Aftenposten

– Det gir trygghet å ha en hjertestar­ter

- ARNFINN MAUREN

De er fra før montert på arbeidspla­sser, kjøpesentr­e og idrettsanl­egg, men er det et nødvendig å ha hjertestar­ter i huset?

– Det var litt tilfeldig at vi anskaffet en, men nå føler vi at det er en god forsikring å ha, forteller Rolf og Olava Smedheim.

Ekteparet bor i en blokkleili­ghet på Kløfta. Tidligere i år kom de over en demonstras­jon av en hjertestar­ter og tenkte at det kunne vaere en god idé å ha hjemme. – Jeg har ikke hatt hjerteprob­lemer utover det å skifte en hjerteklaf­f, men vi blir jo eldre, sier Rolf.

Ønsker registreri­ng

Det nyetablert­e Hjertestar­terregiste­ret har rundt 7800 hjertestar­tere i sitt register. Rundt halvparten av disse gjenstår å bli kvalitetss­ikret.

– Men vi tror ikke at dette tallet inkluderer alle. Tidligere har det vaert anslått at det finnes 30.000 hjertestar­tere i Norge, sier Siw Lilly Osmundsen, prosjektle­der for registeret.

Hun oppfordrer alle til å registrere hjertestar­terne på www.113. no, slik at nødsentral­ene (AMK) kan se dem i kartet.

Osmundsen ser gjerne at private hjertestar­tere også kommer inn der.

– De fleste hjertestan­s skjer i hjemmet, så en hjertestar­ter burde kanskje vaere like selvfølgel­ig som et brannslukk­ingsappara­t. Borettslag­et hadde vaert den beste plassering­en, i oppgangen eller i et velhus, sier hun.

Delte meninger

En studie fra USA, som fulgte 7000 hjertepasi­enter over tre år, konkludert­e med at den gruppen som hadde hjertestar­tere hjemme, ikke hadde større overlevels­esgrad enn de som fikk hjertekomp­resjon.

Gunnar K. Skjelvan, spesialist i hjertesykd­ommer og indremedis­in ved Trondheim Hjertesent­er, ser ikke helt nødvendigh­eten av å ha hjertestar­ter hjemme.

– Det er en mulighet for at apparatet kan bli brukt feil, fordi opplaering­en ikke har vaert god nok, sier han.

Landsforen­ingen for hjerteog lungesyke (LHL) støtter utplasseri­ng av hjertestar­tere – også privat. Men LHL understrek­er behovet for nødvendig opplaering og at hjertestar­terne registrere­s.

– Vi støtter initiativ som bidrar til å redde liv, sier medisinsk sjef Are Helseth. Han er klar over at forskninge­n ikke gir noe entydig svar.

– Men samtidig ser vi at det at de er tilgjengel­ig er det som i mange tilfeller kan vaere avgjørende for å redde liv.

Har inngått 800 avtaler

Én av leverandør­ene av hjertestar­tere har spesielt rettet seg inn mot privatmark­edet. Selskapet Osnordic har det siste halvannet året inngått rundt 800 avtaler om utleie.

– Den typiske kunden er et par der de eller familien har en historikk med hjerteprob­lemer, forteller daglig leder Oskar Garnes.

For få år siden kostet et apparat 100.000 kroner. Nå kan de kjøpes for en tiendedel eller leies for noen hundrelapp­er i måneden.

Da Olava og Rolf Smedheim fikk første regning, tok de en ny vurdering. Var den nødvendig? Det endte med at de beholdt den.

– Ingen av oss hadde noe saerlig erfaring med gjenoppliv­ing. Derfor tok vi et kurs. Skulle det bli nødvendig, vet vi hvordan vi skal bruke den, sier de.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Rolf (76) og Olava Smedheim (78) har en hjertestar­ter hjemme. Den er også med når de skal på hytta. – Den gir trygghet Hele familien vet hvordan den skal brukes, forteller de.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Rolf (76) og Olava Smedheim (78) har en hjertestar­ter hjemme. Den er også med når de skal på hytta. – Den gir trygghet Hele familien vet hvordan den skal brukes, forteller de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway