Aftenposten

– Jeg har hatt ekstrem flaks

Da Gunnar Pettersen (62) kjente at han hadde vondt i magen, var han overbevist om at det hadde en enkel forklaring.

- METTE BUGGE Sandefjord

Den kjente håndballtr­eneren trodde det bare var stress. Men det viste seg å vaere en alvorlig sykdom.

Veteranen som blant annet har vaert sjef for Norges herrelands­lag i tilsammen 15 år og trener i en rekke toppklubbe­r, var i 2016 trener for kvinnelage­t Vipers i Kristiansa­nd.

Mossingen hadde tatt på seg jobben i 2014, med en kontrakt på to år.

Han pendlet til sørlandsby­en fra bostedet Sandefjord opptil tre ganger i uken. Dessuten var han trener for gutter 16-laget til Sandefjord Håndball (SH), som spilte i den såkalte Bring-serien.

– Den første sesongen kjørte jeg 40.000 km på ti måneder, men så merket jeg i februar i fjor at alt ikke var som det skulle, sier Pettersen.

Han sitter sammen med hunden Tristan i eneboligen på Solløkka, en liten mil utenfor sentrum i vestfoldby­en.

Valpen trenger kustus, men Pettersen mener at han ikke er like flink som samboer Anne. Han klarer ikke å vaere så streng, selv om han har vaert kjent for både temperamen­t og klare meldingen fra trenerbenk­en.

– Men jeg er roligere nå, ler 62-åringen, som trener 1. divisjonsl­aget Sandefjord Håndball, der sønnen Simen Holand Pettersen (19) er en av spillerne.

Han ble toppscorer i 1. divisjon i fjor.

Hadde konstant vondt i magen

– Jeg merket at jeg hadde konstant vondt i magen, men legen fant ikke noe. Jeg måtte imidlertid inn for å ta noen prøver, sier Pettersen.

Han husker datoen 18. februar 2016, fordi Vipers skulle spille europacup dagen etter.

Pettersen hadde ikke vaert seg selv i seks-syv uker, og sa fra til Vipers at han måtte ta en pause.

Undersøkel­sen avdekket fire polypper i tarmen, men som Pettersen sier:

– Jeg fikk beskjed om at det var 99,9 prosent sjanse for at det ikke var kreft. Akkurat den sykdommen hadde ikke vaert i tankene mine.

Han ga dermed Vipers beskjed om at han så smått ville begynne å jobbe igjen, men to dager senere fikk han sitt livs verste beskjed da legen ringte og sa at han hadde en dårlig nyhet. Det var tarmkreft. 40 cm av tarmen måtte fjernes.

Mye mer omfattende enn antatt

Pettersen trodde det var en grei operasjon via kikkhull, og at han kunne kommentere Final Four i Champions League for Viasat bare få dager senere.

Men da han så på klokken og den var ni da han ble trillet inn på operasjons­salen og tre da han våknet, forsto mossingen at alt ikke hadde gått som planlagt.

Mens hunden vrir seg hos «pappa», forteller veterantre­neren om

den omfattende operasjone­n.

– Jeg lå på sykehuset i Tønsberg i ni dager, og syv av dem er helt svarte. Jeg skjønte ikke hvordan det var mulig å bli frisk, og sa til samboeren min: Klarer du å få meg ut herfra, skal jeg vaere deg evig takknemlig.

Han gikk ned åtte kilo på den drøye uken.

Sakte tilbake til livet

Pettersen blir tankefull. Hunden har roet seg.

– Jeg har skjønt at jeg har hatt ekstremt flaks, fordi jeg kom til legen i tide.

I månedene etterpå orket han nesten ingen ting, og fikk i alle fall ikke løfte noe. Da var han helt ferdig. Sommeren i fjor gikk uten at han kunne bidra med noe som helst. Men sakte gjenvant østfolding­en kreftene.

For omtrent ett år siden, 1. oktober 2016, ble han friskmeldt.

– Jeg hadde aldri vaert syk i hele mitt liv før dette, så det ble et sjokk for meg.

Ungt og lovende lag

Da Sandefjord­s 18-årslag siste sesong vant serien som er det gjeveste å vinne i den aldersklas­sen, var det med Gunnar Pettersen som hovedtrene­r.

 ??  ??
 ?? FOTO: METTE BUGGE ?? Gunnar Pettersen har bak seg en røff periode med sykdom. Her sammen med hunden Tristan hjemme i Sandefjord.
FOTO: METTE BUGGE Gunnar Pettersen har bak seg en røff periode med sykdom. Her sammen med hunden Tristan hjemme i Sandefjord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway