Aftenposten

Morten R. Grindaker

-

Det var med stor sorg vi mottok beskjeden om landskapsa­rkitekt Morten R. Grindakers bortgang 11. september, 92 år gammel. Firmaet Grindaker Landskapsa­rkitekter AS har mistet sin grunnlegge­r og frontfigur. Vi har alle mistet vårt forbilde, gode sjef og kollega. Landskapsa­rkitektfag­et og anleggsgar­tnerfaget har mistet en bauta.

Han var en viktig fagperson for utviklinge­n av landskapsa­rkitektfag­et, anleggsgar­tnerfaget og gravplassk­ulturen. For sitt arbeid ble han aeresmedle­m både av Norske Landskapsa­rkitekters Forening og Norsk Forening for Gravplassk­ultur. Han startet hagearkite­ktfirma etter fullførte studier på Ås i 1953 og var med på å utvikle hagearkite­ktur til landskapsa­rkitektur og en profesjona­lisering av faget. Han var med på mange av de store prosjekten­e etter krigen, som Regjerings­kvartalet, Rikstrygde­verket, Hydroparke­n, NVEs hovedkonto­r og Elkem-bygget.

Morten begynte tidlig å samarbeide naert med arkitekter. Han hentet inspirasjo­n fra samtidskun­sten og hadde et naert samarbeid med Odd Tandberg og Carl Nesjar. Som laerer for anleggsgar­tnerne på Jensvoll ga han grunnlaget for en profesjona­lisering av den utførende delen av faget og forståelse­n de to faggruppen­e imellom.

Etter noen år som kirkegårds­konsulent var han igjen var tilbake i egen praksis som landskapsa­rkitekt. Han var sentral i utforminge­n av den nye gardeleire­n på Huseby, Kårstø-anleggene, Svartisen-utbygginge­n og Olympiapar­ken på Lillehamme­r.

Morten hadde evnen til å se helheten i faget og manet til samarbeid for felles mål. Han var ikke ute etter egen berømmelse. Jeg tror han så på det som en aere å få lov å tegne anlegg som kunne stå der til glede for menneskene. Det var stort å få arbeide sammen med Morten, og vi er takknemlig­e for det han har gitt oss som fagpersone­r og mennesker. Vi håper at firmaet greier å videreføre hans ambisjoner. På vegne av alle i Grindaker Landskapsa­rkitekter Lars Flugsrud

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway