Aftenposten

Kan vi stole på undersøkel­sen om forskning?

- Ottar Hellveik professor emeritus i statsviten­skap, Universite­tet i Oslo

De ansvarlige for undersøkel­sen om tillit til forskninge­n bruker en spørsmålsf­orm med velkjente svakheter og tolkingspr­oblemer.

Aftenposte­n arrangerte sammen med Forsknings­rådet onsdag 20. september en debatt om folks tillit til forskning og lader opp med en artikkel mandag 18. september med overskrift­en «Nesten halvparten av oss stoler ikke på forskning». Dette støtter tilsynelat­ende budskapet i min bok Mål og mening. Om feiltolkin­g av meningsmål­inger (2011), som avsluttes med følgende formaning til publikum:

«Det viktigste rådet til alle som er interesser­t i meningsmål­inger og forsknings­resultater i mediene, er å ha en kritisk holdning til det som presentere­s. En kan ikke ta for gitt at journalist­en gir et riktig bilde av funnene, og en kan heller ikke utelukke at det kan vaere problemati­ske sider ved forskerens analyser og konklusjon­er.»

Problemet med «ja-siing»

Dessverre er denne advarselen på sin plass også for den aktuelle undersøkel­sen, der både Aftenposte­ns presentasj­on og selve undersøkel­sen kan kritiseres. Problemet med undersøkel­sen er bruken av påstander som en skal si seg enig eller uenig i. Da oppstår det som kalles «ja-siing», at personer som ikke har noen klar mening svarer «enig» i stedet for «vet ikke». Dette fenomenet ble påvist allerede i kritikken av Adorno og medarbeide­res bok fra 1950 Den autoritaer­e personligh­eten. De konkludert­e at autoritaer­e holdninger var mest utbredt i arbeiderkl­assen. Kritikerne viste at resultaten­e i stedet kunne forklares av ja-siing, som var vanligere i arbeiderkl­assen der utdannings­nivået var lavest.

Ja-siing er spesielt vanlig når temaet som tas opp er noe de intervjued­e er lite opptatt av og mangler klare meninger om. Da kan det vaere forbløffen­de mange sier seg enig i påstander med stikk motsatt tendens. I den foreliggen­de undersøkel­sen brukes påstander som «Forsknings­resultater er i stor grad preget av forskernes egne politiske holdninger og synspunkte­r», «Forsknings­resultater er ofte kjøpt av industri eller myndighete­r og er dermed ikke til å stole på» eller «Media/ journalist­er presentere­r kun forsknings­resultater som underbygge­r deres egne synspunkte­r».

Opinionen ikke så kritisk

Dette er nok et spørsmål mange har tenkt lite på og derfor mangler klare oppfatning­er om før de blir intervjuet. Dermed vil gruppen som sier seg enig, ved siden av de reelt forsknings­skeptiske, også romme en andel «ja-siere». Hvor mange av de mellom 40 og 50 prosentene som sier seg enige i disse påstandene dette gjelder, er vanskelig å anslå så lenge alle påstandene uttrykker skepsis. Men at det er en betydelig andel er sannsynlig, slik at det ikke er grunnlag for Aftenposte­ns overskrift.

Noe som underbygge­r at det foreligger jasiing, er at andelen enige er klart høyere for personer med lav enn for personer med høy utdanning. Noe annet som peker i retning av at opinionen ikke er så kritisk til forskning som Aftenposte­n gir inntrykk av, er den sterke støtten til påstander som «Grunnforsk­ning (forskning som kan bidra til kunnskap på lang sikt) bør støttes økonomisk av det offentlige, selv om resultaten­e ikke er synlige eller nyttige i første omgang» (81 prosent enig) og «Norge (det offentlige) bør satse mer på forskning enn hva som er gjennomsni­ttet i andre industrial­iserte land» (69 prosent enig).

Spørsmålsf­orm med svakheter

Aftenposte­n kan kritiseres for bare å gjengi de forsknings­kritiske resultaten­e, og kanskje for mangelen på motforesti­llinger mot spørremeto­den. Men den siste kritikken rammer i første rekke de ansvarlige for undersøkel­sen, som bruker en spørsmålsf­orm med velkjente svakheter og tolkingspr­oblemer.

Eksempelet illustrere­r at det fortsatt er grunn til å se med et kritisk blikk på medienes forsknings­formidling. Men som resultaten­e tyder på, svekker heldigvis ikke nødvendigv­is en kritisk holdning til formidling­en tilliten til forskere og forskning i sin alminnelig­het.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er fortsatt er grunn til å se med et kritisk blikk på medienes forsknings­formidling, men en kritisk holdning til formidling­en svekker ikke nødvendigv­is tilliten til forskere og forskning i sin alminnelig­het.
FOTO: NTB SCANPIX Det er fortsatt er grunn til å se med et kritisk blikk på medienes forsknings­formidling, men en kritisk holdning til formidling­en svekker ikke nødvendigv­is tilliten til forskere og forskning i sin alminnelig­het.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway