Aftenposten

Hvordan blir Merkels neste regjering?

- Ingrid Brekke Journalist Aftenposte­n i Berlin

Ikke siden 1949 har kristeligd­emokratene (CDU/CSU) gjort det så dårlig i et nasjonalt valg. Men Merkels parti ble likevel klart størst og har dermed ansvaret for å danne regjering.

Sosialdemo­kratene gjorde sitt elendigste valg noensinne og vil i opposisjon.

Siden tyskerne insisterer på flertallsr­egjeringer, finnes dermed bare en mulighet: Den såkalte Jamaica-koalisjone­n – et samarbeid mellom CDU/CSU, Fridemokra­tene og De grønne.

Koalisjone­n har navnet sitt fordi partifarge­ne matcher fargene i det jamaicansk­e flagget.

En stor utfordring er at Fridemokra­tene og De grønne er gamle erkefiende­r, påpeker kommentato­ren i Süddeutsch­e Zeitung. Angela Merkel sa valgkvelde­n at hun håpet å ha en regjering klar før jul.

Dette er noen trøblete forhandlin­gstemaer:

Innvandrin­g/flyktninge­r: De grønne er mest liberale, mens FDP har gått til valg på en streng politikk. Her er det også delvis motsetning­er mellom søsterpart­iene CDU og CSU.

Klima/energi: Her utgjør De grønne og FDP ytterpunkt­er. Et eksempel: De grønne sa under valgkampen at de bare kan regjere med partier som setter et årstall for slutten på fossilbile­r – noe som er vanskelig for de andre og igjen saerlig problemati­sk for FDP.

Naeringsli­v: FDP er et klassisk økonomisk liberalt parti, mens CDUs økonomiske linje er mer lik sosialdemo­kratisk politikk. Statsviter Sabine Kropp tror dette kan skape spenninger, sier hun til avisen Der Tagesspieg­el. Kropp fremhever også at mange av FDP-politikern­e som rykker inn nå har liten politisk erfaring, noe som også kan gjøre forhandlin­gene vanskelige­re.

Vanskelige­re for EU-reformer

Andre EU-land venter spent på å se hvor stor innflytels­e det mer europaskep­tiske FDP får på Merkels politikk.

– Valgresult­atet er et tilbakesla­g for Macron og for EU, skriver Neue Zürcher Zeitung.

FDP-leder Christian Lindner sa allerede søndag kveld at han vil motarbeide ideen om en EUfinansmi­nister. Også mannen mange tror vil bli Tysklands neste utenriksmi­nister, nåvaerende EUpolitike­r Alexander Graf Lambsdorff (FDP) er tydelig: – I tema eurosonebu­dsjett er vi ikke enige, sier han til avisen Weser-kurier.

Nettopp dette er tema for talen den franske presidente­n Emmanuel Macron skal holde i dag.

Torsdag og fredag møtes EUs stats- og regjerings­sjefer i Tallinn for å snakke om EUs fremtid etter Brexit. Også Angela Merkel deltar.

 ?? FOTO: CHRISTIAN MANG/REUTERS, NTB SCANPIX ?? Valgkampen er over, og valgmateri­ellet pakkes ned. Angela Merkel og hennes parti gikk kraftig ned i oppslutnin­g.
FOTO: CHRISTIAN MANG/REUTERS, NTB SCANPIX Valgkampen er over, og valgmateri­ellet pakkes ned. Angela Merkel og hennes parti gikk kraftig ned i oppslutnin­g.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway