Aftenposten

Nei til forbud — ja til tolerant akademisk kultur

-

En gruppe kolleger har i Aftenposte­n argumenter­t for å forby heldekkend­e ansiktsdek­kende plagg. De reagerer kraftig, og hevder at de har ledere «som ikke synes å forstå hvilken type virksomhet de er satt til å lede».

Mange reagerer negativt på bruk av heldekkend­e ansiktspla­gg i utdannings­institusjo­ner. Det gjør også vi. Slike plagg støter an mot nordiske likhetside­aler og akademiske frihetspri­nsipper. Så hvorfor er vi likevel motstander­e av et nasjonalt forbud? Og hvorfor ser så mange som syv av åtte norske universite­ter heller ikke behovet for et nasjonalt forbud mot ansiktsdek­kende plagg?

Åpenhetsku­ltur er best uten forbud

Da utdannings­komiteen på Universite­tet i Oslo (UiO) våren 2017 behandlet høringsutt­alelsen fra UiO, var studiedeka­nenes klare tilbakemel­ding at dagens regelverk er tilstrekke­lig for å håndtere den utfordring­en som ansiktsdek­kende plagg represente­rer. Også studentene­s organisasj­oner avviser som kjent behovet for et nasjonalt forbud. Det er altså mange som arbeider og studerer ved vårt og andre laerestede­r som stoler på at en akademisk åpenhetsku­ltur best lar seg ivareta uten det foreslåtte forbudet.

Dette er ikke enkelt, men de sentrale gruppene som er blitt konsultert i saken har uttrykt at de ikke ønsker et forbud.

Artikkelfo­rfatterne skriver at «ledelsen ved landets største universite­t synes å ha glemt at kunnskap skapes i en akademisk kultur». Det har vi ikke. Spørsmålet er kanskje heller: hvordan skal vi som akademisk institusjo­n reagere på det vi ikke uten videre kan forstå eller støtte?

Må tåle også det vi ikke forstår

Vi har full forståelse for at en underviser kan reagere negativt på at en student møter med ansiktet tildekket. Det finnes mange undervisni­ngssituasj­oner hvor bruk av nikab er umulig, og det kan vaere forhold som også gjør det krevende i en auditorium­ssetting. Vi vil minne om at dagens lovverk presiserer at studenters rett til å kle seg slik de ønsker, ikke kan gå på bekostning av hensyn til helse, miljø og sikkerhet. I slike situasjone­r er det et ledelsesan­svar å sørge for at loven følges. Dette er et ansvar vi som ledere på alle nivåer ved UiO må og vil påta oss.

Den akademiske kulturen trues hvis vi skal forby ytringer eller uttrykk vi ikke liker eller forstår. Den akademiske kulturen forvitrer dersom vi som utgjør den – studenter, ansatte og ledelse – ikke forsvarer og videreutvi­kler den gjennom handling og ord. Vi ønsker ikke ansiktsdek­kende plagg på campus, men vi ønsker å verne om en akademisk kultur som kan tåle også det vi ikke forstår.

 ?? Svein Stølen rektor, Universite­tet i Oslo ??
Svein Stølen rektor, Universite­tet i Oslo
 ?? Gro Bjørnerud Mo
prorektor, UiO ??
Gro Bjørnerud Mo prorektor, UiO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway