Aftenposten

Veien frem mot politianme­ldelsen – foreldrene­s historie

-

2010–2015: Ifølge foreldrene ble gutten utsatt for mobbing fra 1. til 5. klasse. Han skal selv ha fortalt at han i perioder ble slått og sparket nesten daglig. I tillegg skal han ha blitt utsatt for verbal sjikane og truet til taushet.

Sommeren 2011: Mens to elever holdt ham nede, skal en medelev ha stukket en pinne inn i endetarmen hans. Dette skal ha skjedd på SFO, men gutten fortalte ikke om hendelsen før i 2015. Saken ble anmeldt, men henlagt på grunn av gjerningsp­ersonenes unge alder. Gutten fikk imidlertid voldsoffer­erstatning da Kontoret for voldsoffer­erstatning mener det er klar sannsynlig­hetsoverve­kt for at plagene han sliter med, skyldes voldtekt.

Sommeren 2012: Foreldrene tok sønnen ut av SFO fordi de opplever at han ikke er trygg der. Dette ble kommuniser­t både til SFO-leder og kommunen.

Sommeren 2014: For å bedre sønnens situasjon foreslo foreldrene at han kunne flyttes opp et trinn. Sønnen er født tidlig på året, og ifølge foreldrene lå han langt fremme faglig før han var mye borte på grunn av mobbing. PPU utredet ham og sa han var klar for å begynne i klassen over, men rektor sa nei og begrunnet dette med at det var fullt på trinnet.

Vinteren 2014: Tidlig i februar ble gutten utsatt for en av flere voldsepiso­der. Skolen fattet enkeltvedt­ak og

Høsten 2014: Skolen fattet nytt enkeltvedt­ak da gutten fortsatt ble plaget. Tiltakene besto av ekstra inspeksjon, samtaler med medelever og deres foreldre.

Vinter/vår 2015: Gutten blir sykmeldt. Etter en rekke sykehus- og legebesøk konkludere­s det med at han lider av posttrauma­tisk stresslide­lse

Vår/høst 2015: Foreldrene politianme­ldte hendelsen fra 2011 da de ble gjort kjent med den våren 2015, men saken ble henlagt på grunn av gjerningsp­ersonenes unge alder. Via advokat klaget foreldrene også til Fylkesmann­en på at guttens rett til et godt psykososia­lt miljø ikke ble ivaretatt. Foreldrene politianme­lder kommunen for brudd på opplaering­sloven.

August 2016: Politiet henlegger saken på bevisets stilling.

Oktober 2016: Fylkesmann­en konkludere­r med at skolen har gjort flere feil, gir foreldrene delvis medhold i klagen og slår fast at skolen ikke oppfylte guttens rett til et trygt og godt skolemiljø på 4. og 5. trinn. Fylkesmann­en mener skolen burde sett

at det andre ikke inneholdt egnede tiltak da det stort sett var de samme tiltakene som sist.

Januar 2017: Foreldrene klaget på politiets henleggels­e. Statsadvok­aten påpeker en rekke mangler ved politiets arbeid og mener saken ikke er klar for påtaleavgj­ørelse. Politiet bes om å etterforsk­e saken på nytt.

 ??  ?? iverksatte flere tiltak, blant annet ekstra tilsyn ute.
iverksatte flere tiltak, blant annet ekstra tilsyn ute.
 ??  ??
 ??  ?? på grunn av volden og plagingen. Foreldrene ser seg nødt til å bytte skole.
på grunn av volden og plagingen. Foreldrene ser seg nødt til å bytte skole.
 ??  ?? naermere på saken på et tidlig tidspunkt. I tillegg mener de at det første enkeltvedt­aket ble fattet for sent og
naermere på saken på et tidlig tidspunkt. I tillegg mener de at det første enkeltvedt­aket ble fattet for sent og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway