Aftenposten

Stygt og umotivert i Oslo sentrum

- Ole Rikard Høisaether generalsek­retaer Selskabet for Oslo Byes Vel Yngve Gauslå Oslo

I de siste par måneder er det utplassert elementer i Oslo sentrum som savner sidestykke i design, plassering og motivering. Tiltaket er en del av «bilfritt byliv» og fremstår som overfladis­k, påtatt og fremmed, løsrevet fra de byrom tiltakene er ment å støtte og berike. Det må vaere lov å spørre om hva overdimens­jonerte tømmerkons­truksjoner, fargeprikk­er på asfalten og rustne (underdimen­sjonerte!) blomsterka­sser i jern har med trivsel og nennsom håndtering av verdifulle byrom å gjøre?

Øvre Slottsgate­s begynnelse preges av praktbygge­t til Christiani­a Sparebank. Gaten starter fra byens best bevarte historiske plass, Christiani­a torv. I tillegg til at det er mange biler fremdeles, skjemmes gaten nå av tømmer i mastodonti­ske dimensjone­r hinsides konstrukti­ve og estetiske formål. Ved det såkalte «langbordet» skal du kunne spise lunsj, arbeide og ha sosiale eller profesjone­lle møter. Dette i en by hvor man ni måneder i året ikke frivillig setter seg noe steds utendørs!

I Tordenskjo­lds gate er det nesten verre. Under det grufulle overhenget til Heidi’s

Bier Bar i beiset treverk, som aldri kan eller burde ha vaert godkjent av noen bygningsmy­ndighet, er det nå plassert små blomsterka­sser i rustne jernplater flankert av uformelige benker. Det hele ser naermest komisk ut i sine manglende proporsjon­er og motivering ut fra gateløpets dimensjon og funksjon.

Dette koster millioner. Etter stortingsv­alget har noen begynt å vurdere om valgordnin­gen bør endres. 20. september gir J.K. Baltzersen uttrykk for at vi bør gå tilbake til flertallsv­alg i enmannskre­tser. Jeg er sterkt uenig.

De to største partiene fikk ved siste valg litt over 50 prosent av stemmene. Det betyr at nesten halvparten av velgerne ikke ville føle seg represente­rt på Stortinget om disse to skulle vaert represente­rt alene. Realistisk sett hadde kanskje Frp og Sp fått et par mandater hver.

Jeg vil heller ha en valgordnin­g som garanterer politisk mangfold på Stortinget. Det er ingen ulykke med ni partier. Nye, små partier kan bringe frem nye ideer og tanker og kanskje vokse seg store.

Det snakkes nå om å slå sammen 19 fylker til 10–11 regioner. Da er det naturlig at hver region utgjør en valgkrets. Videre bør sperregren­se, utjevnings­mandater og arealtille­gg avskaffes. Med store valgkretse­r vil småpartier fremdeles kunne bli represente­rt.

Det er likevel mulig å få en handlekraf­tig regjering. Det har aldri vaert så vanskelig å sette sammen en koalisjon i Norge at det har ført til regjerings­lammelse.

Ved en feil sto Annie Søgaards navn oppført i gårsdagens fødselsdag­soversikt. Søgaard, som i en årrekke var generalsek­retaer for UNICEF Norge, døde i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway