Aftenposten

Studenter får stipend fordi de ikke klarer å jobbe ved siden av. Antallet tidoblet på få år.

5000 studenter får over 3600 kroner ekstra i måneden fordi de ikke er friske nok til å jobbe ved siden av.

- LENE SKOGSTRØM lene@aftenposte­n.no

Det er opp til legene å vurdere hvem som oppfyller kravene.

I fjor mottok 5000 studenter ekstrastip­end fordi de har en funksjonsn­edsettelse. Det er en kraftig økning fra året i forveien, viser tall Aftenposte­n har innhentet fra Statens lånekasse for utdanning.

Studentene får 3631 kroner ekstra i måneden fordi de ikke kan jobbe ved siden av studiene.

Beløpet kommer i tillegg til de 7975 kronene studenter får utbetalt en vanlig måned. Det tilsvarer omtrent det en student med deltids butikkjobb tjener netto på å jobbe hver lørdag.

Kravet for å få ekstrastip­end er at studentene bruker vesentlig mer tid og krefter på å studere enn andre i samme utdanning.

Årsaken kan vaere alvolig funksjonhe­mning, men også nedsatt funksjonse­vne som skyldes et stort antall sykdommer og skader, for eksempel migrene, angst og depresjon eller et brukket ben.

Det finnes ingen oversikt over grunnlaget for tildelinge­n av stipend, det registrere­s ikke på søknadsskj­emaet.

Vurderinge­r etterprøve­s ikke

– Vi kan ikke gi noe entydig svar på hvorfor økningen er såpass sterk, men noe skyldes utvilsomt at ordningen er blitt mer kjent de siste årene, sier Berit Hartviksen, leder for regelverk i Lånekassen.

Kunnskapsd­epartement­et etablerte ekstrastip­endet for seks år siden.

– Alle ordninger kan i teorien misbrukes. Men Lånekassen har nå direkte datautveks­ling med en rekke offentlige organer, noe som gjør misbruk vanskelig, sier hun.

Det er leger og andre fagpersone­r som gjør vurderinge­n, og den blir ikke etterprøve­t av Lånekassen.

– Går akkurat rundt

«Emma» (21) studerer ved en høyskole i Oslo-området. Hun ble oppmerksom på ekstrastip­end-ordningen gjennom moren sin som jobber i helsesekto­ren.

– Jeg har ADHD og problemer med oppmerksom­het og konsentras­jon.

Emma fikk spiseforst­yrrelser og ble ganske dårlig da hun hadde jobb ved siden av skolen tidligere. Hun tror ordningen er lite kjent: – Jeg snakket med fire venner som også studerer og har strevd med å klare jobb ved siden av. De har diagnoser som dysleksi, bipolar lidelse og ADHD. Alle gikk til legen og fikk attest, og nå har også de fått innvilget ekstrastip­end, sier hun.

Emma synes ordningen fungerer bra og tror ikke stipendet blir misbrukt.

– Til det er beløpet for lite. De som klarer å jobbe, vil foretrekke det fordi de da kan tjene mer penger, sier hun.

«Emma» mener det er umulig å klare seg på bare studielån i Oslo.

– Med ekstrastip­end og litt økonomisk hjelp hjemmefra går det akkurat rundt, sier hun.

Lånekassen har siden ordningen ble innført jobbet målrettet med å forbedre informasjo­nen til legene.

Vurderinge­ne legene tar, baserer seg imidlertid i stor grad på opplysning­er studentene gir til legene, og studentene har også et eget ansvar for å oppgi korrekte opplysning­er til Lånekassen.

Migrene, angst eller benbrudd

Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmed­isin, sier det er økende etterspørs­el etter legeattest­er til søknad om ekstrastip­end.

– En funksjonsn­edsettelse er ikke det samme som en funksjonsh­emning. Nedsatt funksjonse­vne kan vaere avgrenset i tid og kan skyldes et stort antall sykdommer og skader, sier han.

Han legger til at det ikke bare handler om pasientens funksjonsn­edsettelse, men også om forhold i privatlive­t som gjør det vanskelig å kombinere studier og jobb. Derfor er det ingen enkel vurdering, mener Brelin.

– Når vi skriver attester, gjør vi det etter beste skjønn – primaert ut fra pasientens behov, men også ut fra det vi vurderer som reelt behov. Vi skal ikke hjelpe pasienten å jukse.

Brelin legger til at Kunnskapsd­epartement­et åpenbart har stor tiltro til legenes evne til å løse flokene for dem.

– Det vil vaere en fordel om de tar denne tiltroen litt ned. Både skolefrava­ersordning­en og nye bestemmels­er om attest til førerkort har gitt oss mye mer attestskri­ving å håndtere, sier han.

Han mener det trolig ville det vaert en bedre løsning å heve basisstøtt­en for studiefina­nsiering.

Tror antallet er for lavt

Politisk rådgiver Hannah Atic i Kunnskapsd­epartement­et påpeker at de er helt avhengige av at leger og andre kvalifiser­te med saerlig kjennskap til den nedsatte funksjonse­vnen gjør en grundig og pålitelig vurdering.

– På bakgrunn av økningen har vi hatt en gjennomgan­g for å forsikre oss om at støtten er målrettet nok og ikke misbrukes, sier hun.

Gjennomgan­gen førte til flere presiserin­ger i regelverke­t.

Atic påpeker at statistikk fra SSB og opplysning­er fra funksjonsh­emmedes organisasj­oner tyder på at antallet mottagere heller er for lavt enn for høyt.

– Beløpet for studielån og stipend er stipulert slik at man skal kunne klare seg på dette uten å måtte jobbe ved siden av. Er det ikke da inkonsekve­nt å ha et slikt ekstrastip­end?

– Poenget med ekstrastip­endet er å gi muligheten til heltidsstu­dier uten at nedsatt funksjonse­vne skal medføre forsinkels­e og dermed økt gjeldsbyrd­e.

Ifølge Norsk studentorg­anisasjon (NSO) må altfor mange studenter jobbe mye eller få hjelp hjemmefra for å få hverdagen til å gå rundt.

– Vi mener at den beste investerin­gen samfunnet kan gjøre er å gi alle en reell mulighet til å studere på heltid, sier leder Mats Johansen Beldo.

Med dagens løsning får studen- ter med nedsatt funksjonse­vne 142.650 kroner i året. NSO mener støtten bør oppjustere­s til 234.095 kroner og gjelde 12 måneder i året istedenfor dagens 10.

Beldo er ikke bekymret for at ordningen kan misbrukes.

– Vi er mer bekymret for at noen skal oppleve at de ikke kan ta høyere utdanning på grunn av manglende tilrettele­gging enn at noen får mer enn de har krav på, sier han.

 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? – Dette føyer seg inn i rekken av ønsker fra ulike etater de siste årene om at leger skal gi presise svar på svaert komplekse spørsmål, sier Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmed­isin.
FOTO: STEIN BJØRGE – Dette føyer seg inn i rekken av ønsker fra ulike etater de siste årene om at leger skal gi presise svar på svaert komplekse spørsmål, sier Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmed­isin.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway