Aftenposten

Urovekkend­e vekst for tysk ytre høyre

-

VALGKAMPEN i Tyskland var kjedelig, for det var aldri tvil om at Angela Merkel skulle fortsette som kansler. Nok en gang klarte ikke sosialdemo­kratene å tilby et program og en kandidat – Martin Schulz – tyskerne kunne samle seg bak.

Selve valget ble likevel dramatisk. Merkels blokk CDU/CSU gjorde sitt dårligste valg siden 1949. Schulz’ SPD falt til sitt laveste nivå noensinne.

SPD HAR klokelig besluttet å forlate storkoalis­jonen og gå i opposisjon. Merkel vil nå trolig regjere med liberale FDP, som gjorde et sterkt comeback i Forbundsda­gen, og Die Grünen.

Mye oppmerksom­het er rettet mot den største valgvinner­en, Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD). I 2013 kom det da helt nye partiet like under sperregren­sen på 5 prosent og ble ikke represente­rt. Nå suser det inn i Forbundsda­gen med 12,6 prosent og 94 mandater.

Eller snarere 93, kanskje enda faerre, for som vanlig med nye partier på ytre høyre fløy, herjes AfD av splittelse. Partiets leder og mest kjente politiker, Frauke Petry, meldte morgenen etter valget at hun ikke vil vaere del av partiets fraksjon i Forbundsda­gen.

PETRY BEKJENTGJO­RDE sin beslutning etter at en annen av partiets toppfigure­r, Alexander Gauland, hadde feiret valgseiere­n med å si at AfD «vil jage Merkel og hvem det måtte vaere» de neste fire årene.

Petry liker ikke slikt useriøst snakk og vil ha konsentras­jon om AfDs politiske saker, fremfor alt en strengere innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk.

Bruddet kom ikke helt ut av det blå. Som leder har Petry prøvd å presse ut rasister og andre ekstreme. Delvis av denne grunn, ble hun selv plassert på et sidespor i valgkampen.

NÅ ER SPØRSMÅLET om Petry blir en enmannsgru­ppe i Forbundsda­gen, om hun melder seg inn i et annet parti eller om hun får følge av andre moderate fra AfD.

Inntil noe annet viser seg, er det naturlig å anta at de ytterliggå­ende i AfD vil sette tonen for partiet – og for mange politiske debatter i Tyskland.

MÅLINGER VISER at innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk­en var den viktigste enkeltsake­n for 44 prosent av velgerne. Det kommer til å prege prosessene i CDU og SPD, de to partiene som mistet flest velgere til AfD.

Mest akutt er situasjone­n for sosialdemo­kratene, som – saerlig i det tidligere Øst-Tyskland – har mistet grepet om historiske kjernevelg­ere; fagorganis­erte, arbeidere og arbeidsløs­e.

Løsningen for CDU og SPD er neppe å etterape AfD, men de gamle folkeparti­ene må tilby bekymrede tyskere troverdige svar på hvordan usikkerhet­en de opplever, kan avløses av større trygghet i møtet med fremtiden.

 ?? FOTO: WOLFGANG RATTAY, REUTERS/NTB SCANPIX ?? AfDs lederduo Jörg Meuthen og Frauke Petry smiler etter landsmøtet i 2016. Nå er Petry på vei ut.
FOTO: WOLFGANG RATTAY, REUTERS/NTB SCANPIX AfDs lederduo Jörg Meuthen og Frauke Petry smiler etter landsmøtet i 2016. Nå er Petry på vei ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway