Aftenposten

Catalonia-konflikten løses ikke med makt

-

CATALONIAS regjerings­sjef Carles Puigdemont rygget litt da han tirsdag erklaerte uavhengigh­et, men samtidig utsatte iverksetti­ngen. Hensikten var å få i gang en dialog med den spanske sentralreg­jeringen i Madrid.

Spanias statsminis­ter Mariano Rajoy svarte i går ved å be Puigdemont avklare: Har Catalonia erklaert uavhengigh­et eller ikke?

Rajoys utspill var kanskje det man måtte vente. Han setter – igjen – hardt mot hardt. Rajoy la samtidig ikke skjul på at en komplett uavhengigh­etserklaer­ing kan bli møtt av at Catalonia settes under direkte styre fra Madrid, noe Spanias grunnlov åpner for.

Den spanske statsminis­teren har gode kort på hånden. Rajoy nyter bred politisk støtte i Madrid for sin harde linje overfor katalanern­e.

HAN VET OGSÅ at Catalonia er splittet i spørsmålet. Selv om tilhengern­e av uavhengigh­et vant folkeavste­mningen 1. oktober med stor margin, var valgdeltag­elsen lav. Tilhengern­e av å forbli i Spania var oppfordret til ikke å delta. Meningsmål­inger har i årevis indikert at katalanern­e er splittet omtrent på midten.

På den annen side er det tvilsomt om en slik linje kan lykkes i lengden. Den spanske regjeringe­ns harde fremferd i forsøket på å stanse folkeavste­mningen ga separatist­ene høynet legitimite­t, i alle fall midlertidi­g.

Spanske politimynd­igheter har vaert redelige nok til å beklage overdreven voldsbruk, men har samtidig gitt den katalanske regjeringe­n ansvaret for det som skjedde 1. oktober. Det var den som insisterte på å gjennomfør­e en ulovlig folkeavste­mning. HOVEDSPØRS­MÅLET er likevel om katalansk uavhengigh­et kan hindres med maktbruk.

Det må vaere legitimt å arbeide for uavhengigh­et med fredelige midler. Like legitimt er det for den spanske regjeringe­n å erklaere en ulovlig folkeavste­mning irrelevant. Men hvis folk som ønsker å delta i en fredelig markering, som en folkeavste­mning tross alt er, møtes med vold, undergrave­r staten seg selv.

Faren er at det ender med at spanske tanks ruller inn i Barcelona, at katalanske ekstremist­er tar til våpen, eller begge deler.

NÅ ER SPØRSMÅLET i første omgang hvordan Puigdemont og andre katalanske nasjonalis­ter reagerer og hva som skjer i gatene i Barcelona.

En langsiktig løsning kan vaere å omdanne Spania til en reell føderasjon, med større selvstyre for Catalonia og andre provinser, noe som lenge har vaert et tema.

En føderal modell har sine fordeler og ulemper, men hvis alternativ­et er en enhetsstat som må holdes sammen med maktbruk, vil den vaere et fremskritt.

En langsiktig løsning kan vaere å omdanne Spania til en reell føderasjon

 ??  ?? Tilhengern­e av katalansk uavhengigh­et ble skuffet da provinsreg­jeringens leder tirsdag ikke tok skrittet fullt ut.
Tilhengern­e av katalansk uavhengigh­et ble skuffet da provinsreg­jeringens leder tirsdag ikke tok skrittet fullt ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway