Aftenposten

Norge og FNs barnekonve­nsjon

-

FNs barnekonve­nsjon ble inkorporer­t i norsk lov i 2003, og Grunnloven fikk i 2014 en egen bestemmels­e om barns rettighete­r.

Barneombud­ets supplerend­e rapport Barns rettighete­r 2017 presentere­s for FNs barnekomit­é i Genève 5. oktober. Det er åtte år siden Norge sist rapportert­e til FN om hvordan vi oppfyller FNs barnekonve­nsjon.

I juni skal barne- og likestilli­ngsministe­ren til Genève og svare for seg foran FNs barnekomit­é.

hørt når de melder fra, påpeker hun.

Lindboe mener justissekt­oren har kommet lenger i arbeidet med vold mot barn. – Men både når det gjelder forebyggin­g og det å følge opp barn som har vaert utsatt for vold henger helsesekto­ren etter.

Mye oppmerksom­het, lite penger

Lindboe er fornøyd med at det er laget en nasjonal opptrappin­gsplan mot vold mot barn, og påpeker at problemet har fått mye oppmerksom­het de senere årene. – Men ressursene som settes inn er altfor knappe, sier hun.

– Vi håper at FN vil lytte til våre innspill, og gi Norge tydelige anbefaling­er om å prioritere det forebyggen­de arbeidet med vold mot barn, sier Lindboe.

Barneombud­et går også inn for at norske barn bør få muligheten til å klage til FNs barnekomit­é når de mener rettighete­ne deres blir brutt. 35 land har sagt ja til å gi barn denne klageadgan­gen, men ikke Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway