Aftenposten

«Pie Jesus» for drøyt for HumanEtisk Forbund

- Cato Gjertsen pårørende

Human-Etisk Forbund tillot ikke å bruke musikk hvor gudsbegrep nevnes i begravelse­n til et avholdt familiemed­lem. Musikken avdøde elsket gjennom et langt liv, ble avvist.

Vår familie mistet i sommer en avholdt ektemann, far, bestefar, bror og venn. Han var ikke religiøs, så det var naturlig å velge en humanistis­k begravelse. Dagene før forberedel­sessamtale­n med gravferdst­aleren fra Human-Etisk Forbund valgte enken ut klassisk musikk og korstykker hun visste avdøde elsket.

Nokså tidlig i samtalen kom sjokket: Human-Etisk Forbund (HEF) tillater ikke musikk hvor gudsbegrep nevnes. Musikken avdøde elsket gjennom et langt liv, ble avvist. Våre argumenter om at musikk før 1800 som regel er kirkemusik­k, falt på stengrunn.

ble godtatt under tvil

Nils Larsens «Hymne» ble godtatt under tvil, på betingelse at vi sløyfet undertitte­len i programmet. Den er nemlig «Fader Vår» og ville ifølge gravferdst­aleren vaere for tydelig på hva musikken handler om. Kun tittelen, «Hymne», virket imidlertid passe nøytralt. Like heldige var vi ikke med Andrew Lloyd Webbers «Pie Jesus». Den vakre sangen synges ofte av barnlige guttesopra­ner, men ble for sterk kost for HEF.

Familien spilte inn at et menneske kan vaere mange ting samtidig, for eksempel ateist og elske den norske salmeskatt­en, men fikk ikke svar. Heller ikke da vi spurte om ikke humanisme betyr å sette mennesket i sentrum, og at det å respektere en avdødes ønske må gå foran dogmer og saere forordning­er.

Nokså forfjamset kontaktet jeg venner og bekjente for å høre om vårt møte med Human-Etisk Forbund var enestående. Det var ikke tilfelle. En hadde fått avvist Elvis Presleys tolkning av «Amazing Grace» i bryllupet sitt. En annen hadde ønsket å hedre sin avdøde far ved å spille en Bob Dylan-sang. Hvorpå gravferdst­aleren hadde sagt: «OK, så lenge det ikke er en av hans kristne sanger», med henvisning til at fjorårets nobelprisv­inner i litteratur har gitt ut plater med kristent innhold.

Retusjert bort

På hjemmeside­n til HEF står det: «Humanistis­k gravferd er en høytidelig seremoni hvor den avdøde settes i sentrum på en vakker måte.» Utsagnet står i grell kontrast til det vi opplevde da vår avdøde slektnings ønsker ble retusjert bort. Fordi de ikke passet inn i organisasj­onens bilde av hva en humanistis­k seremoni skal vaere.

HEF har åpenbart ikke et totalforbu­d mot alle innslag inneholden­de gudsbegrep. Men det oppleves like uforståeli­g og reaksjonae­rt at organisasj­onen er så redd for enkelte innslag, at de forbys eller ikke får omtales ved fullt navn. Den norske kirke arrangerer jevnlig ikkekristn­e kulturinns­lag og har i nyere tid viet muslimer. Som ateist og humanetike­r synes jeg det er trist at det er høyere under taket i Den norske kirke enn i Human-Etisk Forbund.

 ?? FOTO: TROND J. STRØM ?? Andrew Lloyds Webbers «Pie Jesus», som ofte synges av barnlige guttesopra­ner, ble for sterk kost som begravelse­smusikk for Human-Etisk Forbund, skriver Cato Gjertsen.
FOTO: TROND J. STRØM Andrew Lloyds Webbers «Pie Jesus», som ofte synges av barnlige guttesopra­ner, ble for sterk kost som begravelse­smusikk for Human-Etisk Forbund, skriver Cato Gjertsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway