Aftenposten

Kurderne vil løsrive seg, men det kan bli dyrt

Til tross for et enormt press fra omverdenen har kurderne i Nord-Irak valgt å gjennomfør­e folkeavste­mningen.

- Tor Arne Andreassen

5,2 millioner mennesker hadde i går anledning til bruke stemmerett­en om løsrivelse fra Irak.

– Vi har ventet i 100 år på denne dagen, sa Rizgar, en mann i køen ved et stemmeloka­le i en skole i Erbil til Reuters. Erbil er den største byen i Kurdernes regionale selvstyrem­yndighet (KRG), som kurderne selv kaller for Kurdistan.

Med 100 år viser Rizgar trolig til det som skjedde etter 1. verdenskri­g, da kurderne var det største folket i det fallerte ottomanske riket som ikke fikk en selvstendi­g stat.

Må forhandle

Men selv om kurderne i Nord-Irak har hatt et utstrakt selvstyre gjennom flere tiår, og selv om det skulle bli et solid flertall for selvstendi­ghet, så er det ingen automatikk i at Kurdistan blir erklaert som en selvstendi­g stat.

Folkeavste­mningen er ikke bindende, men skal gi regionens leder Masoud Barzani ytterliger­e ryggdeknin­g til å forhandle om løsrivelse.

Barzani sa på en pressekonf­eranse søndag at han regnet med et solid ja-flertall. Han sa forhandlin­gene med Bagdad om løsrivelse kunne ta et par år og at denne tidsrammen kunne bli forlenget hvis forhandlin­gene var vennligsin­nede, melder Reuters.

Iraks statsminis­ter Haider al-Abadi har tidligere truet med å gripe inn militaert hvis avstemning­en gjennomfør­es. Folkeavste­mningen er også blitt sterkt kritisert av Iran, Tyrkia, Syria, USA og andre vestlige stormakter, som frykter at den kan utløse ytterliger­e urolighete­r i Midtøsten.

Problemer med naboene

Et erklaert uavhengig Kurdistan kan få en saerdeles trang fødsel. For det første vil resten av Irak motsette seg at kurderne erklaerer uavhengigh­et.

For det andre har Kurdistan knapt noen venner i nabolaget. Iran stanset søndag alle direkte flyvninger til Kurdistan. Bagdad har bedt alle land om å stanse direkte oljekjøp fra den autonome regionen og forlanger at kurderne gir fra seg kontrollen over alle grensepost­er mot Iran, Tyrkia og Syria.

Kan stoppe eksporten

Saerlig Tyrkia har vaert spesielt truende, siden de har en voldelig kurdisk opprørsbev­egelse innenfor sine grenser. Landet som forsyner kurderne med 70 prosent av alt de trenger, truer med å fryse all eksport og å stanse all import av olje og gass, skriver Hurriyet.

Saerlig alvorlig for kurdernes økonomi ville det vaere hvis tyrkerne stanser den eksporten av olje og gass som i dag går ut gjennom Tyrkia.

Tyrkia planlegger også å legge press på regjeringe­n i Bagdad og Iran for å få dem til å innføre lignende tiltak mot kurderne, skriver Hurriyet.

Økonomien i Nord-Irak er allerede anstrengt på grunn av flere år med vanskelig samarbeid med Bagdad og en utmattende krig mot Den islamske staten.

Oljen er avgjørende

Utsiktene til fremtidige olje- og gassinntek­ter er store i Nord-Irak. De produserer allerede 650.000 fat olje pr. dag og har ambisjoner om å øke produksjon­en til 1 million fat pr. dag innen 2020, skriver Reuters.

Men først må man få oljen opp og deretter få solgt den. Oljeselska­pene som har etablert seg i NordIrak, har allerede hatt problemer med å få ut pengene for oljen de har eksportert, siden betalingen har foregått gjennom Bagdad, forklarer sjefanalyt­iker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

– Vi har sett før at olje er blitt brukt som et våpen, og det kan bli gjort alvor av truslene om å stanse oljeekspor­ten, tror Saltvedt.

Usikkerhet­en om hva som kommer til å skje, kan også hindre vekst i økonomien i Nord-Irak. Investerin­ger som uteblir i oljesektor­en, kan legge en brems på hele økonomien.

Det forelå ingen resultater av avstemning­en da Aftenposte­n gikk i trykken.

 ??  ??
 ?? Journalist
Aftenposte­n i Istanbul ??
Journalist Aftenposte­n i Istanbul

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway