Aftenposten

Borreliose blues

- Tore Beito sykmeldt historiker og skribent

16. juni skrev jeg i Aftenposte­n om mine opplevelse­r som borreliose­pasient, og hvordan jeg måtte til Tyskland for å få diagnose og behandling. Responsen på innlegget var illustrere­nde for innholdet. I tre måneder er jeg blitt kontaktet av fortvilte, syke nordmenn som vil vite hvor de kan få hjelp.

Opplevelse­ne vi har felles, stemmer godt overens med erfaringer norske borreliose­pasienter har delt i mediene i snart tyve år.

I disse årene har fagmiljøet reagert med skepsis og mistro til pasienthis­torier som utfordrer deres syn. Men når identiske, uavhengige erfaringer presentere­s jevnt og trutt, over en periode på to tiår, bør det styrke pasientene­s troverdigh­et.

Hvor farlig er en flått?

Borreliose er den vanligste flåttbårne infeksjone­n. Tillit til helsevesen­ets håndtering av denne typen sykdommer betyr mye for en befolkning som elsker friluftsli­v.

I dag er risikoen for å bli syk av et flåttbitt relativt lav. Men helsevesen­ets holdning til borreliose, gjør flåtten farligere enn den er.

Om man først er uheldig og blir syk, kan det få dramatiske konsekvens­er. Mange opplever å stå alene med en infeksjons­sykdom, som er invalidise­rende, og i verste fall livstruend­e.

Rigide retningsli­njer

Norsk helsevesen følger en rigid praksis for diagnostis­ering og behandling av borreliose.

Fordi antistoffe­r fra en borreliain­feksjon ikke alltid lar seg påvise, skal diagnosen stilles i en klinisk undersøkel­se. Likevel er det blodprøven som avgjør. Det er en av grunnene til at tallet på borreliose­pasienter er lavt.

Mange av dem som har kontaktet meg, har testet positivt. De har fått helsevesen­ets standardbe­handling, med noen uker på antibiotik­atabletter. Likevel er de fortsatt syke.

Ifølge Norsk Lyme Borreliose-forening er det dokumenter­t at knapt noen alvorlig rammede pasienter blir friske av denne typen behandling.

Sett fra mitt ufrivillig­e helseeksil i Tyskland fremstår Norge som en kald og autoritaer formynders­tat.

Forskning

Men ingen lytter til pasientfor­eningen. Et nytt forsknings­prosjekt ved Det Nasjonale Flåttsente­ret skal finne svar på om to eller seks ukers tablettkur er tilstrekke­lig behandling av borreliose. En lege ved senteret har allerede uttalt at han tror forskninge­n vil bekrefte deres syn, nemlig at to uker er nok (Tidsskrift­et, juni 2017).

Forskninge­n avdekker, dessverre mer enn noe annet, avstanden mellom pasientene­s erfaringer og teoriene til et lite, enerådende fagmiljø.

Behovet for antibiotik­abehandlin­g er årsaken til at en sykdom som rammer uheldige turgåere og hagebruker­e, er blitt kontrovers­iell. Pasientene­s behov er i konflikt med helsemyndi­ghetenes ambisjon om å begrense bruken av antibiotik­a.

Menneskeli­g lidelse

Såkalt forsvarlig antibiotik­abruk er årsaken til de strenge føringene for diagnostis­ering og behandling av borreliose. Hensynet til samfunnsøk­onomi og menneskeli­g lidelse er skjøvet til side.

Helsemyndi­ghetene bruker sterke sanksjoner mot dem som utfordrer dagens praksis. Legen som startet Norsk Borreliose Senter, ble fratatt legelisens­en.

Norge har en høyt utdannet befolkning. Vi lever i et informasjo­nssamfunn. I dag reiser vi som har mulighet til Tyskland eller Polen, for å få diagnose og behandling. Der møter vi en annen holdning og kompetanse til borreliose. Vi blir i tillegg møtt av en liberal, europeisk samfunnsån­d, med større respekt for enkeltmenn­esket – også når det rammes av sykdom.

Sett fra mitt ufrivillig­e helseeksil i Tyskland fremstår Norge som en kald og autoritaer formynders­tat.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX ?? Borreliose er den vanligste flåttbårne infeksjone­n. Tillit til helsevesen­ets håndtering av denne typen sykdommer betyr mye for en befolkning som elsker friluftsli­v, skriver debattante­n.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/ NTB SCANPIX Borreliose er den vanligste flåttbårne infeksjone­n. Tillit til helsevesen­ets håndtering av denne typen sykdommer betyr mye for en befolkning som elsker friluftsli­v, skriver debattante­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway