Aftenposten

AfD er toppen av et isfjell

-

Stor uro

For andre er forbundsda­gsvalget tvert imot en lettelse. Det er neppe tvil om at langt flere tyskere enn de 12,6 prosent som stemte AfD, nå godter seg over at partiet gjorde det sterkt, mens storkoalis­jonen av konservati­ve og sosialdemo­krater gjorde det elendig. Nå tvinges de etablerte endelig til å ta problemene ved innvandrin­g alvorlig.

Uroen i Tyskland er utbredt. Frankfurte­r Allgemeine Zeitung offentligg­jorde i går en målingsom viser at 70 prosent av velgerne frykter et mer splittet land, 62 prosent massivt økende kriminalit­et, 46 prosent at islam får for sterk innflytels­e, 38 prosent at for mange fremmede ankommer.

Hvor ekstremt?

Nesten halvparten av velgerne – 49 prosent – sier AfD «bedre enn andre partier forstår at mange ikke lenger føler seg trygge».

Men motstandsk­raften er der: 86 prosent sier i samme undersøkel­se at AfD «ikke distansere­r seg tilstrekke­lig fra høyreekstr­eme posisjoner».

Hvor ekstremt er egentlig AfD? Det er ikke lett å svare. I likhet med andre partier av samme type – ingen nevnt, ingen glemt – snakker partiet med minst to tunger eller er splittet, alt etter hvordan man velger å se det.

Partileder­en som nå bryter ut, Frauke Petry, er et stort spørsmål alene. For halvannet år siden tok hun til orde for – «i nødsfall» – å skyte flyktninge­rsom ville ta seg over grensen. Siden har hun fremstått som moderat og prøvd å renske ut de mest ekstreme elementene.

Til slutt kom høyrepopul­ismen også til Tyskland, og det er ingen grunn til optimisme.

Nå blir det alvor

Motsetning­ene kan også leses av et dokument om islam AfD la frem på slutten av valgkampen. På den ene siden fremstille­r partiet islam som en «religiøs-politisk doktrine», altså ikke som en religion. På den annen side understrek­er AfD at de fleste muslimer i Tyskland er «lovlydige og integrerte» og «en del av vårt samfunn».

Nå blir det alvor. Med en stor gruppe i Forbundsda­gen, må partiet forsøke å meisle ut en sammenheng­ende politikk og dyrke troverdige lederfigur­er.

Hvis ikke, kan det jo hende at optimisten­e får rett likevel.

 ?? FOTO: FABRIZIO BENSCH, REUTERS /NTB SCANPIX ?? Den ene av AfDs ledere, Frauke Petry, bryter med partiet. Her er hun avfotograf­ert etter pressekonf­eransen i går der hun kunngjorde bruddet.
FOTO: FABRIZIO BENSCH, REUTERS /NTB SCANPIX Den ene av AfDs ledere, Frauke Petry, bryter med partiet. Her er hun avfotograf­ert etter pressekonf­eransen i går der hun kunngjorde bruddet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway