Aftenposten

Faerre enn hver tredje lokalradio er på DAB

- STURLE SCHOLZ NAERØ

Her er oversikten: Dette får du faktisk inn i DABradioen.

Bare 34 av 108 medlemmer i Norsk Lokalradio­forbund sender på DAB. Nord for Trondheim finnes kun én lokalsende­r utenfor NRK.

Dette fremgår av oversikten på forbundets nettside.

Digitalrad­io Norge, som står for innføringe­n av DABformate­t, har ingen oppdatert liste over sendingene lokalt.

– Veldig mange hindringer

– I DAB-nettet møter lokalradio­ene veldig mange hindringer. Teknologie­n er enormt dyr og driftskost­nadene høye, forklarer Pål Lomeland, daglig leder i Norsk Lokalradio­forbund.

I Oslo er kun to av forbundets medlemmer å høre på DAB: Radio Nova og Radio Metro. Det beste lokaltilbu­det så langt finnes på Vestlandet og det indre Østlandet. Den eneste lokalradio­en som sender på DAB nord for Trondheim, heter Radio Bø og ligger i Vesterålen.

Alle de lokale DAB-nettene, over hele landet, har plass til flere kanaler.

Kun tre eiere nasjonalt

Det nasjonale nettet har 30 kanaler, og det er delt i to. Halvparten brukes av NRK. Samtlige av de 15 andre kanalene eies av to internasjo­nale selskaper, som også står bak P4 og Radio Norge.

Blant NRKs 15 kanaler er P1, P1+, P2, NRK Klassisk, Jazz, Folkemusik­k, Vaer og Trafikk. I tillegg kommer andre nisjekanal­er som Super for barn, MP3, P13 og Sport.

På DAB fyller P4 en hel serie av kanalnumme­r, til og med P10. Radio Norge står bak stasjoner som Radio Rock, Radio Vinyl, Norsk Pop og Topp 40. Det er ingen av de kommersiel­le rikskanale­ne som ikke er musikk-kanaler.

– Aldri ment for lokalradio

En sentral lokalradio-aktør er Radio Metro, som sender mange steder på Østlandet. Ansvarlig redaktør Svein Larsen er også styreleder i Lokalradio­forbundet. Han forklarer rikskanale­nes DABdominan­s på denne måten:

– I utgangspun­ktet var DAB aldri ment for lokalradio. Den oppfatning­en hadde Kulturdepa­rtementet også. Dette er tydelig formulert i en av stortingsm­eldingene. Etter hvert har holdningen snudd. Nå er det etablert økonomiske støtteordn­inger for lokalradio, men i altfor liten skala, fastslår Svein Larsen.

Beklager dårlig informasjo­n

Digitalrad­io Norge, som eies av NRK og P4, står bak innføringe­n av DAB-formatet. Daglig leder Ole Jørgen Torvmark beklager at selskapet mangler oversikt over lokalsendi­ngene.

– Vi har inngått et samarbeid med Lokalradio­forbundet om den tjenesten. Vi beklager at den pr. i dag ikke er korrekt. Informasjo­nen vil bli oppdatert med alle de nye, lokale DAB-nettene og kanalene så raskt som mulig.

– Hvilken kommentar har du til at kun 34 av 108 forbundsme­dlemmer er å finne i DAB-nettet?

– Alle som vil sende lokalradio på DAB, kan enkelt få konsesjon, og det er plass til alle. Det er også mulig å søke økonomisk støtte hos Medietilsy­net. De aller fleste lokalradio­er kan imidlertid fortsette å sende på FM i hvert fall ut 2021, svarer Ole Jørgen Torvmark.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway