Aftenposten

– Med digitale ID-er kan vi spare liv

- FRØYDIS BRAATHEN

Estland har vaert først ute med å digitalise­re offentlige tjenester innen alt fra helse til skole til politiske valg. 99 prosent av alle offentlige tjenester kan utføres over nettet.

1. juli i år overtok president Kersti Kaljulaid formannska­pet i EU for seks måneder. Øverst på agendaen er målet om at fri flyt av data skal bli den femte av EUs friheter.

I et intervju med Aftenposte­n sier Kaljulaid at hun håper EU-landene vil oppnå en felles forståelse for at teknologi må tas i bruk over landegrens­ene.

– Det er på høy tid at regjeringe­r kommer sammen og erkjenner at de vil investere i teknologi som kommer til nytte for folk. Det handler ikke bare om å automatise­re prosessene, som på en fabrikk, men å endre hele samfunnet, slik vi har gjort i Estland. En overgang til et digitalt samfunn skjer i samarbeid mellom myndighet, naeringsli­v og innbyggern­e, sier Kaljulaid.

Kan spare liv

Hun nevner helsesekto­ren som et viktig område for digitalise­ring.

– Med digitale ID-er, som vi har i Estland, kan man spare liv. Hvis du for eksempel havner i en ulykke og må hentes av ambulanse, kan de allerede i ambulansen logge seg inn på den medisinske journalen din for å se tidligere medisinsk historikk. Jeg tror at vi alle ville latt ambulansep­ersonell gjøre det, dersom det står om livet å gjøre, sier Kaljulaid.

Hvis Kaljulaid får det som hun vil, med fri flyt av data i EU, betyr det for eksempel at en innbygger fra Tyskland som blir syk på ferie i Hellas, kan gå til en lege der. Via pasientens digitale ID vil den greske legen få tilgang til pasientens helsejourn­al med all nødvendig informasjo­n om pasientens medisiner og tidligere lege- og sykehusopp­hold.

E-poster kan lett hackes

Det er imidlertid en lang vei å gå, med lover som må reguleres og diskusjone­r om hvilken teknologis­k infrastruk­tur som er best. Kaljulaid understrek­er at inkluderin­g av innbyggern­e er en viktig faktor i digitalise­ringen.

– Det er viktig å få folk til å forstå at det er sikkert og trygt nok å gjøre det samme digitalt som vi har gjort manuelt tidligere. Når jeg får høre at folk er skeptiske til å stemme ved valg digitalt eller få e-resepter fra legen, tenker jeg at det er veldig viktig å skille mellom trygge og utrygge digitale plattforme­r.

– For eksempel vet jeg at enkelte land bruker e-post for å sende eresepter, noe som lett kan hackes. I Estland bruker vi derimot den digitale ID-en, som innebaerer en chip og to passord, til alle offentlige tjenester, inkludert e-resepter og digital stemmegivn­ing. Siden vi innførte digitale ID-er i 2002, har aldri noen klart å hacke systemet, forteller Kaljulaid.

– Tror du de andre EU-landene er klare for å digitalise­res og dele data?

– Estland har allerede en digital regjering, men vi er ikke helt alene i Europa. Finland bruker for eksempel den samme plattforme­n som oss, kalt X-road. Luxembourg har også kommet langt, og Tyskland har endret sin grunnlov, fordi de har som mål å digitalise­re sine offentlige tjenester innen fem år. Så flere land begynner å innse hvor viktig det er å digitalise­re tjenester, sier Kaljulaid.

Sparer to prosent av BNP

Hun mener digitalise­ringen er nødvendig både for at myndighete­ne skal henge med i utviklinge­n som skjer i naeringsli­vet og blant teknologii­nteressert­e innbyggere, samt at det både kan spare klimaet for utslipp og velferdsst­atene for penger.

– I Estland sparer vi to prosent av bruttonasj­onalproduk­t hvert år bare ved bruk av digitale signaturer og overføring av informasjo­n mellom offentlige myndighete­r digitalt. I tillegg sparer vi miljøet for utslipp, fordi folk ikke trenger å kjøre til ulike offentlige kontorer eller sende mengdevis med papirer i posten, forklarer Kaljulaid.

Mål om felles forståelse

Hun erkjenner likevel at målet om fri flyt av data over landegrens­ene ikke er noe som kan oppnås i den korte perioden på seks måneder som Estland har formannska­pet i EU.

– Hvis flere av regjeringe­ne i EU mot slutten av dette året sier seg enig i at de har en forpliktel­se til, og ikke annet valg enn å delta i det digitale rommet, så har vi oppnådd det vi ønsker. Målet i første omgang må vaere å finne en felles filosofisk forståelse for at teknologie­n er her, for at alle skal kunne delta, sier Kaljulaid.

 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Estlands president Kersti Kaljulaid har som mål at data fra offentlige tjenester skal kunne utveksles digitalt mellom ulike land i EU.
FOTO: SIV DOLMEN Estlands president Kersti Kaljulaid har som mål at data fra offentlige tjenester skal kunne utveksles digitalt mellom ulike land i EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway