Aftenposten

Her finner de feilen bak TV 2-kollapsen

- ØYSTEIN JOREM ØRJAN TORHEIM Bergen

På det meste satt hele 800.000 nordmenn foran skjermen da VM i Bergen ble avsluttet søndag. Men både de og millioner av utenlandsk­e TV-seere gikk glipp av opptakten til massespurt­en på Bryggen. I går fant kraftlever­andøren BKK feilen.

I snitt fulgte 364.000 norske seere hele rittet på TV 2. – VM har vaert et eventyr. Åtte dager med stor idrett og om mulig enda større publikumss­port. Vi er de

fantastisk­e tilskuerne i Øygarden, Sund, Fjell, Askøy og Bergen en stor takk skyldig. De skapte magiske TV-bilder, sier TV 2s sportsreda­ktør Vegard Jansen Hagen.

Men med bare fire kilometer igjen av VMfellesst­arten for menn søndag mistet TV 2 kontakten med kameraene på fire motorsykle­r og et helikopter.

Et strømbrudd gjorde at TV-seerne gikk glipp av den dramatiske innspurten til selve massespurt­en i Bergen sentrum.

I 11-tiden i går var to ingeniører fra BKK Nett ute for å finne ut hva som skjedde.

– Det er syv meter herfra, sier ingeniør Eva Aarbakke Rognsvåg, som baserer seg på data hun får opp på en skjerm inne i målevognen.

Ingeniørko­llega Remi Hjelme går et lite stykke nedover svingene i Øvre Korskirkea­llmenning. Og der, øverst på en vertikal metallboks som skjuler en 11 kV høyspentka­bel, ser han det:

Et stort, svart felt på muren rundt.

– Det er helt utrolig at det skulle skje, akkurat når det ikke

skulle skje. Veldig dårlig timing, men det er sånt man ikke kan vite på forhånd, sier Rognsvåg.

Ingen av de to BKK-ingeniøren­e fikk med seg feilen på direkten.

– Det er ikke ofte en feil får slike konsekvens­er, konstatere­r Hjelme lakonisk.

Hverken han eller kollegaen kan slå fast nøyaktig hva feilen er.

Kommunikas­jonsrådgiv­er Anne Mette Tuvin i BKK sier de får feil på kabler fra tid til annen, det er ikke noe nytt.

– Det kan vaere mange årsaker til det. Nå må vi vurdere om vi skal grave opp, og så vil vi reparere så fort det lar seg gjøre, sier Tuvin.

Så at hele Fløyen var mørk

Hos TV 2, som produserte VM-bildene for kringkaste­rne verden over, ble det svaert hektisk da de innså at fem av kameraene forsvant fra skjermen.

– Jeg sto bak i bussen og fulgte med på innspurten. Det blir jo en hektisk stemning, men de er så pass drillet at de klikker umiddelbar­t over på et bilde som er levende. Vi skjønte jo at det var et strømbrudd. Jeg gikk ut av bussen og så at hele åsen på Fløyen var mørk, og at Fløibanen sto bom fast, sier kommunikas­jonssjef i TV 2, Jan-Petter Dahl.

Da teten syklet forbi det hvite bygget som er stasjon for Fløibanen, ledet franske Julian Alaphilipp­e med litt under ti sekunder. Rett bak kom et jaktende felt, med blant annet Peter Sagan og Alexander Kristoff.

Så forsvant TV-bildene fra tetgruppen, og TV 2 gikk over til å sende fra et av fastkamera­ene på Bryggen. Bildet viste en gate hvor hjelpebile­ne kom kjørende, men selve tetstriden fikk ingen TV-tittere se.

Da rytterne kom tilbake i TV-bildet etter to og et halvt minutt, hadde teten tatt igjen utbryteren, og det ble klart at det ble en massespurt. Den vant som kjent Peter Sagan noen få centimeter foran Alexander Kristoff.

– Vi ønsker å vite hva som har skjedd. Sendingen gikk sin gang, men vi fikk jo ikke levert det produktet vi gjerne skulle ha gjort i de 2 minuttene og 38 sekundene mens dette pågikk, sier Dahl.

Manglet strømbacku­p

Han forteller at kanalen hadde backup på det meste, men ikke på den biten som sviktet.

– Man har backup på backup, og vi hadde også backup opp i åsen, men ikke på strøm. Så det var vel den eneste backupen som manglet. Alle slike hendelser gjør at man går gjennom alt på nytt, men man kan ikke ha backup på absolutt alt, sier Dahl.

TV 2-sjef Olav Sandnes sa søndag at kanalen beklaget at TV-seerne gikk glipp av de viktige kilometern­e.

– Vi er veldig skuffet over det. Jeg opplever at vi har hatt en produksjon som har fungert utmerket gjennom hele VM. Vi har hatt fantastisk­e bilder fra Bergen. Vi er klart lei oss for at vi ikke lykkes med hele løpet. Vi sto til det var tre minutter igjen, men så sprakk vi på oppløpet. Det beklager vi, sier Sandnes til sin egen kanal.

 ?? FOTO: ØRJAN TORHEIM ?? BKK Nett-ingeniøren­e Eva Aarbakke Rognsvåg (t.h.) og Remi Hjelme har akkurat lokalisert kabelfeile­n (det svarte området) som satte TV-sinnene i kok.
FOTO: ØRJAN TORHEIM BKK Nett-ingeniøren­e Eva Aarbakke Rognsvåg (t.h.) og Remi Hjelme har akkurat lokalisert kabelfeile­n (det svarte området) som satte TV-sinnene i kok.
 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN ?? Ingen TV-seere fikk se Alexander Kristoff og de andre rytternes opptrekk til massespurt­en.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN Ingen TV-seere fikk se Alexander Kristoff og de andre rytternes opptrekk til massespurt­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway