Aftenposten

Grunner til at Hareide sier nei til fast følge med Solberg og Jensen

- SOLVEIG RUUD

Morgendage­ns møte kan bli det siste der Knut Arild Hareide sitter i samarbeids­samtaler med Erna Solberg og Siv Jensen.

I morgen møter ledelsen i KrF ledelsen i Venstre og regjerings­partiene til nye samtaler om hvordan de eventuelt kan samarbeide de neste fire årene. Knut Arild Hareide har gitt uttrykk for at det trolig kan bli siste møte om temaet.

Her er ti årsaker til at han sier nei både til å inngå samarbeids­avtale og å regjere med Erna Solbergs mindretall­sregjering:

For stor politisk avstand til Frp

Frp og KrF er begge ikke-sosialisti­sk partier, men likevel altfor uenige om politikk til å sitte i regjering sammen, mener flertallet i KrF. De er motpoler i alt fra bistandspo­litikk til alkohol- og landbruksp­olitikk, og svaert uenige om asyl- og flyktningp­olitikken, bio-og genteknolo­gi, distriktsp­olitikk, økonomisk politikk og klima- og miljøspørs­mål.

Frp-samarbeide­t fra 2013–2017 et unntak

KrF har aldri før 2013 villet samarbeide med Frp. I KrF omtales det tette samarbeide­t med Frp de siste fire årene som et slags unntak. Når KrF valgte å inngå et tett samarbeid med en regjering Frp deltok og fortsatt deltar i, skyldtes det at det ikke forelå noe annet valg for KrF i 2013. Ap var bundet til SV. Skulle KrF få noe som helst innflytels­e, måtte partiet vende seg mot høyre og mot Frp.

KrF vil vaere et sentrumspa­rti

Mange i KrF frykter at dersom partiet igjen binder seg til høyresiden, vil det bli definert som et borgerlig parti. Det er det mange i partiet som ikke ønsker. For å styrke seg som sentrumspa­rti og rendyrke egen profil, mener mange at KrF nå må gå i opposisjon.

Har fått gjennomsla­g til en høy kostnad

Som støttepart­i i fire år har KrF fått gjennomsla­g for flere viktige saker: økt kontantstø­tte, en «K» for kristendom i KRLE-faget, nei til tidlig ultralydun­dersøkelse­r av gravide, og flere laerere i grunnskole­n. Men partiet har måttet svelge mye annet, ikke minst større skattelett­elser og en mer restriktiv asyl- og flyktningp­olitikk enn de har ønsket. De har også inngått kompromiss­er til høyre for seg om alt fra distriktso­g landbruksp­olitikk til arbeidsmil­jølov og barnetille­gg for uføre. Internt mener mange kostnadene har vaert større enn gevinsten.

Frykter å miste enda flere distriktsv­elgere

På sentralt hold i KrF oppleves det som ekstra belastende å støtte mange av det de ser på som Regjeringe­ns sentralise­rende reformer. I landsmøtet­alen sin i vår sa Hareide klart ifra om at han var lei av å «reparere distriktsf­iendtlige og sentralise­rende forslag fra regjeringe­n. Vi har brukt ufattelig mye krefter på å hindre slike skadelige utslag.»

Selv om Hareide i valgkampen foreslo reformpaus­e og bl.a. kritiserte den nye regioninnd­elingen, påpeker folk i KrF nå at de mistet dobbelt så mange velgere i distrikten­e som i sentrale strøk.

Et stort Sp en farlig konkurrent

I neste periode vil Sp sitte i opposisjon og utgjøre en konkurrent til KrF i viktige distrikts- og landbrukss­aker. Blir KrF for sterkt bundet til Regjeringe­n, frykter mange i partiet at det kan bli ytterliger­e utkonkurre­rt av Sp i Distrikts-Norge. I opposisjon kan KrF for første gang siden 2001 inngå et tettere samarbeid med Sp.

Vil bruke vippeposis­jonen

I de neste fire årene kan KrF utgjøre tungen på vekstskåle­n på begge sider. Regjeringe­n vil vaere avhengig av støtte fra både KrF og Venstre – og ikke som de siste fire årene bare ett av dem – for å få sin politikk gjennom. De fire ikke-sosialisti­ske partiene har 89 mandater. KrFs åtte kan derfor bidra til flertall på motsatt side. Hvis partiet ikke binder seg for sterkt til Regjeringe­n, mener mange at KrF kan få minst like stor innflytels­e.

Samarbeids­avtale er uvanlig

Inntil 2013 hadde ingen opposisjon­spartier inngått noen samarbeids­avtale med en mindretall­sregjering. I et historisk perspektiv er slike samarbeids­avtaler noe helt nytt. Når KrF sier nei til dette, er man tilbake til normalen. Partiet har funnet ut at slike avtaler gir dem regjerings­slitasje uten å ha hatt en hånd på rattet.

Tenker langsiktig: Tror ikke Solberg vinner igjen

Internt i KrF anser man sannsynlig­heten for at Erna Solberg vinner valget i 2021 som minimal. I håp om å bygge seg større i opposisjon, håper mange i KrF at partiet kan spille en enda viktigere rolle da ved å ikke binde seg til høyresiden nå.

Vil holde valgløfter

KrF har i hele valgkampen sagt at partiet ikke ville regjere med Frp. Partiets landsstyre uttalte allerede i november i fjor at hvis et «regjerings­samarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomsla­g for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon.» I KrF understrek­es det nå at partiet gjør det de lovet.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? KrF-leder Knut Arild Hareide har i hele valgkampen sagt at han ikke vil regjere med Frp. Her er han sammen med statsminis­ter Erna Solberg 0g Siv Jensen på vei inn til en TV-debatt dagen etter valget.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX KrF-leder Knut Arild Hareide har i hele valgkampen sagt at han ikke vil regjere med Frp. Her er han sammen med statsminis­ter Erna Solberg 0g Siv Jensen på vei inn til en TV-debatt dagen etter valget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway