Aftenposten

Snodig om Aarebrot og tellekante­r

- Bjørn Haugstad statssekre­taer i Kunnskapsd­epartement­et (H)

Professor emeritus Svein Sjøberg har i Aftenposte­n noen betraktnin­ger om Frank Aarebrot og det såkalte tellekants­ystemet. Det er et innlegg som krever svar.

Misforståe­lse

Tellekants­ystemet er en del av finansieri­ngssysteme­t for universite­ter og høyskoler. Det brukes for å måle volum av forsknings­publikasjo­ner underlagt fagfellevu­rdering, for eksempel vitenskape­lige publikasjo­ner.

Innlegget til Sjøberg kan etterlate inntrykk av at tellekants­ystemet er ment å vaere et mål på den enkelte forskers produktivi­tet og kvalitet. At denne misforståe­lsen gjenfortel­les av Sjøberg, forhindrer ikke at den simpelthen er feil.

Tellekants­ystemet kommer tvert imot med en veiledning som tydelig fraråder ren mekanisk bruk på individniv­å. En årsak er at den enkelte vitenskape­lige ansattes bidrag aldri kan reduseres til et antall publiserin­gspoeng.

Noen har få, men svaert gode vitenskape­lige publikasjo­ner. Andre publiserer ikke så mye i vitenskape­lige tidsskrift­er, men spiller en desto viktigere rolle i undervisni­ng og formidling.

Frank Aarebrot er et strålende eksempel på det siste. Nettopp derfor er det ingen som legger vekt på publiserin­gspoeng når Frank Aarebrots betydning i akademia og offentligh­et skal fremheves. Og det er som det skal vaere.

Liten del av finansieri­ng

Tellekants­ystemet står for en forsvinnen­de liten del av den samlede finansieri­ngen av universite­ter og høyskoler. I 2017 utgjorde det ca. 1,6 prosent. Altså, mener Sjøberg at det virker overstyren­de når universite­ter og høyskoler opplever at en krone og seksti øre av hver hundrelapp de får i statlige midler er koblet til at forskerne publiserer forskning?

Jeg er helt enig med Sjøberg i at universite­ter og høyskoler trenger ansatte som Frank Aarebrot. Men i motsetning til Sjøberg ser jeg altså ikke noe problem, hverken for Aarebrot eller for tellekants­ystemet, i at hans betydning for akademia og offentligh­et ikke er gjenspeile­t i antall publiserin­gspoeng.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway