Aftenposten

De utvikler smartere helsedata

- HANNE CHRISTIANS­EN

– Noen ganger kan det hjelpe å komme utenfra. Man klarer å se på problemsti­llingene med litt andre øyne, sier Henriette Vevstad (22).

Sammen med venninnen Marit Bjerkreim har hun utviklet en digital løsning for å diagnostis­ere hjerteflim­mer. Ingen av dem har bakgrunn fra helsesekto­ren.

Ideen sikret dem likevel én av seks semifinale­plasser i studentog gründerkon­kurransen Innovation Challenge. Konkurrans­en, som er et samarbeid mellom Aftenposte­n og Accenture, har utfordret studenter over hele landet til å sende inn konkrete løsninger på noen av de største samfunnsut­fordringen­e Norge står overfor.

– Vi valgte å fokusere på helsetjene­sten fordi vi så at det lå et enormt potensial for digitalise­ring der, sier Vevstad.

Bjerkreim og Vevstad, som går under lagnavnet Team Atlas, studerer til daglig ved henholdsvi­s NTNU og ESADE Business School i Barcelona. De siste to månedene har de bearbeidet sitt bidrag, som de skal presentere på Aftenposte­ns teknologik­onferanse A-tech i Operaen mandag.

– Gjennom samtaler med familiemed­lemmer som er leger ble vi oppmerksom­me på at metoden som brukes i diagnostik­k av hjerteflim­mer i dag er lang og ineffektiv, sier Bjerkreim.

Trådløs teknologi

For å kunne sette diagnosen må spesialist­er ha målt et hjerteflim­meranfall. Det gjøres med en EKGundersø­kelse, som ved hjelp av opptaksuts­tyr registrere­r hjerterytm­en over lengre tid.

– Den vanligste metoden er Holter-undersøkel­sen, som innebaerer at pasienten baerer et apparat med ledninger og klistrelap­per på kroppen i opptil flere døgn. Deteksjons­graden er veldig lav, for- For tredje gang arrangerer Aftenposte­n en konferanse om teknologi, ledelse og samfunnsut­vikling.

Konferanse­n er i Operaen i Oslo 16. oktober.

Noen av deltakerne er Googles fremtidsfo­rsker Ray Kurzweil, elbil-topp Padmasree Warrior, skuespille­r og investor Adrian Grenier, Wired-redaktør David Rowan og Estlands president Kersti Kaljulaid. Norske aktører som Jonas Gahr Støre, Kristin Skogen Lund, Anita Krohn Traaseth og Sigve Brekke er også med.

A-Tech arrangerer i tillegg nettverksm­iddag på Grand hotell

15. oktober, Junior Tech og en konferanse for studenter på scene 2 i Operaen den 16. oktober. klarer Bjerkreim. Det inspirerte ideen om HelseLink, et apparat som tar i bruk trådløst EKG-utstyr og smarte algoritmer som forstår forskjelle­n på vanlig og unormale hjerterytm­er.

– Vårt apparat er enklere for pasienten å baere på. Ved anfall sendes data direkte opp til en skyløsning. Da mottar spesialist­ene som skal sette diagnosen kun den informasjo­nen de trenger, i stedet for flere dager med målingsdat­a, sier Vevstad.

Siden august har laget fått hjelp til å utvikle skisser og forretning­smodell. Nå gjenstår bare den digitale infrastruk­turen.

– Trådløs EKG-teknologi finnes allerede, det som mangler er skyløsning­en. Dette må utvikles av helsemyndi­ghetene, for å sørge for at sikkerhet og personvern ivaretas, sier Vevstad.

– Fordel å komme utenfra

Juryleder Anette Mellbye, som er tidligere administre­rende direktør i Aftenposte­n Mobil, sier flere av dem som står bak casene i Innovation Challenge er unge mennesker uten bransjetil­knytning. Det mener hun kan vaere en fordel. – Pasient- og kundereise­r er komplisert­e, så det å tenke helt nytt rundt løsninger er noe som kanskje er enklere når man ikke sitter dypt inne i bransjen, sier hun.

Hun mener teknologiu­tviklingen er i ferd med å tvinge de fleste bransjer til å tenke nytt rundt hvordan de løser utfordring­ene sine.

– Da er det ofte enklere for folk utenfor bransjen å oppdage og se muligheten­e, sier Mellbye.

Dette er lagene

Vinneren av Innovation Challenge kåres på A-Tech mandag. I tillegg til Team Atlas deltar disse lagene:

Inspection Labs – med en idé for å forbedre fremtidens tekniske etat ved hjelp av droner, dataanalys­er og kunstig intelligen­s.

Du trengs – med en idé som skal gjøre det lettere for mennesker som havner på siden av samfunnet til å komme i kontakt med andre.

Laererne – med en idé for å gjøre terskelen lavere for å forstå og like realfag.

Mil i Bil – med en idé som skal gjøre det lettere for innvandrer­e og andre som ikke har nettverk og ressurser, å ta sertifikat.

Sci-Code – med en idé om hvordan elever fra grunnskole til universite­t skal kunne utvikle kunnskaper i koding, også når laererne ikke har denne kompetanse­n. Hovedindek­sen på Oslo Børs styrket seg med minimale 0,04 prosent til 788,38 poeng onsdag. Subsea 7 avsluttet sterkt etter oppkjøpsry­kter. Oljeservic­eselskapet var det desidert mest omsatte i går og avsluttet børsdagen med en verdiøknin­g på 2,4 prosent – og det etter å ha vaert ned

5,6 prosent tidligere på dagen, ifølge E24. (NTB)

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Henriette Vevstad (t.v.) og Marit Bjerkreim utviklet en digital løsning som skal gjøre diagnostis­ering av hjerteflim­mer enklere for både leger og pasienter.
FOTO: ROLF ØHMAN Henriette Vevstad (t.v.) og Marit Bjerkreim utviklet en digital løsning som skal gjøre diagnostis­ering av hjerteflim­mer enklere for både leger og pasienter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway