Slottet i Oslo sentrum. Amerikaner­ne har bygget en ny ambassade på Huseby. Ifølge markedsryk­ter ligger budene på rundt 450 millioner kroner, selv om normal verdifasts­ettelse skulle tilsi en tomteverdi på rundt 290 millioner kroner.

– Vi er ikke i sluttrunde­n ennå, men håper å vaere der om et par uker, sier Solberg.

Arkitekton­isk perle

Den amerikansk­e ambassaden flyttet nylig bort fra kremtomten i Oslo sentrum til sitt nye bygg på Huseby. Den gamle ambassadeb­ygningen, som har preget bybildet i Oslo siden 1959, er under fredning. Riksantikv­aren beskriver det gamle bygget som en av landets arkitekton­iske perler.

– Det har ligget i kortene hele tiden og vil ikke vaere noe problem. Det mest aktuelle er fasaden og enkelte elementer inne. Det er ikke en avsluttet prosess mellom Byantikvar­en i Oslo og amerikaner­ne, så det er ikke så lett å vaere entydig i uttalelsen­e, sier Solberg.

Symbolsk viktig

Bygningen ble betalt av den norske stat på grunnlag av kreditten Norge mottok som del av USAs økonomiske hjelp til Norge etter andre verdenskri­g. Ambassaden symboliser­er derfor det sterke diplomatis­ke og økonomiske båndet mellom USA og Norge.

(NTB)

 ??  ??
 ?? FOTO: DAG W. GRUNDSETH ?? Bygningen ble tegnet av den finsk-amerikansk­e stjerneark­itekten Eero Saarinen, og er en trekantet bygning av sort labradorst­en. Prosjektet kostet tilsammen 9,5 millioner kroner i 1959.
FOTO: DAG W. GRUNDSETH Bygningen ble tegnet av den finsk-amerikansk­e stjerneark­itekten Eero Saarinen, og er en trekantet bygning av sort labradorst­en. Prosjektet kostet tilsammen 9,5 millioner kroner i 1959.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway