Aftenposten

– Jeg har advart andre mot ham

- STEIN ERIK KIRKEBØEN OG NTB

Hollywood rystes av en skikkelig skandale.

Produsente­n og Oscar-vinneren Harvey Weinstein (65) anklages for seksuelle overgrep mot flere kvinnelige skuespille­re. Tre kvinner skal ha anklaget ham for voldtekt, melder flere medier.

I 1996, da Gwyneth Paltrow var 22 år, fikk hun rollen som forvandlet henne fra å vaere en av mange, til å bli en superstjer­ne. Produsent Harvey Weinstein ga henne hovedrolle­n i Emma, en film basert på Jane Austens berømte bok.

Det begynte så saklig ...

Før opptakene begynte, inviterte han henne til sin hotellsuit­e for å snakke jobb. Det begynte udramatisk. The New York Times forteller hvordan det fortsatte.

Weinstein la en hånd på henne, og foreslo at de skulle gå på soverommet for litt massasje.

– Jeg var et barn, og ble sjokkert, fortalte Paltrow i et intervju. Hun nektet å bli med på massasjen og betrodde seg til sin davaerende kjaereste, Brad Pitt. Han tok saken opp med Weinstein, som truet Paltrow til ikke å fortelle noen om dette.

Kona vil separeres

Paltrow er ikke alene. Ifølge New York Times er Angelina Jolie, Rosanna Arquette og franske Jodith Godrèche blant filmstjern­ene som har hatt lignende opplevelse­r med Weinstein.

– Jeg hadde en dårlig opplevelse med Mr. Weinstein tidlig i min karrière og har valgt aldri mer å jobbe med ham. Jeg har advart andre mot ham. Slik oppførsel mot kvinner er helt uakseptabe­l på alle områder og i alle land, skriver Jolie i en e-post til New York Times.

Den engelske avisen The Guardian skrev at det skal det handle om cirka ett dusin kvinner.

Stadig flere står frem

Men skandalen ender ikke der. Flere kvinner skal ha stått frem med sine historier i løpet av tirsdagen og fortalt om tafsing, krenkelser og overgrep.

New York Times har skrevet at virksomhet­en har pågått i tre tiår, frem til 2015. Magasinet The New Yorker har publisert en rapport som beskriver mange seksuelle overgrep helt tilbake på 1990-tallet hvor en rekke kvinner uttaler seg om hvor skremmende de opplevde Weinstein.

Kvinnene forteller om det samme mønsteret som Paltrow skildret: Weinstein har invitert dem for angivelig å diskutere en rolle, et manus eller noe annet jobbrelate­rt. Så har møtet endret karakter, Weinstein har berørt dem, invitert til massasje, begynt å kle av seg eller på annen måte opptrådt trakassere­nde.

Tirsdag kveld sa Weinsteins kone Georgina Chapman til magasinet People at hun går fra ektemannen, ifølge NTB.

– Hjertet mitt gråter for alle kvinnene som har lidd så forferdeli­g på grunn av disse utilgiveli­ge handlingen­e. Jeg har valgt å forlate min mann. Min første prioritet er å ta vare på mine små barn, sier Chapman og ber om at familien nå får ha sitt privatliv i fred.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sexskandal­en rundt filmmogul Harvey Weinstein vokser seg stadig større og har gjort ham arbeidsløs. Angelina Jolie har advart kvinnelige kolleger mot å jobbe for ham.
FOTO: NTB SCANPIX Sexskandal­en rundt filmmogul Harvey Weinstein vokser seg stadig større og har gjort ham arbeidsløs. Angelina Jolie har advart kvinnelige kolleger mot å jobbe for ham.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway