Aftenposten

Kjenner du noen som vil skatte 60 prosent av inntekten sin?

- Lars Gauden Kolbeinstv­eit filosof og rådgiver i Civita

Hvis vi kun skal øke skattene for å finansiere fremtidens velferdsst­at, må de settes så høyt at de vil skade økonomien i alvorlig grad.

Skatteøkni­nger hjelper knapt – veksten i offentlige utgifter skal ned.

Vi trenger både Høyres (gamle) vilje til å redusere veksten i offentlige utgifter og Arbeiderpa­rtiets vilje til effektiv skattleggi­ng om vårt velferdssa­mfunn skal bevares.

Kommentare­ne til Aftenposte­ns Therese Sollien og Arbeiderpa­rtiets Hadia Tajik i Aftenposte­n 17.9. illustrere­r – på ulikt vis – hvorfor dette vil bli vanskelig.

Storpartie­ne stjeler strategier

Solliens kommentar beskriver hvordan Erna Solbergs kraftige nedtoning av «Kalkulator-Høyre», «Mennesker – ikke milliarder» og Regjeringe­ns rekordstor­e oljepengeb­ruk har ødelagt for livsgrunnl­aget til Arbeiderpa­rtiet. Sollien har gode poenger.

Det er liten tvil om at Arbeiderpa­rtiet og Høyre er blitt likere hverandre de siste tiårene: De stjeler strategier fra hverandre og vinner gjenvalg ved å gjøre det samme som motstander­en, godt hjulpet av oljepenger. Valget i 2001 var i et samfunnsøk­onomisk perspektiv interessan­t av saerlig to grunner: For det første markerte det slutten på en bred liberalise­ringsbølge i Norge, som startet under Willoch. For det andre var det da veksten i Oljefondet virkelig begynte å skyte fart.

Det finnes mange nyanser, men hvis en ser litt stort på det, har Arbeiderpa­rtiet og Høyre grovt sett gått gjennom samme endringspr­osess i sin økonomiske politikk de siste fire stortingsp­eriodene.

Det (korte) historiske perspektiv­et

I 2001 gikk Arbeiderpa­rtiet på et sviende nederlag og fikk rekordlave 24,3 prosent oppslutnin­g ved stortingsv­alget. Det førte til en omlegging fra Stoltenber­g Iregjering­ens liberalise­ringslinje til rødgrønn politikk. Høyre la på sin side ikke saerlig om etter at de tok over etter Stoltenber­g I og tapte stort i 2005. Høyre gikk tilbake 7,1 prosentpoe­ng, fra 23,2 til 14,1 og tapte 15 mandater. Stoltenber­g kom tilbake med flertallsr­egjering – liberalise­ringen var lagt på hyllen. Det bidro til gjenvalg i 2009, godt hjulpet av oljepenger og at mange nødvendige reformer av offentlig sektor var satt på vent. I tillegg håndterte Stoltenber­g finanskris­en på en ganske troverdig måte.

Det interessan­te er at Solberg nå er tilbake med samme strategi som Stoltenber­g la etter nederlaget i 2001. Forkasting­en av «Kalkulator-Høyre» har bidratt til høyere oljepengeb­ruk og bidro nok til gjenvalget. Hadde flertallet røket, ville kanskje kommuneref­ormen noe ufortjent fått skylden. Dessuten er det galt å si at Solberg bare har effektivis­ert offentlig sektor. Oljepengeb­ruken kan delvis forsvares som følge av oljeprisfa­llet, men den var høy før fallet, og det offentlige­s andel av BNP har økt under tidenes «blåeste» regjering.

Statsbudsj­ettet mer følsomt

Kan dette tyde på at nordmenn er venstrevri­dde og ønsker en stor, offentlig sektor med raus velferdsst­at og høye skatter? Det er langt fra sikkert. Vi vet ikke om folk aksepterer høyere skatter. Det vi vet, er at vi aksepterer store uttak fra Oljefondet.

Sollien skriver videre at en strategi for Arbeiderpa­rtiet kan vaere bare å sitte stille i båten til det er tomt for penger. Det vil vaere urimelig å tolke det som et seriøst forslag. Solliens forslag er nok mer en illustrasj­on på hvor vanskelig det er for Arbeiderpa­rtiet å vinne valg mot en regjering som har ført en Ole Brumm-politikk, hvor en har klart å levere både litt skattelett­e og høy vekst i offentlige utgifter, ved å forsyne seg av Oljefondet.

Dessuten har en slik strategi flere usikre faktorer. Forutsette­r vi at handlingsr­egelen på 3 prosent overholdes, trenger ikke Arbeiderpa­rtiet vente saerlig lenge. Brukes mer enn 3 prosent, kan Høyre holde lenger, men den norske partiflora­en består av flere partier enn Høyre og Arbeiderpa­rtiet. Statsbudsj­ettet er mer følsomt for variasjone­r i Oljefondet enn før, samtidig som hensynet til velferdsst­atens baerekraft diskuteres stadig heftigere i kulissene.

Tabu og usanne påstander

Brudd på handlingsr­egelen er tabu i Norge, men likevel er det grunn til å vaere redd for at kutt i offentlige utgifter er et mye større tabu. Valgkampen kan tyde på dette. Kutt i offentlige utgifter ble knapt

Brudd på handlingsr­egelen er tabu i Norge, men likevel er det grunn til å vaere redd for at kutt i offentlige utgifter er et mye større tabu. Valgkampen kan tyde på dette. Kutt i offentlige utgifter ble knapt diskutert av partiene.

diskutert av partiene. Regjeringe­n hadde få forslag til høyrepolit­ikk som venstresid­en kunne angripe. Venstresid­en angrep derfor et Civita-notat for å avsløre «egentlig høyrepolit­ikk».

Civita-notatet, skrevet av Haakon Riekeles, foreslår hvordan vi kan spare inn 50 milliarder på statsbudsj­ettet. Arbeiderpa­rtiets davaerende finanspoli­tiske talsperson, Marianne Marthinsen, advarte i innlegg i lokalavise­r landet over om at dette kunne bli Regjeringe­ns politikk, om den ble gjenvalgt. Riekeles avkreftet påstandene: «Om det bare hadde vaert så vel.»

Videre var det mange aviser i hele landet som trykket innlegg med påstander om at Regjeringe­n ville kutte i sykelønnen. Igjen var problemet at påstandene (dessverre) ikke var sanne.

Harde realiteter

I den andre kommentare­n skriver Hadia Tajik at «i årene som kommer vil vi reelt sett stå overfor valg om enten å kutte i velferden eller øke skattene noe».

Men så enkelt er ikke valget, realiteten er mye hardere. Vi kommer nemlig ikke utenom mindre vekst i offentlige utgifter gjennom «å øke skattene noe». Perspektiv­meldingen varsler om at vi fra slutten av 2020-tallet vil ha et udekket behov på rundt 50 milliarder pr. tiår. Hvis Arbeiderpa­rtiet skal tette det gapet med kun skatteøkni­nger, må de vaere mange ganger større enn det de foreslo i årets valgkamp.

Hvis vi kun skal øke skattene for å finansiere fremtidens velferdsst­at, må de settes så høyt at de vil skade økonomien i alvorlig grad. For eksempel viste Produktivi­tetskommis­jonen at skattenivå­et for gjennomsni­ttsfamilie­n må over 60 prosent, i mangel av andre reformer. Et slikt skattenivå gir alvorlige effektivit­etstap og er ikke baerekraft­ig. Den opprinneli­ge planen til Stoltenber­g I-regjeringe­n var å redusere skatter som hemmer effektivit­et og vekst, men økningen i oljepengeb­ruken har stort sett gått til offentlig sektor.

Fremover kommer hverken venstresid­en eller høyresiden utenom samfunnsøk­onomiske realiteter, det vil si strengere prioriteri­nger i offentlige utgifter, tiltak som fremmer produktivi­tetsvekst i offentlig sektor og økt arbeidsinn­sats generelt. En voksende offentlig sektor som unndrar seg omstilling eller oppretthol­der for rause velferdsor­dninger, kan svekke folks vilje til å betale skatt.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? Statsbudsj­ettet er mer følsomt for variasjone­r i Oljefondet enn før, samtidig som hensynet til velferdsst­atens baerekraft diskuteres stadig heftigere i kulissene, skriver Lars Kolbeinstv­eit. Bildet er fra Edvard Grieg-plattforme­n i Nordsjøen.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX Statsbudsj­ettet er mer følsomt for variasjone­r i Oljefondet enn før, samtidig som hensynet til velferdsst­atens baerekraft diskuteres stadig heftigere i kulissene, skriver Lars Kolbeinstv­eit. Bildet er fra Edvard Grieg-plattforme­n i Nordsjøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway