Aftenposten

Enige om å forhindre at flere i Oslo får eiendomssk­att

- CHRISTIAN SØRGJERD CARL ALFRED DAHL

Rundt 28 prosent av boligeiern­e i Oslo betaler eiendomssk­att i år.

Det viser kommunens beregninge­r. Slik blir det også til neste år. Byrådspart­iene Ap, SV og MDG er enige med Rødt om å øke bunnfradra­get før skatten slår inn med 600.000 kroner – fra 4 til 4,6 millioner.

Hadde de ikke gjort endringen, ville rundt 37 prosent av boligene i Oslo fått eiendomssk­att til neste år. Årsak: prisvekste­n på boliger.

– Vi gikk til valg på en moderat eiendomssk­att, åpnet Raymond Johansen med da han sammen gruppelede­rne fra Ap, SV, MDG og Rødt presentere­r enigheten.

– Mest moderate i landet

Når de nå endrer skatten, mener byrådslede­ren at de ivaretar intensjone­n sin.

– Oslo har den mest moderate eiendomssk­atten i landet. For eksempel er bunnfradra­get i Bergen på bare 850.000 kroner, sier han.

– Dere gikk til valg på at 22 prosent skulle få eiendomssk­att. Hvorfor ikke øke bunnfradra­get så mye at man kommer tilbake til den andelen?

– Det vi lovet, var 4 millioner i bunnfradra­g og 3 promille i som skattesats. Så anslo vi ut fra boligverdi­ene i 2013 at det ville ha gitt en eiendomssk­att på omtrent 22 prosent av boligene i 2015. Etter det har boligverdi­en skutt i vaeret. Vi mener vi fortsatt ligger på et svaert moderat nivå når vi justerer satsen. 4,6 mill. er et betydelig bunnfradra­g.

Johansen påpeker at hverken han eller byrådspart­iene er ansvarlige for at Oslo har hatt en historisk høy boligprisv­ekst de siste to årene.

To års etterslep

Eiendomssk­atten i Oslo er basert på tall for boligverdi fra Skatteetat­en. Men disse tallene har et etterslep på to år. Så prisvekste­n i 2016, hvor boliger i Oslo i snitt steg med utrolige 23,3 prosent, slår først ut på eiendomssk­atten i 2018.

På grunn av utregnings­måten betyr et bunnfradra­g på 4,6 mill. at boliger med skatteverd­i under 5,75 mill. helt slipper skatt.

Men de som allerede betaler skatten, må belage seg på å betale mer til neste år. Det skyldes at boligprisv­eksten for disse boligene har vaert større enn økningen i bunnfradra­get.

En bolig verd 6 mill. (2017-tall) har i år fått 3000 kr i skatt. Til neste år får den samme boligen ca. 4900 kr i skatt.

En bolig verd 10 mill. (2017-tall) har i år fått 15.000 kr i skatt. Til neste år får den samme boligen ca. 19.500 kr i skatt.

Tar inn 1,5 mrd

Onsdag legger byrådet frem sitt forslag til kommunebud­sjett for 2018. Enigheten om å endre eiendomssk­atten var ønskelig for byrådet å få på plass før dette, siden den ligger som premiss for budsjettet.

Totalt vil kommunen ta inn cirka 1,57 milliarder kroner i eiendomssk­att til neste år. Cirka én tredjedel kommer fra bolig, to tredjedele­r fra naeringsei­endom. Hvis bunnfradra­get ikke hadde blitt endret, ville kommunen tatt inn ca. 160 millioner ekstra.

Forhandlet siden mai

Da de fire partiene forhandlet på Østmarkset­ra for to år siden – om en byrådserkl­aering og samarbeids­avtale – spikret de egentlig en modell for skatten for hele fireårsper­ioden.

Den gang ønsket SV en mer omfattende skatt, men måtte gi tapt for Ap og Rødt, som begge gikk inn for modellen det til slutt ble enighet om. Når de nå gjør endringer, er det også aller første gang de endrer avtalene fra Østmarkset­ra.

Rødts ferske gruppelede­r, Eivor Evenrud, understrek­er at justeringe­n av eiendomssk­atten har vaert viktig å få på plass også for Rødt.

– Vi har hele tiden hatt en moderat skatt som standpunkt, vi tok kontakt med om det i vår, sier hun.

Samtalene mellom de fire partiene har pågått helt siden mai, ifølge Raymond Johansen. På samme tid var representa­nter for byrådspart­iene flere ganger ute og forsvarte skattemode­llen i mediene.

– Det sier noe om klimaet internt på vår side at vi kan forhandle om slikt som dette over tid – for så å bli enige. Det hadde selvsagt vaert spennende å slenge ut dette som et valgkamput­spill, men det ønsket vi ikke, sier byrådslede­ren, som avslutter med å slå én ting fast:

– Det er ikke planlagt noen ytterliger­e endringer av eiendomssk­atten I denne økonomipla­nperioden.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Byrådslede­r og Ap-politiker Raymond Johansen presentert­e enigheten sammen med gruppelede­rne til partiene på venstresid­en. F.v. Frode Jacobsen (Ap), Harald Nissen (MDG), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og Eivor Evenrud (Rødt).
FOTO: JAN T. ESPEDAL Byrådslede­r og Ap-politiker Raymond Johansen presentert­e enigheten sammen med gruppelede­rne til partiene på venstresid­en. F.v. Frode Jacobsen (Ap), Harald Nissen (MDG), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og Eivor Evenrud (Rødt).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway