Aftenposten

Parkering sentralt i Oslo er fortsatt for billig

- åKommentar Andreas Slettholm Kommentato­r andreas.slettholm@aftenposte­n.no

Det sier seg jo langt på vei selv: Når parkerings­plasser sentralt i Oslo selges for én million kroner, er det pussig at kommunen samtidig gir dem bort gatelangs i bykjernen.

Ja, det er forskjelle­r på parkerings­hus og gateparker­ing: Du må akseptere å la bilen din stå ute, og kanskje også letekjøre sent en søndagskve­ld.

Likevel er det ingen tvil om at reell markedsver­di av gateparker­ing er høyere enn null kroner.

I praksis er derfor gratis parkering en kraftig subsidieri­ng av bileiere.

Pålegges parkerings­plasser

Denne politikken er ikke nødvendigv­is resultat av et veldig bevisst valg. Tradisjone­lt har kommuner – ikke bare i Norge, men i hele verden – lagt opp til at antall parkerings­plasser må tilfredsst­ille en forventet etterspørs­el. Som om bilbruk er en slags naturlov.

Fortsatt er det for eksempel slik at boligbygge­re i Oslo pålegges å bygge ut et visst antall parkerings­plasser i tilknytnin­g til nye boligprosj­ekter, en kostnad som i praksis lempes over på boligkjøpe­rne.

I den bestselgen­de boken The High Cost of Free Parking kaller professor Donald Shoup en slik politikk «fertilitet­smedisin for biler».

For i realiteten betaler alle andre enn bilføreren prisen for gratispark­ering, i form av at mer trafikk og kø, mindre bruk av og oppslutnin­g om kollektivt­rafikk og ikke minst: Parkering tar opp plass som kunne vaert brukt til andre ting.

Lite egnet i urbane områder

Selv om bil er et fantastisk komfortabe­lt og fleksibelt transportm­iddel, er den rett og slett lite egnet i urbane områder.

Bilen beslaglegg­er areal i kjørende og ikke minst parkert tilstand.

I praksis fortrenger den det som gjør det verdt å bo i by: Parker, gateliv, fortausres­tauranter og hva det måtte vaere. Den totale plassen som går vekk i veier, parkerings­plasser og gateparker­ing i Oslo er ikke rent lite.

Bjørvika-utbygginge­n er et lokalt eksempel på hva som blir mulig om man får bilene vekk. Og selv der får trafikken en fremtreden­de posisjon.

Burde kostet markedspri­s

Ideelt sett burde en parkerings­plass koste det folk er villig til å betale for den.

Pris er et godt verktøy både for å fordele knapphetsg­oder, og for å redusere uønsket adferd. Høyere parkerings­kostnader ville fungert effektivt for begge hensyn.

Det ville imidlertid gitt så misfornøyd­e innbyggere at politikern­e helst unngår så drastiske tiltak. Det er her løsninger som beboerpark­ering kommer inn i bildet.

I løpet av neste år blir ordningen innført over store deler av indre Oslo. Den kan sees på som et slags kompromiss mellom tanken om parkering som en rettighet og en mer rasjonell markedsten­kning. Mot en avgift på 3000 kroner i året får beboere lov til å parkere i eget naerområde. Alle andre blir nødt til å betale en høy timepris for å stå på de samme plassene, og får også tidsrestri­ksjoner.

På den måten er det ikke bileiere generelt, men bileiende beboere spesielt, som blir sterkest subsidiert.

Ikke dyrt

Er 3000 kroner i året dyrt? Sammenlign­et med de 300 kronene som ordningen tidligere har kostet i enkelte prøveområd­er er det naturligvi­s en kraftig økning.

Men det er ingen tvil om at 250 kroner i måneden er langt under reell markedspri­s.

En fast plass i et parkerings­hus koster fortsatt det fire-fem ganger så mye, tross de kommunale gratisplas­sene, og vil for de fleste innebaere lenger distanse fra boligen enn gateparker­ing.

3000 kroner er nivået omtrent som andre norske byer, og lavere enn mange utenlandsk­e byer.

Tidobling av prisen for beboerpark­ering er for lite. Fortsatt subsidiere­s bileiere sentralt i Oslo.

Fornøyde beboere

Dessuten tyder erfaringen­e jevnt over på at beboerpark­ering har de effektene man ønsker seg: Parkerings­plassene blir mer tilgjengel­ige for beboerne. De bruker mindre tid og drivstoff på å kjøre rundt og lete etter plass, hvilket utgjør en forbausend­e stor andel av trafikken i bykjerner.

Beboerne er også jevnt over fornøyde med slike ordninger.

Som alltid når man diskuterer bilrestrik­sjoner, vil det vaere noen som mener seg helt avhengig av bil. De har valget mellom å gjøre seg mindre avhengig eller betale det det koster.

Bor man i et område der parkering er et knapphetsg­ode, for eksempel innenfor Ring 2, må man avfinne seg med å miste bilprivile­gier som ikke rasjonelt kan forsvares. Og har man ikke råd til å betale 3000 kroner i året for gratis parkering, vel, så har man ikke råd til å ha bil sentralt i Oslo.

For bil i Oslos pressområd­er er et luksusgode i større grad enn å ha bil i områder med dårligere kollektivm­uligheter og lengre avstander.

Hadde vi innført markedspri­ser på gateparker­ing, ville det vaert åpenbart for alle.

 ?? FOTO: WASIM RIAZ ?? I 2015 ble beboerpark­ering i bydel St. Hanshaugen utvidet, hvilket førte til mer enn nok ledige plasser for beboerne i området. Nå kommer ordningen til flere bydeler - og blir dyrere.
FOTO: WASIM RIAZ I 2015 ble beboerpark­ering i bydel St. Hanshaugen utvidet, hvilket førte til mer enn nok ledige plasser for beboerne i området. Nå kommer ordningen til flere bydeler - og blir dyrere.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway