Aftenposten

– Vi har liten evne til å møte et cyberangre­p

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

I forsvarsbu­dsjettet som legges frem i dag, varsles avklaring om ansvar for norsk cyberforsv­ar.

– Vår evne til å stå imot et cyberangre­p er marginal, sier generalmaj­or Inge Kampenes.

– Så marginalt er Cyberforsv­aret i dag at hvis det pøses på med cyberangre­p mot oss, så vil vi ikke holde lenge, sier han.

Kampenes er sjef for Cyberforsv­aret. I et intervju med bladet Forsvarets forum sier han at også Cyberforsv­aret er rammet av at Forsvaret gjennom mange år var mest opptatt av styrkene og støtteappa­ratene som deltok i Afghanista­n.

– Hvis det hadde skjedd noe i dag hadde vi knapt kunne gjøre jobben vår på en minimumsmå­te. Øvelsen Joint Viking i vinter viste oss at vi må bli mindre utsatt for effekt av fiendtlig handling, sier Kampenes til bladet.

Dette er truslene

Kampenes peker på tre typer trusler: Den nysgjerrig­e hackeren, kriminelle ute etter økonomisk vinning og statlige aktører. Det siste kan dreie seg om spionvirks­omhet, men det kan også vaere digitale angrep.

– Programmer kan stenge kraftposis­joner eller mørklegge byer. De kan ødelegge banksystem­er og stoppe atomvåpenp­rogram. Alt det her har skjedd. Vi har eksempler fra Ukraina og Iran. Det spesielle er at du kan bli angrepet fra hvor som helst. Og du kan ikke forsvare deg mot det med fly, båter eller grønnkledd­e menn, sier Kampenes.

Han bekrefter at angrep nesten er nådd helt inn i Forsvarets systemer. De ble stoppet, men kilden ble ikke sporet opp.

Andres cybersikke­rhet

– USAs president Donald Trump ga i august beskjed om at cyberforsv­aret skulle samles under én kommando. Er vi på vei mot det samme i Norge?

– Amerikaner­ne snakker om å utvikle en egen organisasj­on som skal ha ansvaret for alle cyberopera­sjonene. I Norge deles dette oppdraget mellom flere organisasj­oner, som Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM), E-tjenesten og oss. Innenfor det vi kaller cyberopera­sjoner har E-tjenesten i dag et større ansvar enn oss. På sikt tror jeg det er riktig også i Norge å etablere en fellesenhe­t som driver med militaere cyberopera­sjoner, men vi er ikke der ennå, svarer han.

Liten utholdenhe­t

– Er det primaert mangel på personell eller maskiner som gjør at dere har liten utholdenhe­t ved store cyberangre­p?

– Det er kombinasjo­n. Vi trenger mer moderne utstyr, men også flere operatører, sier Kampenes, og opplyser at det noen ganger kan vaere del av en defensiv operasjon, å slippe en aktør inn eget datanettve­rk, for å analysere angrepet.

– Hvilken rolle har dere under cyberangre­p mot Norge?

– Vi beskytter Forsvarets datanettve­rk og håndterer begrensede angrep på dette. NSM har et ansvar på tvers av sektorene. Men de har ikke et ansvar for å beskytte sivil sektor. Forsvaret, som sivile virksomhet­er, har selv ansvaret for å ivareta egen sikkerhet..

 ?? FOTO: ANETTE ASK, FORSVARETS MEDIESENTE­R ?? – Vi trenger digitale forsvarsve­rk, mener Inge Kampenes. sjef for Cyberforsv­aret,
FOTO: ANETTE ASK, FORSVARETS MEDIESENTE­R – Vi trenger digitale forsvarsve­rk, mener Inge Kampenes. sjef for Cyberforsv­aret,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway