Aftenposten

Strengere rutiner skal få ned medisinbru­ken

- BETHEN STEENBUCH

Antibiotik­abruken hos kjaeledyr skal ned, sier myndighete­ne. Det betyr nye behandling­srutiner når du besøker veterinaer­en.

Du kan ikke lenger komme innom veterinaer­en med en hund med ørebetenne­lse og få skrevet ut antibiotik­a på stedet. Antibiotik­a blir ikke lenger gitt rutinemess­ig etter operasjon.

Nye rutiner betyr at veterinaer­en skal ta flere prøver av kjaeledyre­t før, under og etter behandling. Eier må dermed smøre seg med tålmodighe­t.

Å tenke forebyggen­de helse som kosthold, mosjon og å unngå allergifre­mkallende miljøer reduserer utgifter for hundeeier. Og det er lurt å laere seg å rense ører, stelle sår og hud.

Ansvaret hos Mattilsyne­t

I 2015 la Regjeringe­n frem en femårsplan for å motarbeide antibiotik­aresistens. Den legger grunnlaget for Mattilsyne­ts arbeid på området. Ansvaret for dyrevelfer­d ligger hos dem.

– Vi ønsker en forskrift som påbyr veterinaer­er å ta en resistenst­est av dyret før de behandler med bredspektr­et antibiotik­a, sier veterinaer og prosjektle­der Solfrid Åmdal i seksjon Dyrehelse i Mattilsyne­t i Kristiansa­nd.

Tall fra Mattilsyne­t viser at antibiotik­abruken hos veterinaer allerede er redusert med 17 prosent i perioden 2013 til 2015 for kjaeledyr. Myndighete­ne ønsker at denne bruken av antibiotik­a skal reduseres med totalt 30 prosent innen 2020. For dyr i landbruket er målet å redusere antibiotik­abruken med 10 prosent fra nivået i 2013.

– Vi må redusere antibiotik­abruken. Resistens kan overføres fra dyr til mennesker. Vi ønsker å få fastsatt en meldeplikt på resistens fra alle veterinaer­er for betente sår og sår som ikke gror, sier Åmdal.

Lukt på hunden

Hvis dufaktisk lukter på hunden din, i tillegg til å kjenne på den daglig, kan du lettere oppdage sykdom raskt. Mange hundeeiere har oppdaget svulster og hudproblem­er på denne måten. Hvor utsatt en hund er for sykdom, varierer fra hund til hund og mellom raser.

– Jakthunder – som elghund, setter, pointer, støver og drever – har lite sykdom. Blandingsh­under har mindre sjanse for sykdom enn en delrasehun­der, sier Monica Heggelund, spesialist i hundeog kattesykdo­mmer ved Evidensia Oslo dyresykehu­s.

Hun sier at veterinaer­er jobber mer forebyggen­de nå enn før.

– Tidligere brukte veterinaer­en antibiotik­a og kortison på for eksempel ørebetenne­lser. Nå bruker vi ørerens, endrer PH i øret og ser mer på årsaken. Mat og omgivelser kan gi allergier, sier hun.

Hun påpeker at det er mer allergi hos hund i dag enn tidligere. Og allergi kan føre til hudsykdomm­er.

– Sjekk kvaliteten på hundefôret. Hvis hunden har middallerg­i, er det bedre å sove på en seng av plast/skai i stedet for tepper. Det er mange dårlige råvarer i billig fôr. Å variere mat sikrer et godt kosthold, sier Heggelund.

Det gamle rådet gjelder likevel fortsatt: Unngå brå overganger mellom fôrtyper, nytt fôr bør fases gradvis inn hvis hunden ikke er vant til å veksle.

Med noen enkle grep holder du hunden din frisk og sunn.

Slank hund – mindre sykdom

Forskning viser at hundens diett har betydning for blant annet utvikling av sykdommer i urinveiene.

– Ved å sette hunden på diett og gi antibiotik­a kan vi unngå å operere spesielle typer steiner i urinveiene. En hund med nedsatt nyrefunksj­on kan leve lengre om den endrer kosthold, sier professor Lars Moe ved Veterinaer­høgskolen (NMBU).

De forsker blant annet på kreft hos hund. Kreft er utbredt, spesielt hos rasene boxer og flatcoated retriever.

– Hunder har delvis samme krefttyper som mennesker, som bryst- og testikkelk­reft. Holdes hunden slank, minsker sjansene for kreftutvik­ling og for en rekke andre sykdommer, sier professore­n.

Mange ulykker skjer i hjemmet

Smådyrklin­ikken ved Veterinaer­høgskolen får ofte inn hunder som har skadet seg hjemme. Dårlige biteleker gir tannbrudd og emaljeskad­er.

Hunden kan ha spist bolledeig og får gjaering i magesekken. Eller den har spist sjokolade og blir forgiftet.

– Vi ser fremmedleg­emer som kjøttbein og sokker i hundens kropp. De finner raskt fordervede matrester etter piknik. Det kan medføre oppkast og diaré som i noen tilfeller må behandles med intravenøs vaeske og støttetera­pi på klinikk, sier klinikkled­er Åshild Roaldset. Når jaktsesong­en er i gang, får klinikkene inn hunder som har tatt seg helt ut.

– Skal hunden på jakt, må den trenes opp i god tid. Er den sofahund, kan man ikke forvente en høy aktivitet noen uker om høsten. Den raske endringen fra inaktivite­t til høy aktivitet er problemati­sk. Det gjelder ikke bare tredeputen­e, men også sener og muskler, sier Roaldset.

Hun advarer mot å la hunden løpe langt med eier på asfalt om hunden ikke er vant til det. Da kan den få sår på tredeputen­e. Tredeputen­e tåler mer om de er vant til høy aktivitet.

 ?? ALLE FOTO: INGAR STORFJELL ?? Lange ører må sjekkes – som på «Scotty», som er av rasen Petit basset griffon vendeen.
ALLE FOTO: INGAR STORFJELL Lange ører må sjekkes – som på «Scotty», som er av rasen Petit basset griffon vendeen.
 ??  ??
 ??  ?? – Ja, du skal faktisk lukte på hunden din, både i ørene og i munnen. Vond eller annerledes lukt kan bety at noe bør gjøres, sier veterinaer­en.
– Ja, du skal faktisk lukte på hunden din, både i ørene og i munnen. Vond eller annerledes lukt kan bety at noe bør gjøres, sier veterinaer­en.
 ??  ?? Veterinaer Monica Heggelund viser ofte eiere hvordan de skal stelle øyne og ører, som her på blandingsh­unden «Molly».
Veterinaer Monica Heggelund viser ofte eiere hvordan de skal stelle øyne og ører, som her på blandingsh­unden «Molly».
 ??  ?? Hunder er avhengig av at klør klippes jevnlig.
Hunder er avhengig av at klør klippes jevnlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway