Aftenposten

Per Kleiva

-

Per Kleiva (1933–2017) maktet gjennom hele sitt kunstnersk­ap å uttrykke seg i forskjelli­ge formater og materialer som på en balansert måte artikulert­e politiske, miljømessi­ge og mellommenn­eskelige forhold. Avtrykkene etter den engasjerte maleren, skulptøren og grafikeren er mange. Kleiva har represente­rt Norge ved viktige internasjo­nale utstilling­er, men vil samtidig huskes som forkjemper for kunstneres rettighete­r her hjemme og som inspirator for en ny generasjon samtidskun­stnere. Sporene etter Per Kleiva vil bli stående i kunsten han skapte og som visuelle lydspor fra vår tid.

Ved sin debututsti­lling i 1964 uttalte Per Kleiva at ved å jobbe med improviser­t jazz som akkompagne­ment, fikk bildene hans en trang til å tre frem og vaere litt uhøflige, akkurat som tonene. Hans møte med jazzen og den amerikansk­e popkunsten dette året ble viktig for hans videre kunstnersk­ap. Kleiva tok i bruk uvante materialko­mbinasjone­r i bilder og objektskul­pturer. Dette ga dem et urovekkend­e, men også vakkert uttrykk. Det var likevel med silketrykk­teknikken Kleiva fikk sitt gjennombru­dd.

Som medlem av den venstreori­enterte kunstnergr­uppen GRAS skapte han i 1971 de grafiske hovedverke­ne Amerikansk­e sommerfugl­er og Tre blad fra imperialis­mens dagbok. Ikoner fra denne periodens motstandse­stetikk, som samtidig ga rom for flere tolkninger enn den pågående måten Vietnamkri­gen ofte ble behandlet på av andre kunstnere.

Selv om mange av tidsbilden­e hans fra 1970-tallet har fått fornyet aktualitet, var Per Kleiva etter hvert lei av å bli så tett forbundet med denne perioden. Han evnet å fornye seg. Dette var merkbart da Kleiva selv kuraterte store deler av sin retrospekt­ive utstilling i 2010 i Trondheim Kunstmuseu­m. Ved å sammenstil­le forskjelli­ge typer av verker fra flere tiår skapte han et miljø fylt av den samme motsetning­sfylte virkelighe­ten som kjennetegn­er mye av hans kunst.

I dette spenningsf­eltet mellom motstand og håp hang hans aller siste maleri, Miles (Davis), side om side med hovedverke­t Softly as in a Morning Sunrise. Slik sluttes ringen der det på mange måter startet, med den improviser­te jazzen. Thomas Flor Nasjonalmu­seet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway