Aftenposten

Palestinsk­e og israelske kvinner sammen for fred

- JØRGEN LOHNE

Søndag talte hun til

30.000 israelere og palestiner­e som demonstrer­te sammen i Jerusalem, en markant avslutning på den lange marsjen som Women Wage Peace – Kvinner fører fred – har gjennomfør­t i Israel og okkuperte områder de seneste ukene.

Organisasj­onen med et navn som spiller på det helt motsatte av å føre krig, ble dannet like etter den foreløpig siste krigen mellom Hamas på Gaza-stripen og Israel i 2014. Og arabiske Huda Ibn Akrov hadde en hilsen fra det lille, blokkerte landområde­t å fremføre: – Jeg kan fortelle dere at Gazas innbyggere også har tro på at voldsbruke­n en gang kan ta slutt, og de roper ut sitt ønske om fred.

Bosetter-kvinner er også med

Jødiske Liora Hadar som bor i en av Israels bosetninge­r på den okkuperte vestbredde­n av Jordan-elven, sier til Ynet News at kvinnenes engasjemen­t er uavhengig av deres politiske ståsted, Kvinner fører fred appellerer både til høyre- og venstreori­enterte:

– Jeg har tro på at forandring kan komme når tusener av kvinner simpelthen bestemmer seg for at de ikke lenger vil leve under konstant konflikt.

Neppe reell fredsmulig­het

Kvinnenes marsj ble gjennomfør­t på et tidspunkt da få tror det er realistisk å håpe at en fredsavtal­e mellom israelere og palestiner­e vil bli inngått i overskueli­g fremtid.

Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu leder det som blir sett som den mest høyreorien­terte regjering i landets historie.

Palestiner­nes president Mahmoud Abbas er blitt 82 år gammel og er ganske så upopulaer i sin egen befolkning.

Tror kvinner vil lykkes bedre

Uansett hindringer, til slutt vil det vaere kvinner som kommer til å skape en arabisk-jødisk fred, skriver redaktør Bradley Burston i den israelske avisen Ha’aretz, i en kommentar til fredsmarsj­en:

– Fred skremmer oss menn. Men vi kan ikke holde kvinnene tilbake for all fremtid, mener Burston, som også er tidligere militaerme­darbeider for Jerusalem Post.

 ?? FOTO: SEBASTIAN SCHEINER, AP/NTB SCANPIX ??
FOTO: SEBASTIAN SCHEINER, AP/NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway