Aftenposten

Det voksende gapet

I Norge har vi kommet dit at homofile kan gifte seg i kirken. I Egypt, Indonesia og Tsjetsjeni­a går utviklinge­n motsatt vei.

- Pål Vegard Hagesaethe­r Journalist

Det finnes ingen lov mot homofil sex i Egypt. Likevel ble det i forrige uke kjent at politiet der har arrestert minst 27 homofile for usømmeligh­et, etter en konsert der det ble brukt regnbuefla­gg. Siden president Abdel Fattah al-Sisi kom til makten i 2014, har forholdene for homofile i landet blitt verre. Denne uken ble det holdt en markering i protest utenfor den egyptiske ambassaden i Oslo.

Som regnbuefla­gget

Nyheten legger seg oppå andre nyheter fra det siste halve året som fargene regnbuefla­gget: I april ble det kjent at homofile menn ble sperret inne og torturert i den russiske republikke­n Tsjetsjeni­a. I mai ble to unge menn tildelt 85 stokkeslag for å ha hatt sex med hverandre i Aceh-provinsen i Indonesia.

Både i Egypt, Tsjetsjeni­a og Indonesia betyr dette at myndighete­ne slår hardere til mot homofile enn tidligere. De siste årene har det også vaert tilbakesla­g i land som Nigeria, Uganda, Bangladesh, Tyrkia og Russland.

Dette er til å undres over. For de siste tiårene har vaert en eneste lang feiring for homofile i Europa og Amerika. Ulike stater har i tur og orden avkriminal­isert ulike seksuelle handlinger og innført vern mot diskrimine­ring, partnerska­pslover og ekteskapsl­over.

Hvorfor følger ikke alle land utviklinge­n i Vesten?

Her er tre forklaring­er:

1 Politiske ledere bruker hets til å sikre seg makt

«For å rense vårt blod, hvis det er noen homofile her, ta dem», sa Tsjetsjeni­as president Ramzan Kadyrov i et intervju med amerikansk­e HBO i sommer. Han ville neppe sagt det om det ikke falt i god jord hjemme. Hets mot homofile ser ut til å vaere en sikker vinner hvis du vil oppnå folkets hyllest i enkelte deler av verden.

Det at denne strategien er utbredt, skyldes at homofile er en gruppe mange har fordommer mot fra før. Biologiske forklaring­er på fremmedfry­kt peker på at folk som kommer utenfra og ser annerledes ut, utgjør en trussel. Trolig er likevel historiske og kulturelle forklaring­er viktigst. En minoritet som skiller seg ut på et pikant område – det seksuelle – er et lett mål. De lederne som hetser homofile, bygger på en tradisjon som ble startet av deres historiske forgjenger­e.

2 Religiøse ledere har gjort homofili til kampsak

I land som Tyrkia, Russland, Uganda og Indonesia er religiøse krefter en viktig årsak til tilbakesla­gene. De religiøse gruppene står bak demonstras­joner, de sprer feilinform­asjon og de har ofte sterk innflytels­e på landets politiske ledelse.

Man kan lure på hvorfor verdens religioner er så ekstremt opptatt av sex. Professor i religionsv­itenskap Dag Øistein Endsjø skriver i boken Sex og religion at interessen blant annet henger sammen med at sex kan frembringe nytt liv. I tillegg er kontroll over seksualite­ten en viktig måte å styre folks liv på – hvem du knytter deg til, din omgangskre­ts og din livsstil.

Hva med homosex? Trolig har motstanden sammenheng med hvor synlige homofile er blitt som gruppe. I tillegg har religiøse i mange land tapt mange andre kamper på samlivsomr­ådet. Kristne har for eksempel måttet akseptere sex før ekteskapet og skilsmisse. Når man frykter at en verdikamp tapes for godt, blir kanskje virkemidle­ne mer ekstreme?

3 De mener homofili er fremmed og vestlig

I flere av de nevnte landene mener myndighete­ne at homofili kommer fra Vesten og kolonimakt­ene, og derfor er noe fremmed. Ingen ønsker at landet deres skal vaert styrt av USA eller EU, og aller minst de landene som har fortid som kolonier. Derfor er dette et argument som effektivt påvirker folk ved å spille på uavhengigh­et og nasjonalis­tiske følelser.

Men man kan finne eksempler på sex mellom to av samme kjønn i naer sagt alle samfunn til alle tider.

Det som derimot er nokså nytt, og som har oppstått i Vesten de siste tiårene, er personer med en åpen identitet som homofil. Dette fenomenet spres på utallige måter, gjennom parader, homofile ekteskap, nyhetssend­inger og populaerku­ltur. Og det er dette som provoserer.

Raseskille og stemmerett

Norske og andre vestlige lands myndighete­r jobber i dag aktivt for å styrke homofiles rettighete­r globalt. Men de kjemper mange steder i motbakke. Derfor bør man studere naermere mekanismen­e som ligger bak tilbakesla­gene.

Ser man på andre gruppers frigjøring­skamp, gir det grunn til optimisme. Det finnes ingen land med lover om raseskille i dag. Sør-Afrika var sist ut da de avskaffet apartheid i 1994. Også stemmerett for kvinner er blitt innført så å si overalt, selv i ultrakonse­rvative Saudi-Arabia.

Det gjenstår å se om avkriminal­isering av homofil sex og ekteskap for homofile vil følge samme mønster, eller om verden er blitt for ustabil og fragmenter­t til det. Hvis det siste er tilfellet, kan det globale gapet fortsette å vokse.

Ser man på andre gruppers frigjøring­skamp, gir det grunn til optimisme

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway