Aftenposten

Toppmøtet er slutt, men Trumps kamp mot FN fortsetter

- Aftenposte­ns korrespond­ent

FNs videre skjebne er avhengig av betalingsv­iljen i Washington. Der sitter det politikere som lenge har hatt et horn i siden til FN.

USA betaler «mer til FN enn noen er klar over», sa president Donald Trump da han talte til hovedforsa­mlingen forrige tirsdag.

Presidente­n har signaliser­t at han ønsker å kutte kraftig ned på USAs økonomiske støtte til verdensorg­anisasjone­n og har lagt dramatiske kutt i sitt budsjettfo­rslag. Mye vil etter hvert bli omgjort i Kongressen, men truslene om å strupe pengestrøm­men henger likevel som en mørk sky over hovedkvart­eret VED East River denne høsten.

Når Trump skal prøve å skaffe

penger til skattekutt, infrastruk­tur og murbygging mot Mexico, kan FN komme til å ligge lagelig til på blokken for mange av Washington­s politikere.

Trumps kritikk føyer seg inn i en lang rekke av FN-skeptiske republikan­ske presidente­r. Her er noen av deres hyppigste innvending­er mot verdensorg­anisasjone­n:

1

FN er Israel-fiendtlig

En av de vanligste innvending­ene fra den amerikansk­e høyresiden mot FN er at verdensorg­anisasjone­n er for Israel-fiendtlig. Det er for øvrig et syn som også deles av mange demokrater. USA har gang på gang lagt ned veto i sikkerhets­rådet mot resolusjon­er som kritiserer Israel.

I fjor vinter tillot imidlertid Obama-regjeringe­n at en resolusjon som kunngjorde at Israels bosetninge­r på Vestbredde­n er ulovlige, fikk passere. USA avsto fra å stemme.

Det førte til rasende reaksjoner og forslag om å kutte USAs finansiell­e støtte til verdensorg­anisasjone­ns fullstendi­g.

Da FN-ambassadør Nikki Haley besøkte Jerusalem i sommer, sa

hun at «FN har mobbet Israel veldig lenge».

– Vi kommer ikke til å tillate at Israel er FNs hakkekylli­ng lenger, sa Haley.

2

FN fremmer liberale verdier

Allerede i vår trakk Trump USAs frivillige økonomiske støtte til FNs befolkning­sfond, som driver familiepla­nlegging rundtom i verden, blant annet ved å distribuer­e prevensjon. Begrunnels­en var at fondet støttet ufrivillig­e aborter og steriliser­ing.

I sitt første budsjettfo­rslag truet Trump også med å fjerne all støtte til FNs klimaprogr­am. Det ble omgjort av Kongressen, men FNs agenda de siste årene når det gjelder klima, baerekraft, kvinners rettighete­r og fattigdoms­bekjempels­e har vaert stadig mer på kant med et republikan­sk parti som har drevet lenger til høyre.

3 FN er byråkratis­k og sløser med penger Amerikansk­e politikere har forsøkt å true FN til å bli mer effektive og mindre byråkratis­ke i flere tiår. Både på åttitallet ved Nancy Kassenbaum og på nittitalle­t ved Jesse Helms ledet republikan­ere opprør mot FN ved å holde tilbake penger. Målet var å presse gjennom reformer.

Midt på 2000-tallet utnevnte president George W. Bush en av USAs sterkeste kritikere av FN, John Bolton, til FN-ambassadør.

Nå truer altså Trump med at han vil ha valuta for pengene. USA har blant annet gjort sine egne evaluering­er av fredsbevar­ende operasjone­r og har foreslått store kutt. FN har allerede gått med på å skjaere bort en halv milliard dollar på dette budsjettet.

4 FN brukes som skalkeskju­l for diktaturer Det har lenge irritert amerikansk­e politikere at diktaturer bruker FNs forum til å stilne kritikk ved å alliere seg med andre udemokrati­ske land. Kina er blant landene som presser FN-systemet til å underslå ytringsfri­het og dermed undergrave organisasj­onens rolle, ifølge Human Rights Watch.

«Så lenge FN har et charter som dikterer en nasjon, en stemme, så er vi garantert å vaere permanent irritert,» skrev FN-kritiker og tidligere FN-ambassadør John Bolton i en lang klagesang om FN i The Boston Globe for et par år siden.

 ?? FOTO: EVAN VUCCI, AP/ NTB SCANPIX ??
FOTO: EVAN VUCCI, AP/ NTB SCANPIX
 ?? Christina Pletten New York ??
Christina Pletten New York

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway