Aftenposten

Knusende dom mot Westerdals

- ERLEND TRO KLETTE

Oslo tingrett slår fast at skolen har overfaktur­ert elevene sine i en årrekke.

Erling Løken Andersen, som represente­rer de saksøkende eksstudent­ene, forteller om full jubel blant de 474 saksøkerne.

– Det føles fantastisk! Retten var enig med oss på så å si alle punkter. Nå håper vi dette setter et endelig punktum for saken, sier Andersen.

Totalt skal i overkant av 29 millioner kroner tilbakebet­ales til skolens tidligere elever. I tillegg er Westerdals dømt til å betale over 4 millioner i saksomkost­ninger til saksøkerne.

«Det kan ikke forventes at elevene uten noen naermere foranledni­ng skulle sette seg inn i skolens budsjetter, regnskaper og kommunikas­jon med myndighete­ne for å få avklart om det ble innkrevd for meget i skolepenge­r», heter det i Oslo tingretts dom.

Vil ikke kommentere anke

– Det har vaert en lang sak, med mye psykisk påkjenning underveis. Det er deilig at vi har fått gjennomsla­g for saken vår, forteller Andersen om dommen han kaller «knusende». – Vi har i utgangspun­ktet vunnet saken, så dommen blir stående fra vår side, sier Andersen.

Espen Ostling, Westerdals advokat, forteller til Aftenposte­n at han ikke har diskutert veien videre med sin klient. Han ønsker foreløpig ikke å kommentere dommen eller om Westerdals vil anke avgjørelse­n.

– Vi har akkurat mottatt dommen, og nå trenger vi først tid til å studere den. Tingretten har gitt saksøkerne medhold i kravet om tilbakebet­aling av 29 millioner kroner, men ikke i kravet om prisavslag, sier rektor Tine Widerøe ved Westerdals Oslo ACT.

700 elever inngikk forlik

Totalt har 474 studenter saksøkt sin tidligere skole, Westerdals School of Communicat­ions (WSoC), forløperen til dagens Westerdals Høyskole – Oslo School of Arts, Communicat­ion and Technology.

Studentene krevde 29 millioner tilbakebet­alt fordi skolen tok for mye betalt i skolepenge­r i årene 2003–2012.

I tillegg krevde en gruppe studenter som gikk på tre linjer som skolen uriktig opplyste om at var offentlig godkjent, om å få et skjønnsmes­sig prisavslag. Saksøkerne i denne gruppen har imidlertid ikke fått medhold av retten.

700 andre elever inngikk et forlik med skolen før sommeren i fjor.

Det var Dagens Naeringsli­v som høsten 2015 avdekket at skolens forløper hadde mottatt uberettige­t statsstøtt­e i en tiårsperio­de, for flere linjer som manglet godkjennin­g.

Økokrim siktet 10. mai 2016 Westerdals for grovt bedrageri, men henla saken på grunn av bevisets stilling i juni 2017. Kunnskapsd­epartement­et krevde opprinneli­g 84 millioner kroner tilbakebet­alt i uberettige­t statsstøtt­e, men inngikk tidligere år et forlik med skolen om å betale tilbake 42 millioner kroner.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Oslo tingrett var fullstappe­t den siste dagen av rettssaken mot Westerdals.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Oslo tingrett var fullstappe­t den siste dagen av rettssaken mot Westerdals.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway