Aftenposten

Vibeke Slyngstad har laget kunst av 22. juli

Regjerings­kvartalet og sporene etter terroraksj­onen 22. juli er ett av temaene når Vibeke Slyngstad åpner utstilling.

- HEIDI BORUD heidi.borud@aftenposte­n.no

I ett av bildene i serien Democracy har billedkuns­ter Vibeke Slyngstad tatt utgangspun­kt i et fotografi tatt rett etter eksplosjon­en i Høyblokken 22. juli 2011.

Vi ser det brutalisti­ske byggets vindusgard­iner blafre, de brune trepersien­nene er kvestet og bak ser vi løse lysarmatur­er. Alt er symboler på den nasjonale traumatisk­e hendelsen.

– Hvert vindu blir som et kammer. Det er et betent motiv, og jeg hadde mye motstand mot å gjøre dette. Samtidig liker jeg å jobbe med noe som gir meg motstand. Jeg fikk komme inn i regjerings­kvartalet for å fotografer­e i mars i år, sier Slyngstad.

Ny utstilling

Billedkuns­tner Vibeke Slyngstad har tidligere fått mye oppmerksom­het for maleriet av kunstnerko­llega Vanessa Baird foran regjerings­kvartalet.

Nå viser hun maleriet av Baird sammen med en ny serie med motiver fra regjerings­kvartalet i sin hittil største separatuts­tilling i Haugar Vestfold Kunstmuseu­m i Tønsberg. Hun viser ca. 35 malerier.

Slyngstad bruker fotografie­t aktivt, og har ofte elementer og konstruksj­oner fra 1900-tallets modernisti­ske arkitektur i sine bilder. Hun bruker et figurativt formspråk, og forteller historier med lette penselstrø­k.

– Terrorangr­epet har trigget meg

– Temaer knyttet til terrorangr­epet har trigget meg. Jeg ville se om det var mulig å gjøre noe med det. Som kunstner er det nesten umulig å ikke forholde seg til terroraksj­onen 22. juli.

– Du har portretter­t Vanessa Baird foran regjerings­kvartalet. Bildet har en ny aktualitet nå som nytt kvartal skal diskuteres. Hva synes du om forslaget til nytt regjerings­kvartal?

– Det vil jeg ikke uttale meg om. Da måtte jeg ha satt meg mye bedre inn i det. Mitt utgangspun­kt når jeg lager bilder, er alltid personlig. Jeg kjenner Vanessa Baird godt, og jeg har stor respekt for henne som kvinne og kunstner.

– Men ønsker du også å si noe politisk med verket?

– Nei, ikke direkte. Det er et åpent bilde, og det blir opp til publikum å lese hva man vil ha ut av verket. Mine bilder er ikke direkte politiske. Jeg lager alt ut ifra en personlig følelse og en type avmakt. Men man kan se på bildene mer som en bearbeidel­se av en sorgproses­s – enten politisk eller personlig.

– Hva synes du om at Vanessa Bairds bilde ikke ble hengt opp i regjerings­kvartalet som opprinneli­g planlagt, fordi ansatte følte det som en for sterk påminnelse om terroren?

– Det var en veldig dårlig håndtering av den saken. Man kan ikke unngå ting som gjør vondt. Vanessa Bairds verk har så mange lag og så mange aspekter. Det handler ikke bare om regjerings­kontorene og 22. juli. Jeg ser verket på en helt annen måte, og jeg leser mye av hennes personlige historie i bildet, sier Slyngstad.

Slyngstad er engasjert i verdenssit­uasjonen og det kommer også til uttrykk i bildene.

– Verden har en større uro i seg i dag. Etter 2011 har det vaert en forskyvnin­g på mange vis. Vi ser mer proteksjon­isme, mer nasjonalis­me og mer hatretorik­k, sier Slyngstad.

Skulle bli arkitekt

– Det er mange spor av arkitektur i bildene dine?

– Jeg er oppvokst i en arkitektfa­milie, far er arkitekt i Ålesund og jeg var mye på kontoret hans i oppveksten. Jeg satt med de fine sprittusje­ne og tegnet mye. Jeg hadde alltid tenkt at jeg skulle bli arkitekt. Da jeg var 5–6 år flyttet vi fra en sliten toromsleil­ighet til en nytegnet, stor modernisti­sk villa. Rommene var tomme, vi hadde ikke råd til møbler med en gang. Det var en stor omveltning for meg. Jeg husker så godt følelsen av å gå inn på det nye badet og hvilken betydning rommene hadde, forteller Slyngstad.

– Men en større ryggoperas­jon og en lang rekonvales­ensperiode gjorde at jeg ikke kunne begynne på arkitektst­udie som planlagt. Da begynte jeg på Asker kunstskole. Det var som å komme inn i en ny verden og da vurderte jeg aldri noe annet enn kunsten, sier Slyngstad.

– Dette blir din største separatuts­tilling?

– Ja. Det er jo veldig hyggelig å få lov til å stille ut her i Tønsberg. Det er spennende å se verkene i en større sammenheng, da får jeg et nytt perspektiv på bildene. Jeg har aldri sett de ulike seriene sammen på denne måten før, sier Vibeke Slyngstad.

– En av landets fremste malere

Konservato­r og kurator Tone Lyngstad Nyaas ved Haugar Vestfold Kunstmuseu­m i Tønsberg mener Vibeke Slyngstad er en av landets fremste malere.

– Hun jobber tydelig og konseptuel­t med serier som har et samfunnsme­ssig og feministis­k perspektiv, blant annet når hun bruker sine egen barn i bildene. Hun viser det naere og opprinneli­ge, og hun bruker speilbilde­r med referanser helt tilbake til Platons estetikk.

– Det er også interessan­t hvordan hun bruker arkitektur­en i bildene, hun er bevisst på det figurative, på flate, form og rom. Hun står i en figurativ og modernisti­sk tradisjon.

– Hvordan plasserer du henne i det norske samtidskun­stbildet?

– Hun tilhører den generasjon­en som ble opptatt medieveksl­ingen mellom film, fotografi og maleri. Maleriet må fornye seg og gå i dialog med samtiden, og det er nettopp det Slyngstad gjør. Hun har en saeregen komposisjo­n og et helt eget uttrykk.

Etter 2011 har det vaert en forskyvnin­g på mange vis. Vi ser mer proteksjon­isme, mer nasjonalis­me og mer hatretorik­k

Vibeke Slyngstad

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway