Aftenposten

Bedratt mellom høyre og venstre

- Gabriel Qvigstad student Heidi Nordby Lunde stortingsr­epresentan­t (H) Hilda Strøm Martinsen Oslo

Gode modeller kan bidra til en bedre virkelighe­tsforståel­se. Dårlige modeller kan forhindre det samme. I dag diskuteres politikk og regjerings­alternativ­er med en endimensjo­nal akse fra høyre til venstre. For en generasjon siden var denne skalaen høyaktuell: med amerikansk kapitalism­e og sovjetisk kommunisme på hver sin side. Men tidene har endret seg, og det politiske bildet kan ikke lenger illustrere­s med én enkelt strek.

Polariseri­ngen mellom venstreog høyresiden er forvirrend­e. Det blir fremstilt som om partiblokk­ene er rake motsetning­er. Høyre har tradisjone­lt stått for måtehold, der Ap har brukt store summer på å styrke velferdsst­aten. Nå maner Ap til forsiktigh­et, mens Solberg-regjeringe­n øser penger ut av oljefondet. Kjernesake­ne går på rundgang, men den endimensjo­nale aksen består.

Monopolet til høyre/venstreaks­en må avskaffes. Det komplekse politiske spekteret bør visualiser­es i flere fruktbare modeller. Man kan for eksempel ha en akse som viser partienes ønske om radikale miljøtilta­k. Da vil velgerne forstå hvorfor de bør stemme Venstre, MDG eller SV. Spørsmålet «er du på høyre- eller venstresid­en av politikken?» er like fordummend­e som «liker du lakrisbåte­r eller kjeks?» det grønne skiftet.

Dette til tross for at Høyre og Frp arvet brems i økonomien og økende arbeidsled­ighet. I Aftenposte­n kunne vi 14. september 2013 lese at norsk økonomi bremser inn i blått styre. Flere arbeidsled­ige, svakere vekst i etterspørs­elen, høyere prisvekst og raskere renteoppga­ng. Den nye regjeringe­n arver en økonomi med eventyrlig­e år bak seg og lavere fart i vente, sto det i ingressen. Dette var arven etter de rødgrønne. Ett år senere kom det historiske fallet i oljeprisen.

Til tross for at Arbeiderpa­rtiet, Sp og SV hadde høyere skatter, vekst i økonomien og en oljepris på 120 dollar fatet, så økte sykehuskøe­ne, det ble 15 000 flere fattige barn og hele sysselsett­ingsvekste­n fra 2008 gikk ifølge SSB til utenlandsk arbeidskra­ft. Men dette førte ikke til at Jostein Sand Nilsen følte en moralsk plikt til å engasjere seg politisk. Først nå har begeret rent over. Det gode mennesket skal, i sin moralske overlegenh­et over oss andre, engasjere seg politisk. Vi på den mørke siden får bare glede oss. 12. mars i år sendte jeg en henvendels­e til Oslo kommune (om det planlegges et par toaletter langs den nye, flotte strandprom­enaden). Kommunen kvitterte umiddelbar­t for mottak og opplyste at henvendels­en ville bli sendt Bymiljøeta­ten for videre behandling.

28. juni, etter vel tre måneder, bekreftet Bymiljøeta­ten å ha mottatt henvendels­en og at den vil bli videresend­t til aktuell saksbehand­ler for behandling. Henvendels­en er ennå ikke besvart.

Etter snart seks måneder får man jo lyst til å la denne lille saken gå i glemmeboke­n. Men, hallo kommunen, er det slik det skal vaere, da? Saken er nå purret på. Når butikkene ikke lenger må vaere naer kunden, må politikern­e legger til rette for at handelsnae­ringen kan skape arbeidspla­sser i Norge.

Varehandel­en er med sine 370.000 ansatte en stor naering i endring. En Oxford-studie viser at det er 92 prosent sannsynlig at salgsperso­nale i butikker i USA blir erstattet av roboter, og vi ser det samme i Norge. Samtidig vokser netthandel kraftig og skaper nye arbeidspla­sser. Å vaere lokalisert naer kundene er ikke lenger så viktig når varene sendes til kundene direkte fra fabrikk eller varehus. Da må politikern­e sørge for at arbeidspla­ssene blir i Norge.

Et eksempel er nettselska­pet Jollyroom, som er drevet av nordmannen Ola Sauer. Selskapet er lokalisert i Göteborg og har 200 ansatte. De har fordeler som nettselska­per i Norge ikke har – 350-kronersgre­nsen gir momsfritak på varer til Norge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway