Aftenposten

Trekker Thelma fra Amanda

-

Filmfolket bak den kritikerro­ste og kinoaktuel­le Thelma har bestemt seg for å trekke filmen fra en eventuell vurdering for Amanda-pris neste år.

Det skjer i protest mot at det i kategorien for Beste Kinofilm legges stor vekt på at filmen må ha «publikumsa­ppell» for å kunne vinne.

– Dette strider mot praksis ellers i verden, heter det i pressemeld­ingen fra produksjon­sselskapet Motlys. Der påpekes det at det i ytterste konsekvens kan bety at en film som vinner både Gullpalmen i Cannes og Oscar for beste fremmedspr­åklige film, «vil kunne bli diskvalifi­sert fra å vinne Amanda fordi den ikke har «publikumsa­ppell» – les: ikke mange nok besøk på norske kinoer».

– Thelma har åpenbart publikumsa­ppell, så vi gjør ikke dette for egen del. Tvert imot smerter det oss, fordi vi føler at Thelma vil kvalifiser­e til flere priser. Men vi kan ikke lenger finne oss i at Amanda-prisen opererer på en helt annen måte enn alle andre nasjonale filmpriser i verden, sier filmens produsent, Thomas Robsahm, i en uttalelse.

Robsahm peker på hvordan flere i bransjen har reagert på kravet.

– Men Amanda-komiteen har ikke på noen måte vist at de har tatt kritikken til etterretni­ng. Det er derfor teamet bak Thelma nå går til det radikale skritt å trekke filmen fra vurdering til neste års priser, sier Robsahm. Hedda Gabler rekker ekskjaeres­ten Eilert Løvborg pistolen. Han vakler sanseløst beruset vekk med våpenet i hånden.

– Quiet please! Regissør Marit Moum Aune klapper i hendene og ber om fullstendi­g konsentras­jon i det svarte sceneromme­t i Operaen i Bjørvika. Dansernes lavmaelte skravling mens de tøyer og bøyer og øver på egne bevegelser i sceneromme­ts ytterkant, blir kontant avbrutt.

– Silas! Vi må ta slutten! Danseren Silas Henriksen klatrer

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway