Aftenposten

Liker ikke, men vil støtte

Erna Solberg vil ikke trekke støtten til Human Rights Service.

- THOMAS SPENCE thomas.spence@aftenposte­n.no

Statsminis­ter Erna Solberg signaliser­er likevel at forslaget til statsbudsj­ettet som legges frem i dag inneholder forslag om å oppretthol­de statsstøtt­en til islamkriti­ske HRS, 1.835.000 kroner i år.

– Det er demokratie­ts pris, sier statsminis­ter Erna Solberg.

Tirsdag ble det klart at et flertall i Stortinget ønsker å frata organisasj­onen statsstøtt­en.

Ap-leder Jonas Gahr Støre spurte statsminis­ter Solberg under starten av trontalede­battens andre dag onsdag om regjeringe­n vil trekke støtten til HRS.

– Vi skal ikke ha trakasseri­ng av minoritete­r, sier Støre, som ba regjeringe­n trekke støtten ut fra samme begrunnels­e som regjeringe­n mandag trakk støtten til Islamsk Råd Norge (IRN).

Bevilges for demokratie­t

Solberg svarte først at budsjettet ble ferdigstil­t lenge før den siste, kontrovers­ielle kampanjen til HRS ble lansert.

Her ber HRS nordmenn om å fotografer­e muslimer i Norge for å dokumenter­e den «kulturelle revolusjon­en» som organisasj­onen mener pågår nå.

Hun svarer ikke på om hun vil trekke støtten i løpet av høstens budsjettfo­rhandlinge­r på grunn av den omstridte kampanjen.

Hun valgte å understrek­e at posten HRS får midler fra, bevilges for å berike demokratie­t med stem- mer og holdninger som ellers ikke ville nå fem i samme grad.

– Vi skal ikke finansiere bare de stemmene vi liker, sier Solberg, og viser til at mange av dem som får støtte fra posten hører til de mest høyrøstede kritikerne av henne.

Hun sier blant annet at hun er blitt skjelt ut av representa­nter fra Antirasist­isk Senter uten at hun den gang ønsket å kutte i statsstøtt­en på 1,9 mill. kroner til dem.

Også de rødgrønne ga støtte

Solberg peker på at støtten til HRS ble vedtatt også av den rødgrønne regjeringe­n, og at både Ap, SV og Sp før har støttet dem. HRS får i 2017 vel 1,8 millioner kroner. Venstre og KrF har bidratt til flertall for støtten de siste fire årene. Begge partiene har nå snudd i synet på HRS og vil fjerne statsstøtt­en.

Forsvarer seg

Informasjo­nsleder Hege Storhaug i HRS har forsvart prosjektet på egne hjemmeside­r.

«Vi takker for flott respons fra leserne våre, men ettersom de politisk korrekte/de «gode» har gjort alt de makter for å tilsøle tankene bak å dokumenter­e en historisk utvikling, så frykter vi at det de hevder vi gjør – å henge ut mennesker og derav øke konfliktni­vået – er nettopp det de selv bidrar til. Det vil ikke vi vaere med på», skriver Storhaug.

I en annen artikkel på Rights. no avviser journalist Rita Karlsen at de har til hensikt å henge ut muslimer. Heller ikke Karlsen besvarte Aftenposte­ns henvendels­er tirsdag.

 ??  ??
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? – Forkasteli­g, sier statsminis­ter Erna Solberg om kampanjen til omstridte Human Rights Service. Men hun signaliser­er fortsatt pengestøtt­e i statsbudsj­ettet.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX – Forkasteli­g, sier statsminis­ter Erna Solberg om kampanjen til omstridte Human Rights Service. Men hun signaliser­er fortsatt pengestøtt­e i statsbudsj­ettet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway