Aftenposten

Hudløst aerlig om rus

- Tone W. Trøen stortingsr­epresentan­t, Høyre

Ane Ramm er hudløst aerlig i sin Aftenposte­n-kronikk 21. september. Å se for seg hvordan hun hadde det da hun holdt rundt sin skjelvende datter, slik at hun traff blodåren med heroinet moren har kjøpt, er nesten utålelig. Fordi det er så vanskelig å forstå, er kronikken hennes så viktig.

Bedre rusomsorg har vaert en prioritert oppgaver for Høyre de siste fire årene. Flere får behandling, ventetiden er halvert og friheten til å velge behandling­ssted er økt. Men vi er ikke i mål.

Høyre mener vi må møte rusavhengi­ge, som Ramms datter, bedre. Med mer verdighet. Vi vil gjøre det Ane Ramm ber om. Istedenfor å straffe, skal rusavhengi­ge tilbys hjelp og behandling. Den enkelte skal ikke straffes for bruk og besittelse til eget bruk. Straff og bøter betyr nye nederlag for dem som sliter. Det gjør bare veien til rusfrihet lenger. Høyre vil flytte oppfølging­en fra justis- til helsefelte­t.

Så skal vi fortsette å redusere ventetid til behandling, sørge for bedre overganger, innføre pakkeforlø­p for rusbehandl­ing, og vi skal jobbe for et bedre tverrfagli­g samarbeid om behandling og ettervern.

Ane Ramms situasjon som pårørende opptar oss også. Høyre vil nå utarbeide en nasjonal pårørendes­trategi, som favner alle pårørende. I dette arbeidet vil vi lytte spesielt til pasienters og pårørendes stemme. Fordi det er pasientens helsetjene­ste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway