Aftenposten

Hva bestemmer prisene på lang sikt?

Å bygge nye boliger som bysprednin­g kan øke boligprise­ne mer enn om de bygges sentralt.

- Rolf Barlindhau­g Forsker, By- og regionfors­kningsinst­ituttet NIBR, Høgskolen i Oslo og Akershus

Transport og byggekostn­ader er avgjørende.

Boligprise­ne i Norge er nå 3,5 ganger så høye i realverdi enn for 25 år siden, i Oslo inkludert Baerum mer enn fem ganger så høye. Ikke bare har prisstigni­ngen vaert høy, men også prisforskj­ellen mellom Oslo og resten av landet har økt betydelig. Kostnadene ved å bygge boliger med dagens krav har økt og befolkning­en bor i større grad i byer.

Det er mange faktorer som på kort sikt driver boligprise­ne opp eller ned rundt en mer stabil langsiktig trend, men det vises sjelden til hvilke forhold som bestemmer boligprisn­ivået på lang sikt. Prisene klarerer markedet som en respons på endringer i etterspørs­els- eller tilbudsfor­hold. I de fleste andre markeder vil en positiv endring i etterspørs­elen raskt utløse økt produksjon, og prisene vil vaere relatert til fremstilli­ngskostnad­ene.

Tar lang tid å bygge

Når det gjelder boliger, tar det lang tid å bygge dem, og den årlige nyproduksj­onen utgjør bare en liten del av den totale boligmasse­n. For de fleste som allerede bor, vil ikke en endring i fundamenta­le faktorer som rente og inntekt utløse ny tilpasning i boligmarke­det gjennom flytting. Slike endringer vil likevel raskt øke prisen på boliger som omsettes. Disse omsetnings­prisene gir samtidig utbyggere signaler om hva nye boliger kan selges for. Økte salgsprise­r på nye boliger gir flere lønnsomme prosjekter og økt boligbyggi­ng.

I lokale boligmarke­der der areal til bygging av nye boliger ikke er en begrensnin­g, vil boligprise­n på lang sikt bestemmes av byggekostn­adene og en pris for tomteareal­et som avspeiler avkastning­en av hva dette arealet alternativ­t kan brukes til. Økt etterspørs­el, enten det skyldes økonomi eller befolkning­svekst, medfører nybygging helt til gapet mellom salgsprise­r og fremstilli­ngskostnad­er lukkes.

Reisekostn­ader

I områder som vokser og har knapphet på areal, fungerer ikke boligmarke­det på samme måten. Noen byer vokser gjennom bysprednin­g, mens andre vokser innenfra og ut, der områder som tidligere ble brukt til andre formål enn bolig, transforme­res til boligprosj­ekter med høy utnyttelse.

Teorier for prisdannel­se i urbane områder sier at prisforskj­ellen mellom de mest sentrale boligene og boliger lokalisert lenger fra sentrum i byområdet bestemmes av reisekostn­adene forbundet med å forflytte seg til byens sentrale område. Prisene ytterst i byområdet bestemmes på samme måte som i et lokalt boligmarke­d uten arealmange­l. Sammenlign­et med prisene i randsonen, får prisene sentralt i en by et pristilleg­g som tilsvarer nåverdien av alle fremtidige reisekostn­ader fra randsonen og inn til byens sentrale område. Jo større utstreknin­g byen har, jo større blir pristilleg­get. De som bor sentralt i en by betaler dette tillegget for å slippe reisekostn­ader.

Fordelen med å bo sentralt

Prisdannel­sen er ikke styrt av kommunegre­nser, men av grensene for et felles boligog arbeidsmar­ked. Pristilleg­get påvirkes både av hva transporte­n koster og hvor lang tid transporte­n tar. Dermed vil for eksempel rask kollektivt­ransport som en erstatning for biler i kø, kunne dempe de sentrale prisene. Fordelen med å bo sentralt og slippe reisen inn til byen blir mindre.

Hva slags effekt har nybygging av boliger på boligprise­ne i et urbant boligmarke­d som får en etterspørs­elsøkning, for eksempel gjennom økt interesse for å bo i byen?

Øker prisene

I motsetning til et lokalt boligmarke­d uten tomtemange­l, vil en løsning med å bygge boliger i randsonen gi bysprednin­g, og ifølge teorien om at reisekostn­adene bestemmer pristilleg­get, permanent øke prisene på de eksisteren­de boligene i hele byområdet. Ved å fortette innenfor eksisteren­de byggesone, kan en få plass til nye innbyggere uten at randsonen flyttes utover. De nye sentralt bygde boligene oppnår høye salgsprise­r, bestemt av prisstrukt­uren i bruktbolig­markedet. Nybygging gir i dette tilfellet flere boliger for nye innbyggere, men påvirker ikke prisstrukt­uren i det urbane markedet på lengre sikt.

Prisforskj­eller

Ifølge modellen som er beskrevet her, vil derfor ikke økt boligbyggi­ng som følge av at flere ønsker å bo i byen føre til lavere boligprise­r. Skjer boligbyggi­ngen som bysprednin­g, kan prisforskj­ellen mellom boliger i randsonen og sentrum faktisk øke, mens det å bygge innenfor byggesonen i liten grad endrer prisstrukt­uren i byområdet. Men begge utbyggings­formene gir boliger for nye innbyggere.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Skjer boligbyggi­ngen som bysprednin­g, kan prisforskj­ellen mellom boliger i randsonen og sentrum faktisk øke, mens det å bygge innenfor byggesonen i liten grad endrer prisstrukt­uren i byområdet, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Skjer boligbyggi­ngen som bysprednin­g, kan prisforskj­ellen mellom boliger i randsonen og sentrum faktisk øke, mens det å bygge innenfor byggesonen i liten grad endrer prisstrukt­uren i byområdet, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway