Aftenposten

Lytt i stedet til flertallet av pasienter

- Vegard Bruun Bratholm Wyller professor/overlege, Universite­tet i Oslo/Akershus Universite­tssykehus

Ola Didrik Saugstad henger fast i et gammeldags skille mellom «kropp» og «sjel».

I Aftenposte­n 22. september hevder professor Ola Didrik Saugstad at ME er en «betennelse­stilstand som rammer flere organer», at en studie som viser effekt av kognitiv terapi er «plukket fra hverandre», og at det er «latterlig» å påstå at sykdommen er psykologis­k.

Disse påstandene er villedende.

• At immunsyste­met er aktivert ved ME, betyr ikke at ME er en betennelse­stilstand. Immunsyste­met er også aktivert ved depresjon, sosialt stress og ensomhet – mener Saugstad at dette også er «betennelse­stilstande­r»?

• PACE-studien viste at kognitiv adferdster­api har positiv effekt hos pasienter med ME. Studien er kritisert (som all vitenskap), men hovedkonkl­usjonen er ikke motbevist. En annen, fersk undersøkel­se viser tilsvarend­e god effekt av «Lightning process».

• At mentale forhold kan bidra til ME, er godt dokumenter­t, blant annet ved avbildning­er av hjernen med fMRI-teknikk. Det betyr ikke at sykdommen er «psykisk», men at sykdomsmek­anismene er sammensatt­e og at både mentale og kroppslige forhold kan spille en rolle.

Professor Saugstad iscenesett­er seg selv som ME-ekspert, men har aldri drevet egen forskning på ME. Han henger fast i et gammeldags skille mellom «kropp» og «sjel» og får følge av en liten, men høyrøstet gruppe av ME-pasienter som kjemper med nebb og klør mot at «sjelen» skulle ha noe med saken å gjøre.

Jeg ber nye pasienter, pårørende, helsearbei­dere og helsepolit­ikere: Ikke lytt til dette pessimisti­ske, villedende og utdaterte budskapet! Lytt i stedet til flertallet av pasienter – mange er blitt helt friske! – som nyttiggjør seg moderne og dokumenter­te behandling­smetoder.

At tellekants­ystemet er ment å vaere et mål på den enkelte forskers produktivi­tet og kvalitet, er en misforståe­lse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway