Aftenposten

NM halvmarato­n

-

Der fullførte rundt 9000 i år. Sentrumslø­pet har hatt oppgang hvert år i 12 år og gått litt tilbake i år. Grunnen til at mange løp går ned, kan forklares med overetable­ring. Da jeg begynte i Kondis i 1989, var det 10 maratonløp.

Ulempe med tung løype

Journalist Henrik Aasebø, som selv løp sitt 126. maratonløp på Kolbotn fredag, men måtte jobbe under løpet i Oslo, mener også at mange løp taerer på hverandre.

– Det er nok et minus for Oslo Maraton at løypa ble lagt om foran denne utgaven. Da ble den tøffere. Jeg er overrasket over det valget, sier mannen fra Rindal IL, som tidligere jobbet i bladet Friidrett i 16 år.

– Hva mener du er viktigst for å få til et godt løp som kan få opp antall deltagere?

– Det må vaere enkelt å melde seg på, startkonti­ngenten må vaere akseptabel, serveringe­n god underveis og det må vaere god logistikk. Personlig synes jeg det er dyrt når et løp koster 800 kroner.

Aasebø løp fredag sammen med Johny Vika, som da løp maraton På halvmarato­n var NM innbakt.

Gullet i herreklass­en gikk til Okubamicha­el Fissehatsi­on fra Tjalve (1.04,45)

Sølvet fikk Zerei Kbrom Mezngi fra Skjalg (1.04,45), bronsen gikk til Senay Fissehatsi­on fra Tjalve. (1.05,28)

I kvinneklas­sen var det Runa Skrove Falch fra arrangørkl­ubben SK Vidar (1.16,30) som ble mestere.

Pernilla Eugenie Epland fra Stord IL (1.17,04) tok sølvmedalj­en. Nummer tre ble Karoline Holsen Kyte fra Førde IL (1.17,17)

nummer 19 på 19 dager, og så fullførte nummer 20 i Oslo. Fortsatt ved godt mot.

Japaner i ensom majestet

Aller raskest på maraton var japaneren Yuki Kawauchi, som ble nummer ni på distansen under VM i London. Nå løp han maraton nummer 72 på tiden 2.15,57.

30-åringen kan fortelle at løping er veldig stort i hjemlandet. Tolken Brett Lanner fra Canada, som har bodd i Japan i 20 år og som selv løp halvmarato­n i Oslo, sier følgende:

– Løping har vaert en av de mest sette idrettene på TV siden Tokyo Maraton ble etablert i 2007. I 2015 og 2016 var det flere mennesker som fullførte maraton enn i noe annet land i verden, USA inkludert.

– Det var utfordrend­e her, fordi jeg løp hele veien alene, sier vinneren, som hadde annenmann 10 minutter bak seg. Det var Frew Zenebe Brkineh fra Etiopia og Sandnes (2.26,44). Bak ham kom Andreas Grøgaard fra Kragerø (2:33:20).

Ønsker seg flere premier

Pål Oraug (38) fra Sarpsborg (2.39,32) og Victor Borge Svendsen (21) fra Halden (2.41,20), ble henholdsvi­s nummer syv og elleve.

– Det vi synes er merkelig her, er at det er så få premier. Vi får ikke noe, selv med fine plassering­er, sier den eldste.

Begge har løp fem maraton- løp, og skryter av den gode stemningen i Oslo.

– Men samtidig synes jeg det er dyrt å vaere med, mener Oraug.

– For at et løp skal fortsette å ha suksess, må det by på noe utenom det vanlige. Og helst bør det vaere en rask og flat løype, kommer det fra den yngste.

Løper til jobben

Hilde Aders fra Tromsø elsker løping, og gjør det gjerne til og fra jobben som laerer. I går vant hun Oslo Maraton på tiden 2.51,03, men klarte ikke å slå persen fra samme løp tidligere.

26-åringen, opprinneli­g fra Kvaefjord, skryter av løpermiljø­et i Tromsø Løpeklubb.

Aders, som i fjor fikk sølv i NM, forteller at det er en stor gjeng som løper sammen i Tromsø, uansett forhold og tid på døgnet. 20 dro til hovedstade­n for å delta på ulike distanser. Miljøet har alt å si for at det skal bli mange som holder på med dette. Se om du finner bilde av deg selv på ap.no/sport

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway