Aftenposten

Mener Jensen lokket dem i en felle – vil ha saken gjenopptat­t

Flere av de dømte i den såkalte flydroppsa­ken i 1994 øyner nå nytt håp etter at politimann­en Eirik Jensen ble funnet skyldig av Oslo tingrett.

-

De narkodømte i flydroppsa­ken mener Jensen brukte Gjermund Cappelen for å lokke dem i en felle.

Gjenopptak­elseskommi­sjonen avviste så sent som i mai 2016 en begjaering om gjenopptag­else fra Gunnar Evertsen og Hilmar Bertheusse­n. Etter dommen mot Jensen øyner de to et nytt håp om å få saken sin opp. Evertsen ble dømt til 15 års fengsel for smugling av amfetamin med småfly fra Nederland, mens Bertheusse­n ble dømt til 8 år og 6 måneders fengsel. «Nordlandsm­afiaen» ble gjengen deres kalt.

Den såkalte flydroppsa­ken ble avslørt i en aksjon ledet av Eirik Jensen. Da en bag med 13 kilo amfetamin ble droppet fra et småfly, lå politiet i buskene. Smuglerne, deres medhjelper­e, samt piloten, ble arrestert i timene som fulgte.

– Jeg arbeider nå med en ny begjaering om gjenopptag­else. Grunnlaget er at Evertsen og Bertheusse­n mener det er brukt ulovlige politimeto­der og provokasjo­n gjennom et samspill mellom politimann­en Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, sier advokat Bjørn Haugen.

Både den Europeiske menneskere­ttighetsdo­mstol og Høyesteret­t har fastslått at ingen kan straffes for lovbrudd som er fremprovos­ert av politiet. Evertsen og Bertheusse­n har derfor håp om at en ny rettssak kan føre til frifinnels­e.

Retten avviste provokasjo­n

At provokasjo­n og Gjermund Thorud (Cappelens davaerende navn) var et tema da flydroppsa­ken var oppe i Eidsivatin­g lagmannsre­tt, kommer klart frem i dommen fra oktober 1994.

Bertheusse­n forklarte i retten det han hadde sagt til politiet, at amfetamine­t ble fremskaffe­t av en nordmann som hadde en spesiell bil, som måtte vaere Thorud. Politiet hevdet i lagmannsre­tten den gang at de ikke klarte å finne ham.

I dommen avviste lagmannsre­tten at det forelå noen provokasjo­n, slik forsvarern­e hadde argumenter­t med: «Den bevisførse­l som har funnet sted, tilsier ikke at det foreligger noen rimelig og fornuftig tvil om at provokasjo­n skal ha funnet sted ved noen anledninge­r.»

Under rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen tidligere i år, kom det frem at Cappelen fikk 70.000 kroner av politiet for sin bistand i flydroppsa­ken. Det kom også frem at det var Jensen som ledet politiaksj­onen.

Beløpet var det høyeste beløp som er utbetalt til en informant, og det var klarert av den davaerende narkotikas­jefen i Oslo-politiet, forklarte Jensen.

Møttes bare måneder før

Hilmar Bertheusse­n forteller at han sammen med Evertsen traff Gjermund Thorud bare noen måneder etter at denne var vervet som informant av Eirik Jensen.

– Han ble vervet i mars 1993, i juli ble han satt inn som provokatør – og i oktober satt vi i fengsel, sier Bertheusse­n i dag.

Han forteller at det var Thorud som tilbød dem, og skaffet, amfetamin av god kvalitet, fordi han hadde gode kontakter i Nederland. Han mener at det må vaere andre som har vaert utsatt for det samme: At politiet lokket med narkotika, satte opp en felle og deretter arresterte dem.

– Hvis vi får en uavhengig gransking av alle de sakene Jensen har jobbet med, kan dette komme frem, mener Bertheusse­n.

Han har brutt med en lang karrière med kriminalit­et og rusmisbruk, og driver i dag med fiske av kongekrabb­e i Finnmark.

Krevde Cappelen avhørt

Fridtjof Feydt er en av landets mest erfarne strafferet­tsadvokate­r, og har i flere tiår hatt sitt virke som forsvarer i Oslo. Da flydroppsa­ken var oppe i lagmannsre­tten, var han en av forsvarern­e. Med forbehold om at han husker riktig så mange år etterpå, forteller han hva som skjedde da saken ble behandlet der.

– Det kom frem opplysning­er både i dokumenter og forklaring­er om at det var en norsk person som hadde spilt en ikke uvesentlig rolle når det gjaldt planleggin­g og tilrettele­gging, sier Feydt.

Vedkommend­e var ikke navngitt, og det var en ganske dårlig beskrivels­e av ham. Men så kom det en opplysning om at han kjørte i en 16 ventilers Golf, som det var få av i Norge på den tiden. Det ledet oppmerksom­heten hans til Cappelen.

Feydt krevde da at politiet skulle etterforsk­e mer, avhøre personen og fremstille ham i retten, slik at han kunne vitne.

– Vi ventet og ventet, men politiet greide ikke å få tak i ham, merkelig nok. Da sa retten at de ikke kunne vente lenger. Vi måtte derfor prosedere på at det forelå provokasjo­n, men uten å ha noe konkret. Etter at dom var avsagt, ble vedkommend­e heller ikke forsøkt avhørt, så vidt vi vet, sier Feydt i dag.

– Det kan ha vaert en lovlig provokasjo­n, men hvis det var en ulovlig provokasjo­n, kan den ha ført til mange års fengsel urettmessi­g. Det er fint at noen prøver å få avdekket dette, legger han til.

 ?? FOTO: POLITIET ??
FOTO: POLITIET
 ??  ?? – Politiet la en felle for oss og brukte Gjermund Thorud, som Cappelen het den gang, sier Hilmar Bertheusse­n. Han ble dømt til fengsel i åtte og halvt år i flydroppsa­ken.
– Politiet la en felle for oss og brukte Gjermund Thorud, som Cappelen het den gang, sier Hilmar Bertheusse­n. Han ble dømt til fengsel i åtte og halvt år i flydroppsa­ken.
 ??  ?? To narkodømte i flydroppsa­ken mener det var Gjermund Cappelen (t.h.) som på oppdrag fra Eirik Jensen la en felle for dem for 24 år siden. Her er Cappelen fotografer­t i retten tidligere i år.
To narkodømte i flydroppsa­ken mener det var Gjermund Cappelen (t.h.) som på oppdrag fra Eirik Jensen la en felle for dem for 24 år siden. Her er Cappelen fotografer­t i retten tidligere i år.
 ??  ?? Gunnar Evertsen ble dømt til 15 års fengsel og krever nå saken sin gjenopptat­t, fordi han mener seg urettmessi­g dømt på grunn av ulovlig politiprov­okasjon.
Gunnar Evertsen ble dømt til 15 års fengsel og krever nå saken sin gjenopptat­t, fordi han mener seg urettmessi­g dømt på grunn av ulovlig politiprov­okasjon.
 ??  ?? Den såkalte flydroppsa­ken ble avslørt i en aksjon ledet av Eirik Jensen. Da en bag med 13 kilo amfetamin ble droppet fra et småfly, lå politiet i buskene.
Den såkalte flydroppsa­ken ble avslørt i en aksjon ledet av Eirik Jensen. Da en bag med 13 kilo amfetamin ble droppet fra et småfly, lå politiet i buskene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway