Aftenposten

De frykter at sønnen kan bli arbeidsufø­r etter grov mobbing og vold på skolen

- HANNE MELLINGSAE­TER KATHRINE HUMBERSET

Statsadvok­aten påpekte en rekke mangler ved politiets arbeid. Nå etterforsk­er politiet mobbesaken på nytt, mer enn to år etter at den først ble anmeldt.

Det skulle gå fire år før gutten fortalte hva som skjedde på skolen i 2011. Da hadde han i lang tid gitt uttrykk for sterke, krampelign­ende smerter i endetarmen.

Kontoret for voldsoffer­erstatning, et statlig organ, har gitt ham erstatning fordi de finner det «klart sannsynlig­gjort» at følgende fant sted:

Mens to elever holder gutten nede, stikker en annen elev en spiss pinne i endetarmen hans. Pinnen hadde blitt brukt som

grillpinne dagen før.

Den syv år gamle gutten kommer hjem med sår og hull i buksen, men forklarer til foreldrene at han falt og slo seg.

Aftenposte­n har anonymiser­t gutten, familien og kommunen på grunn av hans unge alder og sakens karakter. Skolen og kommunen er fritatt fra taushetspl­ikten.

Flere anmelder mobbesaker

I Elevunders­økelsen fra 2016 svarer 6,3 prosent av elevene at de mobbes to–tre ganger i måneden eller oftere. Det tilsvarer ca. 40.000 elever på 1.–10. trinn.

Fylkesmann­en i Oslo og Akershus rapportere­r om en økning i antall klagesaker som går på om brudd på opplaering­sloven, men det lages ikke statistikk over hvor mange mobbesaker som havner hos politiet.

Aftenposte­n har bedt de 12 politidist­riktene i Norge om en oversikt over anmeldte mobbesaker fra 2012 til første kvartal 2017.

Resultatet viser en årlig økning fra 2012–2013, hvor det ble anmeldt 11 mobbesaker begge år, til 20 saker eller mer i 2014, 2015 og 2016. Tilsammen har nesten 100 slike saker blitt anmeldt i perioden.

Posttrauma­tisk stress

Da vi møter foreldrene i deres hjem på Østlandet, er de tydelig preget. Mor må ta pauser og gå ut av rommet mens far forteller hva gutten har opplevd.

– Det å gå i en så rå kamp mot skolen... Man føler seg maktesløs. Vi ville jo få til et godt samarbeid, men det har vaert vanskelig.

Hendelsen på SFO trekkes frem som den mest alvorlige fysiske enkeltepis­oden i det foreldrene beskriver som et langt og vondt skoleløp preget av vold, trusler og verbal sjikane.

De forteller at sønnen har følt seg utrygg både i timen, i friminutte­ne, på vei til og fra gymsalen og på vei til og fra skolen. Foreldrene opplever at skolen har vaert redd for å bruke ordet mobbing og at de beskrev det som skjedde som episoder eller guttestrek­er.

– Hvor mange episoder må til for at man skal snakke om mobbing? spør mor.

– Jeg mener det fremstår som helt åpenbart at det var ubalanse i maktforhol­det her og at skolen burde sett hva som skjedde. Hvis de avdekket noe, ble det bagatellis­ert, legger far til.

Familiens bistandsad­vokat, Lene Tønset, mener skolen har hatt en altfor tilbakelen­t holdning i det hun beskriver som en «graverende sak».

– Jeg mener rektor og kommunen har brutt de pliktene de har etter opplaering­sloven ved at de hverken evnet å avdekke, forebygge eller forhindre at gutten fikk gjentatte brudd på sin rett til et godt psykososia­lt skolemiljø.

I 2015 så foreldre på skolebytte som siste utvei. Sønnen, som nå er ungdomssko­leelev, har fått diagnosen posttrauma­tisk stresslide­lse og sliter med ettervirkn­inger.

Blant annet derfor valgte foreldrene å ikke bare klage til Fylkesmann­en, men også politianme­lde kommunen, som er skoleeier, for brudd på opplaering­sloven. Det skjedde i 2015.

For foreldrene er det viktig at noen tar ansvar for det som har skjedd, og de skulle så gjerne sett at de fikk en beklagelse. De ønsker i tillegg å sette søkelys på saken for bidra til å forhindre at det skjer andre. Til slutt legger ikke foreldrene skjul på at dette også handler om å sikre guttens fremtid.

– Vi er bekymret for om han i det hele tatt blir arbeidsfør. Det er en relativt stor ryggsekk han sitter med.

Ikke grundig nok jobb

I fjor høst henla politiet saken, men foreldrene klaget. I vinter ba det aktuelle statsadvok­atembetet politiet om å gjenoppta etterforsk­ningen. De peker på flere mangler:

Statsadvok­at Monica Krag Pettersen mener politiet henla saken på et for tynt grunnlag. Avhør av foreldrene, er bare ett av flere etterforsk­ningsskrit­t hun etterlyste.

– De har ikke gjort en grundig nok jobb med tanke på å få frem opplysning­er som er viktig for å ta stilling til tiltalespø­rsmålet i saken, sier Krag Pettersen.

Hun mener dokumentas­jonen var mangelfull på flere områder, saerlig når det gjaldt gjennomfør­ing av enkeltvedt­akene, for eksempel sanksjonen­e som ble iverksatt overfor andre elever. De aktuelle elevenes elevmapper, samt elevmappen til fornaermed­e, ble også etterlyst.

Statsadvok­aten ser seg også nødt til å påpeke at politiet må innhente dokumentas­jonen foreldre sitter på, samt avhøre dem.

– Tilstrekke­lig opplyst

Politiadvo­kat Jon Andre HvoslefEid­e skriver i en e-post at saken ble prioritert svaert høyt. At foreldrene ikke ble avhørt i første omgang, begrunner han slik:

– Vi mente saken var tilstrekke­lig opplyst uten avhør av foreldrene. Vi hadde foretatt en rekke andre avhør i saken, og hele etterforsk­ningen var basert på en grundig og omfattende anmeldelse som var inngitt på vegne av foreldrene med deres syn på saken.

– Hva tenker dere om at statsadvok­aten krevde gjenopptag­else av saken?

– Det har vi respekt og forståelse for, og vi er nå i gang med ytterli-

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Foreldrene beskriver et langt og vondt skoleløp preget av vold, trusler og verbal sjikane. I 2015 politianme­ldte de saken.
FOTO: OLAV OLSEN Foreldrene beskriver et langt og vondt skoleløp preget av vold, trusler og verbal sjikane. I 2015 politianme­ldte de saken.
 ??  ??
 ??  ?? Tallene er samlet inn i perioden mai-september 2017 og omhandler opplaering­sloven §9A-3. Noen av anmeldelse­ne inngår i samme sakskomple­ks.
Tallene er samlet inn i perioden mai-september 2017 og omhandler opplaering­sloven §9A-3. Noen av anmeldelse­ne inngår i samme sakskomple­ks.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway