Aftenposten

Skjevt om ME og MEbehandli­ng

- Georg Espolin Johnson lege og idéhistori­ker, leder for legene i Nav Akershus

I et debattinnl­egg i Aftenposte­n 22. september hevder Ola Didrik Saugstad at det er fastslått at kognitiv adferdster­api (CBT) ikke har effekt ved ME. Han uttrykker seg som om ME-gåten nå er endelig løst og at det er fastslått «at ME/CFS er en alvorlig, fysisk, kronisk og kompleks multisyste­msykdom som er sterkt funksjonsn­edsettende, og at misforståe­lsen om at sykdommen er psykogen eller en form for somatiseri­ng må opphøre».

Ikke dekning for påstandene

Jeg antar at Saugstad vet godt at han ikke har dekning for påstandene, men gjennom reservasjo­nsløs bedreviter­retorikk forsøker å overbevise om det motsatte. Han vet naturligvi­s at den eneste behandling­sformen som i tillegg til gradert treningste­rapi har vist lovende effekt ved ME, er nettopp CBT.

Det faglige ståstedet Saugstad polemisere­r mot, bygger på en biopsykoso­sial sykdomsmod­ell som innebaerer at plager påvirkes av den plagedes egen oppfatning og tolkning, og at sosial situasjon og livserfari­nger bidrar til det totale sykdomsbil­det. Svaert få (hvis noen) vil kategorisk hevde at ME er «psykogen eller en form for somatiseri­ng», og like få vil avvise at ME kan tenkes å oppstå som følge av skader påført av ytre faktorer, for eksempel infeksjone­r. I og med at diagnosen ME forutsette­r at annen kjent årsak til sykdomsbil­det er utelukket, er det ikke mulig å avgjøre hvilke faktorer som har betydd mest i det enkelte tilfellet.

Fratar pasienter tilbud og håp

I en biopsykoso­sial sykdomsmod­ell blir Saugstads skille mellom behandling og mestring meningsløs­t. Én av flere årsaker til at effekten av CBT varierer, kan vaere at psykologis­ke mekanismer har varierende betydning. Det vet vi ikke. Ved å hevde at slike mekanismer alltid er underordne­t og at mestring ikke kan vaere behandling, fratar Saugstad en rekke pasienter både et behandling­stilbud og håp.

Saugstad avviser også treningspr­ogrammet Lightning Process (LP). LP er i praksis en form for CBT. En helt fersk vitenskape­lig artikkel i det velrenomme­rte tidsskrift­et Archives of Diseases in Childhood, som utgis av British Medical Journal publishing group, konkludere­r med at LP i kombinasjo­n med tiltak for å bedre søvn, samt gradvis økning i oppmøte på skole, i fysisk trening og i sosiale aktivitete­r, var effektivt i behandling­en av mild til moderat ME hos ungdom. Artikkelen avviser samtidig at LP kan vaere skadelig.

Slik jeg ser det, benytter Saugstad professora­l autoritet i et etisk tvilsomt forsøk på å fremme sin egen overbevisn­ing og samtidig stanse en behandling­sform som kan ha gunstig effekt hos mange

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway