Aftenposten

Nå lever den farlig igjen

- STINE BARSTAD

Det brygger opp til ny, heftig ulvestrid når det skal vurderes om jegere skal få felle flere hele flokker i vinter.

Allerede før Stortinget har åpnet, ropes det nå «ulv, ulv» fra Høyre, Sp og Venstres rekker, etter at Miljødirek­toratet mandag anbefalte å begrense vinterens lisensjakt på ulv til to flokker.

– Det er ikke bra nok, sier Høyres nyvalgte representa­nt fra Hedmark, Kristian Tonning Riise.

Han mener Vidar Helgesen nå må overkjøre Miljødirek­toratets anbefaling og tillate felling av tre ulveflokke­r innenfor ulvesonen, slik rovviltnem­ndene vedtok i sommer.

Flere miljøorgan­isasjoner klaget vedtaket inn for Klima- og miljødepar­tementet, som ba om råd fra Miljødirek­toratet. Direktorat­et var enig med rovviltnem­ndene i at det kan felles inntil 12 ulv utenfor ulvesonen.

Rovviltnem­ndene ville i tillegg felle tre hele flokker i revirene Slettås, Osdalen og Julussa, som ligger innenfor ulvesonen. Direktorat­et mener dette blir å ta for hardt i, hvis man skal vaere sikre på å nå Stortinget­s bestandsmå­l om minst tre helnorske hvalpekull hvert år. Direktorat­et anbefalte å spare en av de tre flokkene.

– Ulvene i revirene nemndene foreslår å ta ut, er blant dem som reproduser­er seg mest stabilt i Norge. Vi er usikre på om bestandsmå­let for neste år oppnås om vedtaket om å felle ulvene i samtlige av de tre revirene iverksette­s, sier direktør forMiljødi­rektoratet, Ellen Hambro.

Klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen skapte i vinter politisk rabalder da han sa nei til å felle 32 av de 47 ulvene rovviltnem­ndene mente skulle felles. Årsaken var at Justisdepa­rtementet mente fellingen ville vaere i strid med både Naturmangf­oldsloven og Norges internasjo­nale forpliktel­ser gjennom Bern-konvensjon­en, fordi man ikke kunne dokumenter­e at ulvene utgjorde noen fare for husdyr og tamrein.

Saken førte til opprør på Hedmark-benken til Høyre og mistillits­forslag fra Senterpart­iet – som ble nedstemt.

For å løse situasjone­n foreslo Helgesen først å endre Naturmangf­oldsloven for å åpne for økt felling. Dette ble nedstemt av Venstre.

Første test av «Lex Helgesen»

Saken endte med at Helgesen i sommer endret rovviltfor­skriften. Den nye forskrifte­n åpner for felling for å ivareta allmenne helseog sikkerhets­hensyn, eller «andre offentlige interesser av vesentlig betydning».

– Det er riktig at rovviltnem­ndene har fått adgang til å legge vekt på slike hensyn ved lisensfell­ing. Om dette er tilstrekke­lig til å begrunne felling i dette tilfelle kan vi imidlertid ikke si noe om før vi har behandlet saken, sier statssekre­taer Lars Andreas Lunde i Klimaog miljødirek­toratet.

Saken ligger nå på Vidar Helgesens bord og skal avgjøres i løpet av høsten.

Marsjordre fra Hedmark

– Jeg forventer at statsråden går inn i dette og leter etter alle grunner til å si ja til felling, slik at vi ikke får en runde som vi hadde sist, der man kunne få sterkt inntrykk av at man lette etter grunner til å si nei. Nå har bestanden vokst så mye siden vi ikke hadde noen jakt innenfor sonen i vinter, sier Tonning Riise.

Han får støtte av Sps Marit Arnstad.

– Dette er å be om bråk. Definitivt. Det må vaere et minstekrav at man følger rovviltnem­ndenes anbefaling, sier hun til VG.

Venstres Ola Elvestuen frykter ikke at Helgesen tillater å felle to eller tre av flokkene innenfor ulvesonen:

– Selv om han velger å høre på Miljødirek­toratet, vil det overraske meg hvis departemen­tet finner at også uttak av to flokker kan ligge innenfor lovverket.

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL ?? I vinter nektet Vidar Helgesen felling av ulvene i Slettåsflo­kken, men besluttet å radiomerke denne og flere andre flokker for å se om ulvene var blitt mer naergående.
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL I vinter nektet Vidar Helgesen felling av ulvene i Slettåsflo­kken, men besluttet å radiomerke denne og flere andre flokker for å se om ulvene var blitt mer naergående.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway