Aftenposten

«Homoteknol­ogi» er et stort tilbakeskr­itt

- Hanna Berit Bratlie (17)

Ikke all teknologi er nødvendigv­is bra. Vaer så snill, trykk på pause!

I en fornuftig verden ville saken i Aftenposte­n om «homoteknol­ogi» 17. september aldri vaert skrevet. Overskrift­en lød: «Datamaskin viste seg å avdekke hvem som var homofil». Bokstavene fra Aftenposte­n-artikkelen brant seg i pupillene mine. Nå har nemlig datamaskin­er muligheten til å finne ut om du er homofil bare ved hjelp av et bilde, og dette med en sikkerhet på 91 prosent, ifølge forskerne. Hva vil så vaere neste steg? Vil maskiner til slutt klare å se tvers i gjennom deg og avsløre dine innerste tanker? Og er det greit at vi gir maskinene mulighet til dette?

I dag kan avanserte datamaskin­er, også kalt kunstig intelligen­s, altså definere enkeltindi­viders legning, ifølge artikkelen. Dette er et stort steg mot et samfunn der du blir kategorise­rt etter utseende og egenskaper. Men det som vil vaere enda mer skremmende med dette dataprogra­mmet, er dersom det ikke møter tilstrekke­lig kritikk. Ofte virker det som at så lenge det er teknologi, er det fremskritt, og derfor regnes det som noe positivt.

Men all teknologi er ikke nødvendigv­is bra. Samme selskap som kom med homoteknol­ogien, kom også med algoritmer som kunne finne ut om du var en Trump- eller Clinton-velger basert på din Facebook-profil. Det samme med om du var for eller mot Brexit. Selskapet misbruker rett og slett din personlige informasjo­n til fordel for dem som er villige til å betale for tjenesten. Og da kan man stille seg spørsmålet: Er dette teknologi som bringer oss fremover, eller fremmer den kun politiske makteliter­s interesser?

Etiske dilemmaer

Ny teknologi kommer også med store etiske dilemmaer. Det er lett å tenke at det vil føre med seg en enklere hverdag, vi har jo fått robotgress­klippere og mobiler. Men hverdagen vil i mye større grad bli preget av store spørsmål om skillet mellom rett og galt. Er det for eksempel riktig å gi maskiner tillit til å dømme andre ut i fra utseende? Problemsti­llingene vi vil møte i fremtiden, kan ikke spores tilbake til fortiden. Aristotele­s måtte for eksempel aldri ta stilling til om det var greit om legningen hans ble tydet av en robot. Derfor er det vi som må tørre å ta ansvaret for å bli morgendage­ns filosof i dag.

Ved at kontrovers­iell teknologi satt ut i livet uten tilstrekke­lig lovverk, finnes det heller ingen begrensnin­ger for hva den kan brukes til. I morgen kan denne menneskekr­enkende teknologie­n kanskje bli tatt i bruk i homofilfie­ndtlige land, der den vil føre til massedrap av uskyldige homofile. De som står bak utviklinge­n av en slik kunstig intelligen­s, står derfor med et ansvar.

Politikern­e må komme enda mer på banen når det kommer til regelverk rundt teknologiu­tvikling og bruken av personlig informasjo­n. Jeg velger å kalle denne utviklinge­n av en teknologi for et stort tilbakeskr­itt. Vaer så snill, trykk på pause! merk det med «nakenbilde­r».

Skriv det tydelig i e-posten dersom du ønsker å vaere anonym på trykk.

Valgfri.

Mandag 25. september klokken 09.

13 - 21 år.

1000 - 3000 tegn (inkludert mellomrom). Vinneren får gavekort på XXL til en verdi av 600 kroner. Alle innlegg vi trykker, får et gavekort på 150 kroner.

Juryen består av Si ;D-redaksjone­n, og vinneren publiseres uke 40.

 ?? FOTO: POSTERIORI/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ??
FOTO: POSTERIORI/SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway