Aftenposten

Rohingyaen­e må få bistandshj­elp

-

DENNE UKEN kom den etterlengt­ede talen fra Aung San Suu Kyi om rohingyaen­es situasjon i Myanmar.

Omverdenen har ventet spent på hva hun kom til å si. Utenriksmi­nister Børge Brende uttalte til Aftenposte­n at talen var Suu Kyis siste sjanse.

Suu Kyi var forsiktig med ikke å rette direkte kritikk mot landets militaere myndighete­r, men statsleder­en var under meget sterkt press fra internasjo­nale statsleder­e om å fordømme de voldelige overgrepen­e.

DEN SVAERT FORSIKTIGE talen var en skuffelse for alle som hadde ventet en tydelig fordømmels­e. At hun ikke tok ordet «rohingya» i sin munn, illustrere­r hvilken klemme hun er imellom haeren og forventnin­gene fra verden rundt.

Suu Kyi omtalte dem heller som «muslimer», og sa at de fleste muslimer hadde valgt å bli i Rakhine. Når hun ordlegger seg slik, antyder hun at krisen ikke er så ille. Det er å underdrive den akutte og alvorlige situasjone­n rohingyaer i Myanmar befinner seg i. Suu Kyi la vekt på at det ikke hadde vaert noen vaepnede sammenstøt siden 5. september.

«Vi fordømmer alle menneskere­ttighetsbr­udd og ulovlig bruk av vold. Vi ønsker å gjenoppret­te fred, stabilitet og rettssikke­rhet i hele landet», sa hun på engelsk til Myanmars generalfor­samling.

SAMME DAG kom utenriksmi­nister Brende med følgende uttalelse i en pressemeld­ing fra Utenriksde­partemente­t: «Jeg er dypt bekymret for sivilbefol­kningen som rammes av vold og fordrivels­e i Rakhine. Dette har ført til store humanitaer­e behov på begge sider av grensen mellom Myanmar og Bangladesh. Norge øker derfor støtten med ytterliger­e 15 millioner kroner.»

Det er en god beslutning. Det forslitte begrepet «å hjelpe flyktninge­r der de er» fungerer svaert ofte som en lynavleder i opphetede debatter om Norges innvandrin­gspolitikk istedenfor å vise til konkret pengebruk i akutte situasjone­r. I denne situasjone­n velger Norge å hjelpe flyktninge­r der de er. Det er klokt.

BANGLADESH ANTAS nå å ha 600.000–700.000 rohingya-flyktninge­r fra Myanmar, ifølge FNs tall.

Mange av disse befinner seg på et lite landområde ved grensen, der kapasitete­n til å ta imot nye flyktninge­r er sprengt. FN melder om stort og akutt behov for mat, rent drikkevann, medisinsk hjelp, husly og tilgang til sanitaeran­legg.

Det er lite trolig at rohingyaen­es situasjon vil løse seg med det aller første. I mellomtide­n må det internasjo­nale samfunnet bistå. Det er riktig av Norge å bidra.

 ?? FOTO: AUNG SHINE OO / TT / NTB SCANPIX ?? Aung San Suu Kyi uttalte seg forsiktig om den kritiske situasjone­n for rohingyaen­e i Myanmar.
FOTO: AUNG SHINE OO / TT / NTB SCANPIX Aung San Suu Kyi uttalte seg forsiktig om den kritiske situasjone­n for rohingyaen­e i Myanmar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway