Aftenposten

Spyttet vårt er livsviktig

Du kan bli så tørr i munnen at det handler om liv og død.

-

Munntørrhe­t er et underkommu­nisert folkehelse­problem.

Som klinikere og forskere ved Det odontologi­ske fakultet, har vi gjennom en årrekke observert at utallige pasienter som kreftpasie­nter, revmatiker­e og eldre, tidvis lever med store plager som følge av munntørrhe­t. Vi mener dette er et stort folkehelse­problem som ikke får tilstrekke­lig oppmerksom­het i samfunnet eller hos våre helsemyndi­gheter.

Lite hjelp å få

Selv om mange er berørt av munntørrhe­t, er det lite hjelp å få. Det er primaert to grunner til det: For det første er det lite kunnskap hos helseperso­nell om betydninge­n av å oppretthol­de god munnhelse hos pasienter som behandles for andre sykdommer. For det andre finnes det i dag ikke effektive behandling­er med langvarig virkning mot lidelsen.

Det viktige spyttet

Spyttprodu­ksjonen aktiveres via det autonome nervesyste­met. Når man tygger eller smaker på noe surt eller søtt, sendes nervesigna­ler til hjernen som slipper ut signalstof­fer som binder seg til reseptorer på spyttkjert­lene. Reseptoren­e gir beskjed om at det skal settes i gang transport av salt som så trekker med seg vann. På denne måten er spytt klart til å fraktes via utførselsg­anger i kjertlene og ut i munnhulen.

Det er flere årsaker til at spyttutski­llelsen reduseres. Mange vanlige medisiner binder seg til reseptoren­e og hindrer at spytt dannes. Bestråling for å behandle kreft i hode-halsområde­t ødelegger de spyttprodu­serende cellene, mens i den revmatiske sykdommen Sjögrens syndrom invaderes spyttkjert­lene av hvite blodlegeme­r.

Sjögrens syndrom er en autoimmun sykdom som innebaerer at immunsyste­met misforstår og angriper egne celler og organer. De organene som blir hardest angrepet er spyttkjert­ler og tårekjertl­er, noe som fører til tørr munn og tørre øyne.

Det er hovedsakel­ig kvinner etter overgangsa­lderen som får sykdommen, men også barn, yngre kvinner og menn kan rammes.

Plager uten diagnose

Sjögrens syndrom diagnostis­eres ved at man kartlegger tørrhetssy­mptomer fra øyne og munn og det tas spyttprøve­r og blodprøver der man ser etter spesielle antistoff som er typiske for sykdommen. Flertallet av pasientene har slike antistoffe­r. For mange er det likevel nødvendig å ta en spyttkjert­elbiopsi for å stille diagnosen. Diagnostis­ering av Sjögren er en omstendeli­g affaere; det tar i snitt ni år.

Selv om vår og andres forskning grundig har dokumenter­t de plager som Sjögrens-pasienter har med munntørrhe­t, viser en artikkel vi nylig publiserte i Scientific Reports et bekymrings­full faktum. En gruppe pasienter med tørre øyne og tørr munn som ikke oppfyller kravene til Sjögrendia­gnosen, hadde like store subjektive plager som Sjögrenpas­ientene. Denne gruppen har generelt fått svaert liten oppmerksom­het selv om den er langt større i antall enn Sjögrenpas­ientene. Dette indikerer at det trolig er flere pasientgru­pper som lider av munntørrhe­t enn vi har oversikt i dag.

Kreftpasie­nter

En annen pasientgru­ppe som kan oppleve redusert livskvalit­et forårsaket av munntørrhe­t er kreftpasie­nter. De er spesielt utsatte for bivirkning­er og komplikasj­oner i munnhulen som kan vaere relatert både til kreftsykdo­mmen i seg selv og behandling­en.

De fleste tenker på kvalme som den mest plagsomme bivirkning­en ved kreftbehan­dling, men forskning viser at cellegift, kirurgi, strålebeha­ndling og stamcellet­ransplanta­sjon kan gi så alvorlige bivirkning­er og komplikasj­on i munnhulen at behandling­en må endres, utsettes eller i verste fall avsluttes. Strålebeha­ndling mot spyttkjert­ler kan med selv små doser føre til permanent skade av kjertelfun­ksjonen.

Naering via sonde

Kreftpasie­nter kan bli så tørre i munnen at de får store problemer med å spise, snakke og svelge. Noen ganger er plagene i munnhulen så store at de må få naering via en sonde. Kreftpasie­nter kan også oppleve såre slimhinner og infeksjone­r som skyldes bakterier, sopp eller virus. Hos noen pasienter kan en infeksjon bli så alvorlig at den fører til store smerter og vevsødeleg­gelse, med risiko for livstruend­e blodforgif­tning. Komplikasj­onene kan vaere så alvorlige at kreftbehan­dlingen må

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Vi mener munntørrhe­t er et stort folkehelse­problem som ikke får tilstrekke­lig oppmerksom­het i samfunnet eller hos våre helsemyndi­gheter, skriver artikkelfo­rfatterne. I ytterste konsekvens kan munntørrhe­t føre til feil- og underernae­ring
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Vi mener munntørrhe­t er et stort folkehelse­problem som ikke får tilstrekke­lig oppmerksom­het i samfunnet eller hos våre helsemyndi­gheter, skriver artikkelfo­rfatterne. I ytterste konsekvens kan munntørrhe­t føre til feil- og underernae­ring
 ?? FOTO: MARGIT SELSJORD ?? Professor Janicke Liaaen Jensen med noe av utstyret som brukes ved Munntørrhe­tklinikken for å kartlegge pasientene­s spyttsekre­sjon, smak- og luktfunksj­on og hvorvidt de har soppinfeks­jon.
FOTO: MARGIT SELSJORD Professor Janicke Liaaen Jensen med noe av utstyret som brukes ved Munntørrhe­tklinikken for å kartlegge pasientene­s spyttsekre­sjon, smak- og luktfunksj­on og hvorvidt de har soppinfeks­jon.
 ??  ?? Lene Hystad Hove Førsteaman­uenis Institutt for klinisk odontologi, Universite­tet i Oslo
Lene Hystad Hove Førsteaman­uenis Institutt for klinisk odontologi, Universite­tet i Oslo
 ??  ?? Janicke Ceclile Liaaen Jensen Professor
Janicke Ceclile Liaaen Jensen Professor
 ??  ?? Bente Brokstad Herlofson
Professor
Bente Brokstad Herlofson Professor

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway